Haberler

Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Mahsur Kalan 4 Kişi Kurtarıldı

Artvin'in Borçka İlçesinde Yolda Aniden Bastıran Kar Nedeniyle Yaklaşık 30 Saat Mahsur Kalan 4 Kişi, Yoğun Çabalar Sonucu Kurtarıldı.

Artvin'in Borçka ilçesinde yolda aniden bastıran kar nedeniyle yaklaşık 30 saat mahsur kalan 4 kişi, yoğun çabalar sonucu kurtarıldı.

Camili bölgesinden önceki gün ilçe merkezine gitmek üzere arazi araçlarıyla yola çıkan Sedat Gülbin (19), Osman Solmaz (29), Süleyman Dişli (41) ve İsmail Dişli (21), aniden bastıran yoğun kar yağışı nedeniyle yaklaşık 30 saat mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşların yakınlarının olayı Borçka Kaymakamlığı'na bildirmesi üzerine bölgeye iş makinesi yollandı. Ancak, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle araç geri dönmek zorunda kaldı. Vatandaşların yakınlarını arazi cipleriyle kurtarma gayretleri de sonuç

vermedi. Kurtarmaya giden ekip, geri dönüşte yolun tekrar kapanması üzerine geceyi bir konteynırda geçirdi ve daha sonra Borçka'ya geri dönerek kar üstü paletli araç istedi. Borçka Kaymakamlığı'nın durumu Artvin Valiliği'ne bildirmesi üzerine Vali Cengiz Aydoğdu, İl Özel İdaresi ve Türk Telekom yetkilileriyle görüşerek, bölgeye kısa sürede 2 arazi cipi, 1 greyder ile kar üstü araç ile yaklaşık 15 kişilik arama ve kurtarma ekibi gönderdi. Dün sabah saat 11.00'de dağda mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için

operasyon başlatıldı. 8 saat süren zorlu yolculuğun ardından Camili Geçidi'ne ulaşan Türk Telekom ve İl Özel İdaresi'ne ait kurtarma ekipleri, dün akşam saat 19.00 sıralarında vatandaşlara ulaşmayı başardı. Camili Geçidi'ne giden kurtarma ekibiyle telsiz irtibatının kesilmesi, aşağıda bekleyen ekipte zaman zaman tedirginliğe yol açtı.

Özel İdare'ye ait kurtarma ekibinde görevli Kamil Öztürk, "Bize durumun haber verilmesinin ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya'nın talimatıyla kurumumuzdaki amirlerimizle beraber Camili yol güzergahında mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için buraya geldik. Saat 13.30 civarında Borçka ilçe merkezine ulaştık ve oradan kurtarma çalışması yapacağımız bölgeye hareket ettik. Artvin Telekom Müdürlüğü de kar üstü araç tahsis etti. Biz burada kaldık, İl Özel İdaresi amirleri ve

Telekom'da çalışan arkadaşlar kurtarma çalışması için bölgeye gittiler. En son bize telsizle ulaştılar ve bölgeye yaklaştıklarını belirtiler. Orada aç kaldıklarını bildiğimiz için kendilerine yiyecek erzak yolladık" dedi.

Mahsur kaldıkları yerde geçen korku dolu 30 saati anlatan Sedat Gülbin, Osman Solmaz, Süleyman Dişli ve İsmail Dişli, hayatta kalmak için yanlarında bulunan 2 ekmeği paylaşıp toz şeker yediklerini belirtiler. Sedat Gülbin, "Çok zor geçti vakit, anlatılması bile zor. Her şey çok kötüydü. Çok üşüdük arkadaşlarımızla. Duman, sis bizi boğdu. Kurtulamayacağız diye çok korktuk. Ben bu akşam bizi kurtarmaya geleceklerini düşünmüyordum. Hava şartları çok kötüydü, destek geldiğini gördüğüm anda çok sevindim. O an

anlatılmaz bir olay. Ben başta Telekom olmak üzere, bizi kurtarmaya gelen ekiplere, kar üstü aracın operatörü Hasan Orhan'a çok teşekkür ediyorum. O araç olmasaydı bizi kurtarmaya bu havada başka hiçbir araç gelemezdi. İl Özel İdare ekiplerine teşekkür ediyorum, sayın valimize, kaymakam beye teşekkür ediyorum. Devletimiz sağ olsun yardımımıza koştu" diye konuştu.

Osman Solmaz ise, "Biz Camili Dağı'nda kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldık. İki ekmeğimiz, biraz peynir ve toz şekerimiz vardı. Onları yedik, bol bol su içtik. Ateş yaktık. Başta Valimiz Sayın Cengiz Aydoğdu'ya, Borçka Kaymakamı Hüseyin Gökdemir'e, Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya'ya, bizleri kurtarmaya gelen Telekom ekibine, Özel İdare ekiplerine, herkese teşekkürler'' dedi.

Düzenli köyü muhtarı Osman Önder, kurtarma operasyonunu en başından beri takip ettiğini dile getirirken, bu ve benzer vakaların bölgede sıkça meydana geldiğini, Camili bölgesine bir tünelin gerekliliğini yıllardır vurguladıklarını, ancak henüz bir gelişme olmadığını söyledi. Muhtar Önder, "Kurtarma operasyonunda çok sayıda iş makinesi başarısız oldu. Bizim hastalarımız oluyor, Gürcistan üzerinden getiriyoruz ülkemize. Sınırı geçerken çektiğimiz çileyi gelip görmeniz lazım, anlatmakla kimse anlayamaz. Her

yıl ülkeler arası protokol imzalanıyor ama, biz kendi devletimizin bize kolaylık sağlamasını istiyoruz. Tünelden vazgeçtik bari paletli kar üstü aracı bize versinler, acil durumlarda zorda kalmayalım. Bugün burada son çaremiz Erzincan'dan helikopter istemekti. Bu arkadaşları kurtarmak için. Ama şahit olduğunuz bu kar üstü araç 5 metre karın üzerinde rahatça gidiyor, devletimiz bizden bu konuda yardımını esirgemesin" şeklinde konuştu.

Öte yandan 4 kişinin kurtarılması çalışmalarını yakından takip eden Borçka Kaymakamı Hüseyin Gökdemir ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, Camili bölgesi yolu üzerinde bulunan Aralık köyüne gelerek mahsur kalan 4 kişiyi karşıladılar. Gökdemir ve Demirkaya, vatandaşlar geçmiş olsun dileklerini ileterek, bir daha böyle vakaların yaşanmamasını dilediler.

(İHA-İRT-CMH-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title