Haberler

Ünlü Akademisyenler Arasında Bir Hataylı Profesör

Güncelleme:

15 Aralık tarihinde Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde, Balkan Harbi'nin 100. Yılı ile ilgili bir panel vardı.

Panel yöneticisi Prof.Dr. Ümit Özdağ gibi, MHP Kayseri Milletvekili ve Prıf.Dr. Yusuf Halaçoğlu gibi ünlü isimler yanında Hatay/Dörtyollu Prof.Dr. Celalettin Yavuz da konuşmacıydı. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Nuri Yavuz; savaşın siyasi sebeplerini, Doç.Dr. Emruhan Yalçın savaşta tarafların kuvvetlerini, imkân ve kabiliyetlerini, uğranılan bozgunun sebeplerini anlattı.

"Balkan Harplerinden Kalan Miras: Balkanlarda Jeopolitik İhtilaflar" başlığı altındaki konuşmasında Prof.Dr. Yavuz; Batı Trakya Türkleri, Bosna-Hersek, Kosova-Sırbistan, Yunanistan-Arnavutluk, Yunanistan-Makedonya ve Bulgaristan'daki "Türk Azınlığı" sorunlarına değindi. Plevne'deki "Panorama" adlı, müzeyi seyreden her Bulgar çocuğunun Türkleri düşman, Rusları da dost bileceğini söyleyen Yavuz, daha sonra Balkan Harbi'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de paylaşılamayan deniz sahaları konusunu anlattı. 2010 yılında Türkiye'nin inisiyatifiyle başlatılan Türk-Yunan Ege'de Güven Arttırıcı Önlemler paketine rağmen, 10 yılı aşkın iktidardaki AKP Hükümeti'nin hiçbir konuda kalıcı çözüm üretemediğini hatırlattı.

Prof.Dr. Halaçoğlu da "Balkan Yörükleri" çalışmasından bahisle, Konya ve Karamanlıların iddialarının aksine, Balkanlara iskan edilenlerin ayrıca Muğla, Balıkesir, Afyon, Ankara, Kastamonu ve hatta Ahlat'tan bile gönderildiğini söyledi.

Finalde bir "Tarih: Osman Kılıç" konuştu. 80 yaşın üzerinde ve Bulgaristan doğumlu Kılıç, "Türk casusu" denilerek 1948-1962 döneminde ayaklarında prangalarla cezaevlerinde yatmış. 1965'te Demirel tarafından "Ajan Mübadelesi" ile Türkiye'ye getirilmiş, daha sonra da 1980'li yıllarda Dışişleri Bakanlığından emekli olmuş, acılarla kin tutmayan, hala adalet arayan bir "Bulgaristan Göçmeni!"

Kılıç'ın anlattığı en ilginç olay ise; Balkan Harbi'nde, Türk annelerin bebekleri düşman tarafından alınıp katledilmesin diye, tıpkı Hz.Musa'nın annesi gibi, onları sepetlere koyarak Meriç'e bıraktıklarını söylemesiydi. Ancak "3 Gün Bebek Akan Meriç"te Türk yavruları Hz. Musa gibi şanslı değildi. Neredeyse hepsi ölmüştü. Osman Bey ayrıca; "Türkler tam 560 yıl Balkanlarda kaldılar. Bu yıllar içerisinde Balkan milletlerinin dinlerine ve dillerine karışmadılar. İmparatorluğun en muhteşem dönemi Kanuni Sultan Süleyman değişim fikrin dillendirdiğinde, Ebussuud Efendi, buna uygun bir lisanla karşı çıkmıştı" dedi. 4 saat süren panele, soru-cevap peryoduyla da ilgi büyüktü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gazi Üniversitesi Bulgaristan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title