Haberler

Yeni Yöntemler, Hepatit C Tedavisinde Başarıyı Yükseltti

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit C tedavisinde yeni ilaçlarla başarı şansının yüksek olduğunu belirterek, "Ne yazık ki ülkemizde bu seçeneklerden bazıları için Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınmasına rağmen, geri ödeme koşulları netleştirilemediğinden kullanma şansımız bulunmamaktadır" dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit C tedavisinde yeni ilaçlarla başarı şansının yüksek olduğunu belirterek, "Ne yazık ki ülkemizde bu seçeneklerden bazıları için Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınmasına rağmen, geri ödeme koşulları netleştirilemediğinden kullanma şansımız bulunmamaktadır" dedi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu tarafından Adana'da düzenlenen VII. Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu başladı. Sempozyumda kronik Hepatit B, C ve D'nin tedavisindeki son gelişmeler ile hepatitlerin HIV enfeksiyonu ile birlikteliğinde Türkiye'deki durum, tanı-tedavi yaklaşımları ele alınıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aygen, farklı virüsler olan Hepatit ve HIV'in bulaşma yollarının benzerliği nedeniyle enfeksiyonların birlikte görülebildiğini belirterek, damar içi ilaç kullanan HIV enfeksiyonlu hastalarda hepatit C virüs sıklığının yüzde 72-95 civarında bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de HIV ile enfekte kişilerin yüzde 40'nın hepatit B virüsüyle karşılaştığı ve hastaların yüzde 4'ünde kronik Hepatit B enfeksiyonu saptandığını aktaran Aygen, kronik viral hepatitlerin erken tanı ve tedavisiyle bu enfeksiyona bağlı ölüm oranlarını azaltmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Aygen, son yıllarda Hepatit C tedavisinde önemli gelişmeler görüldüğüne dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Günümüzde tedavi süresini 6 hatta 3 aya indiren çok etkili tedavi seçenekleri bulunmaktadır. İnterferon tedavisi ile birlikte veya interferon içermeyen, hatta birkaç ilacın tek tablette birleştirildiği tedavi rejimleri mevcuttur. Bu yeni tedavi seçeneklerininhem başarısı çok yüksek hem de hastalar tarafından kolay tolere edilebilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde bu seçeneklerden bazılarını Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınmasına rağmen, geri ödeme koşulları netleştirilemediğinden kullanma şansımız bulunmamaktadır. Çok az sayıda hasta güncel tedavi seçeneklerine ya ücretlerini kendileri ödeyerek ya da bazı uluslararası çalışmalara dahil edilme şansı bularak ulaşmaktadır. Ülkemizdeki en önemli sorun tedavi bekleyen hastaların daha önce defalarca tedavi alıp, yanıt vermeyen ve yeni tedavi seçenekleri dışında tedavi şansı olmayan ileri evre karaciğer hastaları olmasıdır. Acil olarak bu sorunun çözülmesi gerekmektedir."

- "Geri ödemesi sağlanırsa ilaçların ciddi yararı olacak"

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, kronik hepatitin tedavisinde yeni çıkan ilaçlarla yeni bir döneme geçildiğine değinerek, kronik Hepatit C tedavisinde 20 yıl önce yüzde 50 fayda sağlanırken, şu anda 2-3 aylık tedavi sonucunda muazzam faydalar görülebileceğini belirtti.

İlaçların en az 100 bin liraya mal olduğunu kaydeden Ergönül, "Geri ödemesi sağlanırsa ilaçların ciddi yararı olacak. Geri ödemesinin dikkate alınacağını umuyorum. Gelişmiş ülkeler bunu yapabiliyorlar. Türkiye'nin de bunu yapabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Neşe Demirtürk, viral hepatitte, siroz ya da kanser gelişmişse tedavi şansının azaldığını belirtti.

Hiçbir yakınması olmayan bir kronik hepatit hastasının acilen tedaviye ihtiyacı olan bir karaciğer taşıyabileceğine işaret eden Demirtürk, nakilden sonra yeni karaciğerin tekrar enfekte olmaması için hastaların bir süre hepatit tedavileri alması gerektiğini belirtti.

Demirtürk, Avrupa ülkelerinde nakillerin yüzde 30'unda HCV'ye bağlı karaciğer yetmezliği neden olurken, Türkiye'de karaciğer nakillerinin en sık nedeninin hepatit B'ye bağlı sirozların oluşturduğu dile getirdi.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Önder Ergönül Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title