Haberler

Yılmaz Ve Taner'in Yargılanmasında Karar Cuma'ya

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in ''Türkbank ihalesine fesat karıştırmak'' suçundan Yüce Divan'da yargılandıkları davada, kararın 23 Haziran Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Yüce Divan'da ilk kez bir eski başbakanın da sanık olduğu davanın ilk duruşması 16 Şubat 2005'te yapılmıştı.

Sanıklar ve avukatları ilk duruşmada usule yönelik itirazlarda bulunmuşlar, ancak bunlar reddedilmişti.

Daha sonraki duruşmalarda sanıkların sorgulamaları yapılmış ve bir çok tanık dinlenilmişti.

İddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, 3 Mart 2006'da yapılan duruşmada esas hakkındaki görüşünü bildirmişti.

Başsavcı Ok, sanıklara yüklenen suçun yeni Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre, ''ihaleye fesat karıştırma'' değil, ''görevi kötüye kullanma'' olduğunu ve bu suç için aranan 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğuna işaret ederek, kamu davasının düşürülmesini talep etmişti.

Sanık Mesut Yılmaz, 20 Nisanda yapılan duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapmıştı.

Yılmaz savunmasında, ''Ne ihaleye fesat karıştırma ne de görevi kötüye kullanma suçlamasını kabul ediyorum. Ben sadece görevimi ciddiye almanın bedelini ödüyorum'' ifadesini kullanmıştı.

Yılmaz, ''Bana verilecek en ağır ceza başsavcı tarafından bu meselenin belirsizliğe terk edilmesidir. Ben suçluysam cezamı verin suçsuzsam başımın üstümdeki bulutları dağıtın. Başsavcının dediği gibi ne zaman aşımından ne de aftan yararlanmak istiyorum. Ben sadece adalet istiyorum. Mahkemenizin en adil kararı vereceğine inanıyorum'' diye konuşmuştu.

Sanık Güneş Taner de Yüce Divan'ın 2 Mayıstaki duruşmasında esas hakkındaki savunmasını yaparken, ''Ben yanlış yapmadım. Beraat benim hakkımdır'' demişti.

Anayasa Mahkemesi Heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın, 23 Haziran Cuma günü yapılacak duruşmasında yaklaşık 16 ay süren davada kararın açıklanması bekleniyor.

TBMM'nin Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'i Yüce Divan'a sevk kararında, ''Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümünde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdiği, böylece siyasi rant amaçladığı, ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağladığı'' öne sürülüyor.

Kararda, Yılmaz ve Taner'in bu eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 64. maddesinin birinci fıkrası delaletiyle ''devlet alım-satımına fesat karıştırmak'' suçunu düzenleyen 205, ceza artırımı ve memuriyetten men cezası öngören 219/1-4 ve 33. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title