Haberler

Zorlu Enerji Alpullu'da Doğalgaz Buldu

Zorlu Enerji Grubu, Kırklareli İlinin Babaeski İlçesine Bağlı Alpullu Kasabası Yakınlarında 90-100 Milyon Sm3'lük Kapasiteye Sahip Doğalgaz Rezervleri Buldu.

Zorlu Enerji Grubu, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu kasabası yakınlarında 90-100 milyon sm3'lük kapasiteye sahip doğalgaz rezervleri buldu.

Zorlu Enerjiden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zorlu Enerji Grubu bünyesinde doğalgaz arama faaliyetlerini yürüten Amity Oil International Pty. Ltd., Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu kasabası yakınlarında, 700-1000 metre derinlikte kazılan üç ayrı kuyuda toplam 90-100 milyon sm3 üretilebilir doğalgaz rezervi buldu. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Alpullu'da ulaşılan doğalgaz kaynaklarının, 25 bin kişinin yaşadığı bir yerleşim yerinin 15 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabilecek

kapasitede olduğunu söyledi. Bursa, Zorlu Enerji'nin, gaz keşfinin tescil edildiğini ve bu aşamadan sonra doğalgaz çıkarma çalışmalarının yoğunlaşacağını ifade etti. 2006 yılında gerçekleştirilen üç boyutlu sismik çalışmalara ait değerlendirmelerin, yeni kuyuların da müjdecisi olduğunu belirten Bursa, "Ruhsat bölgelerinde mevcut potansiyeli on katına çıkarabilecek alanlar olduğunu öngörüyoruz" dedi.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi açısından, yerli kaynak arayışının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Zorlu Enerji Grubu, 2008 yılı başına kadar doğalgaz arıtma tesislerini kurmayı ve 2008 yılı ortalarına kadar da Babaeski-Lüleburgaz güzergahında inşa edilecek boru hatlarıyla gaz satışına başlamayı hedefliyor. Bu sayede, şu an fuel oil, kömür ve LPG kullanmakta olan Trakya Bölgesi halkına ve sanayicisine, daha ucuz, daha sağlıklı ve kullanımı daha kolay bir enerji kaynağı sağlanmış olacak.

Bölgede 2001 yılından bu yana devam eden doğalgaz arama faaliyetleri çerçevesinde Göçerler, Adatepe, D. Adatepe, Çayırdere, Velimeşe ve B.Velimeşe sahalarındaki mevcut kuyulardan TPAO ile birlikte günlük toplam 650.000 sm3 doğalgaz üretim kapasitesine sahip olan Zorlu Enerji Grubu'nun, Alpullu'da açılan üç yeni kuyuyla birlikte bu miktarı günde 700.000 sm3'e yükseltmesi bekleniyor.

Zorlu Enerji Grubu, Trakya bölgesinde doğalgaz arama çalışmalarının yanı sıra doğalgaz dağıtım projeleri de yürütüyor. EPDK'nın 2005 yılında düzenlediği Trakya Bölgesi Doğalgaz Dağıtım İhalesi'ni kazanan Zorlu Enerji Grubu, Edirne, Lüleburgaz, Tekirdağ, Kırklareli ve Çerkezköy illerini kapsayan bölgede, otuz yıl süreyle doğalgaz dağıtım lisansına sahip.

(ERÖ-ERÖ-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title