Haberler

Yeşim Tekstil Ceo'su Şankaya: "Çin Hem Ekonomiyi Hem de Sağlığı Tehdit Ediyor"

Yeşim Tekstil Ceo'su ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Çin'de Üretilen Mallarla İlgili Olarak, "Çin Hem Ekonomimizi Hem de Sağlığımızı Tehdit Ediyor" Dedi.

Yeşim Tekstil CEO'su ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Çin'de üretilen mallarla ilgili olarak, "Çin hem ekonomimizi hem de sağlığımızı tehdit ediyor" dedi.

Şankaya yaptığı açıklamada, Çin'de üretilen malların sağlığa zararlı maddeler içermesiyle ilgili olarak yapılan haberlere istinaden tekstilciler olarak uzun süredir Uzakdoğu'da üretilen ürünlerin insan sağlığına yönelik tehditlerine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. Uzakdoğu'daki rakiplerinin insan sağlığını tehdit eden kanserojen etkili boya ve kimyasallar kullandığını ve bu kimyasalların da insan vücuduna ter yoluyla geçerek uzun vadede insan sağlığı için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini

söyleyen Şankaya, bu konuda tüketiciye çok daha fazla bilgi verilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tekstil ürünlerinin üretim aşamasında birçok kimyasal işlemden geçtiğini belirten Şankaya, bu tekstil ürünlerinin içeriğindeki kimyasallar sebebiyle dış etmenlerle çok çabuk tutuşarak yanma tehlikesi taşıdığını söyledi.

Tüketicinin ucuz üretilen bu ürünlerin sağlığı tehdidiyle ilgili daha fazla bilgilendirilmeleri gerektiğini ifade eden Şankaya, sektör temsilcilerinin de dünya genelinde alım yapan firmaları bu konuda uyarması gerektiğine dikkat çekti. Çin'deki sağlık koşullarına uygun olmayan üretimle ilgili doğru bilgilendirme yapıldığı taktirde bu durumun Türk tekstil sektörü için rekabette bir fırsat oluşturabileceğini de söyleyen Şankaya, sektörün bu avantajı kullanmak için lobi faaliyeti yapması gerektiğini de

kaydetti. Uluslararası standartlarda üretim yapan firmaların çevreye ve insan sağlığına zarar vermediğini belgeleyen kalite ve onay sertifikalarına sahip olması gerektiğini ifade eden Şankaya, ayrıca firmaların sosyal uygunluk ve insan hakları konusunda da dünyada geçerliliği olan belgelere sahip olması gerektiğini belirtti. Uzakdoğu'daki birçok firmanın hem çevreye hem de insan sağlığına zarar veren kimyasallar kullandığını ve insan hakları standartları dışında üretim yaptıklarını belirten Şankaya, birçok

yabancı firmanın da Türkiye denetimlerinde bu konularda aşırı hassas davranırken Uzakdoğu'daki cazip üretim fiyatları sebebiyle bu duruma göz yumduklarını söyledi.

Yeşim Tekstil'in bütün müşterilerinin bu konuda çok hassas olduğunu ve üretim standartlarının çok yüksek olduğunu belirten Şankaya, firmanın da bu konuda yaptığı çalışmaları uluslararası sertifikalarla belgelendirdiğini aktardı. Yeşim'in insan sağlığına ve çevreye zarar vermediğini belgeleyen Öko-Teks sertifikasına ve dünyanın en saygın sosyal uygunluk belgesi olan SA 8000'e sahip olduğunu kaydeden Şankaya, bu konuda sektöre liderlik yaptıklarını söyledi. Türk firmalarının Uzakdoğu ve Hindistan'daki

rakipleriyle ancak üretim standartlarını yükseltip, hizmet kalitesini artırıp, bilgi yoğun tekstille rekabet edebileceğini vurgulayan Şankaya, Türk tekstilinin kalitesini ve güvenirliliğini daha çok ön plana çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

(CHT-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title