Haberler

Üreticilere Satış Belgesinin İbrazı Şartıyla Kilo Başına Destek Primi Ödenecek

Güncelleme:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009 Yılında Üretilen Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Çeltik, Kuru Fasulye, Nohut ve Mercimek Üreticilerine Satış Belgesinin İbrazı Şartıyla Kilogram Başına Destekleme Primi Ödenecek. Prim Miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu Tarafından Belirlenecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009 yılında üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine satış belgesinin ibrazı şartıyla kilogram başına destekleme primi ödenecek. Prim miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenecek.

Hububat ve Baklagil Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre Yurt içinde 2009 yılında üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine satış belgesinin ibrazı şartıyla kilogram başına destekleme primi ödenecek. Prim miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenecek. Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, 2009 ve 2010 yılı Tarımsal Destekleme Bütçelerinin ilgili harcama kaleminden karşılanacak. Destekleme priminden kamu tüzel kişileri hariç, 2009 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS)' özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak. Başvuru sahibinin toplam prim ödemesinin kontrolünde ÇKS'deki bilgiler dikkate alınacak. Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin ÇKS'de kayıtlı arazisinin büyüklüğünü aşamayacak.

-PRİM İÇİN BAŞVURULAR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE YAPILACAK-

Prim ödemeleri için başvurular ilgili tarım kredi kooperatifine, tarım kredi kooperatifinin örgütlenmesinin bulunmadığı yerlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine yapılacak. Başvuruda bulunanlardan bu kooperatiflere ortaklık şartı aranmayacak. ÇKS belgesi ve satış belgeleri tarım kredi kooperatiflerine ibraz edilecek. Gerekli kontrol ve hesaplamalar tarım kredi kooperatiflerince yapılmak suretiyle, alıcıların adı-soyadı veya unvanı ile kimlik numarası ve satış tutarlarını da içerecek şekilde düzenlenecek icmaller T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye gönderilecek.

-TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KARARIN YÜRÜTÜLMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPABİLECEK-

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, prim ödemelerine esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye, belirtilen amaçlar için tebliğ çıkarmaya ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile protokol yapmaya yetkili olacak. Prim ödemeleri, üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve tarım kredi kooperatiflerinin alacaklarına mahsup edilemeyecek. Destekleme primi ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkili olacak. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılacak.

-HAKSIZ YAPILAN ÖDEMELER GECİKME ZAMMIYLA GERİ ALINACAK-

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, anılan Kanun hükümlerine göre geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak. Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. (ANKA)

(HGS/ES/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title