Haberler

Wsj: "Merkez Bankası Enflasyon Raporu Güvercince"

Wall Street Journal'ın Yayımladığı Haberde Merkez Bankası'nın Son Enflasyon Raporu" 2011 Yılının Dördüncü Çeyreğine Kadar Geciktirileceği İşaretini Verdiği Kaydedildi.

Türkiye Merkez Bankası'nın son enflasyon raporu, tartışma yarattı. Wall Street Journal gazetesince yayımlanan bir haberde raporu "güvercince" nitelenerek, faiz oranlarındaki bir artışın 2011 yılının dördüncü çeyreğine kadar geciktirileceği işaretini verdiği kaydedildi. İNG Türkiye Başekonomisti Şengül Dağdeviren'in, "Merkez Bankası'nın, bugün itibariyle gerektiğinden güvercince görünüyor" sözlerinin yansıtıldığı haberde, genişleyen cari açıkla ilgili kaygılar da vurgulandı.

ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası'nın son enflasyon raporu için "güvercince" ifadesi kullanıldı. Merkez Bankasının raporunda enflasyon beklentilerinin yüksek kalmasını sağlarken faiz oranlarının artışının, 2011 yılının dördüncü çeyreğine kadar geciktirileceği işaretini de verdiği kaydedildi.

İktisatçıların, raporunun Türk ekonomisi için olumlu görünümüne vurgu yaptığını söyledikleri belirtilerek, "Ancak piyasada bazıları, raporun fazla güvercince olduğuna ilişkin kaygıları dile getirdiler. ING Türkiye Başekonomisti Şengül Dağdeviren de, "Bizim enflasyon ve enflasyon beklentilerine ilişkin ihtiyatlı görüşümüz var bu nedenle Merkez Bankası'nın bugün itibariyle gerektiğinden fazla güvercince göründüğünü düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

-"DIŞ ŞOKLARA AÇIK BIRAKAN YAPISAL DENGESİZLİK KAYGILARI"-

WSJ'daki haberde gevşek para politikası ve sağlam bankacılık sistemi sayesinde Türk ekonomisinin güçlü bir toparlama gösterdiğine dikkat çekilirken, Merkez Bankası Başkanı Dursun Yılmaz'ın, yabancı para akımlarının cari açığını körüklediği uyarısı hatırlatıldı. Haberde, "Tüketime dayalı büyümenin ithalatın artmasına neden olurken, Türkiye'nin cari işlemler açığı, ekonominin, onu dış şoklara açık bırakan yapısal bir dengesizlik olduğuna ilişkin kaygıları artırdı" denildi.

Bu arada, hükümetin 2009 cari açığı tahminini 39.3 milyar dolara yükselttiğinin altı çizilirken yıllık ticaret açığının da 65.8 milyar doları bulması beklendiği vurgulandı.(ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title