Haberler

Yasbir Genel Kurulu

Yalova İli İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (YASBİR) Başkanı Ahmet Dündar, "Bize göre sektörü bekleyen tehlikelerinin çözümü süs bitkileri halinin kurulmasıdır" dedi.

Yalova İli İç ve Dış Mekan Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (YASBİR) Başkanı Ahmet Dündar, "Bize göre sektörü bekleyen tehlikelerinin çözümü süs bitkileri halinin kurulmasıdır" dedi.

YASBİR Genel Kurulu, Altınova Belediyesi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Genel Kurul'un divan başkanlığını İzzet Artam yaptı. Toplantıda ilk olarak YASBİR Genel Sekreteri Rıdvan Keskin, birlik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

YASBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar ise birliklerin sahiplenmesi gerektiğini vurgulayarak, Yalova'dan ihraç edilen süs bitkilerinin yüzde 70'nin birlik üyeleri tarafından yapıldığını belirtti.

Sektörü bekleyen tehlikelere de değinen Dündar, şunları kaydetti:

"Bugün bize göre sektörü bekleyen 3 tehlike vardır. 2003 yılında bin adet mevsimlik çiçek 230 lira iken asgari ücret 306 liraydı. Bugün bin adet mevsimlik çiçek 300 lira iken asgari ücret 978 lira oldu. Aradaki fark yüzde 300 oldu. Biz değişen piyasa şartlarına ayak uydurmamız için öncesine göre daha verimli üretimler yapmamız lazım. İkinci büyük tehlike ise ihracata alınan şikayetlerdir. İhracatların artması için kaliteli ürünlerin ihracat edilmesi gerekmektedir. Bunun için üreticilere görev düşüyor. 2023 ihracat hedeflerimize gideceksek bunların olması gerekiyor. Üçüncü büyük tehlike ise pazarda en büyük alıcı olarak belediyeler ve marketlerin kalmasıdır. Pazarın tabana yayılmaması risk oluşturmaktadır."

Sektörün, süs bitkileri haline ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dündar, "Bize göre sektörü bekleyen tehlikelerin çözümü süs bitkileri halinin kurulmasıdır. Bu konuda çalışmalar hızla devam ediyor. Bunun kurulması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ise sektörün Yalova için önemine dikkati çekti. Oral, şunları söyledi:

"Sektör sorunlarını gidermek için birlik önemli bir rol oynuyor. Birlik yönetimiyle 2 kez Hollanda'ya gittik. Orada mezatları gezdik. Bunun sonucunda Kalkınma Bankası aracılığıyla fizibilite çalışması yapıldı. Bunun için 1 yıldır uğraşıyoruz. Şuanda çalışmalar sürüyor. Türkiye'de bunun net bir örneği yok. Bir Yalova modeli oluşturmak istiyoruz."

Kongreye, Altınova Kaymakamı Gürkan Polat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karhan ve AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan da katıldı.

Muhabir: Erhan Erdoğan

Yayıncı: Haluk Yüksel - YALOVA

Kaynak: AA / Yerel

Metin Oral Altınova Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title