Haberler

Umut Çocukları Derneğinin Ayakta Kalma Mücadelesi... -Maddi İmkansızlıklar Nedeniyle Zor Günler Geçiren ve Bazı Birimlerini Kapatmak, Bazı Projelerini de İptal Etmek Zorunda Kalan Dernek, Bağış ve Destek Bekliyor -Dernek Başkanı Kulca: -"2 Yıldan Beri Ço

Nesime Ergönen - Sokakta Yaşayan Çocuklar Yararına Kurulan Umut Çocukları Derneği Ayakta Kalma Mücadelesi Veriyor. Maddi İmkansızlıklar Yüzünden Zor Günler Geçiren ve Bazı Birimlerini Kapatmak, Bazı Projelerini İptal Etmek Zorunda Kalan Dernek, Devletten, Yerel Yönetimlerden, Özel Sektörden ve Vatandaşlardan Destek Bekliyor.

Nesime Ergönen - Sokakta yaşayan çocuklar yararına kurulan Umut Çocukları Derneği ayakta kalma mücadelesi veriyor. Maddi imkansızlıklar yüzünden zor günler geçiren ve bazı birimlerini kapatmak, bazı projelerini iptal etmek zorunda kalan dernek, devletten, yerel yönetimlerden, özel sektörden ve vatandaşlardan destek bekliyor.

Dernek Başkanı Yusuf Ahmet Kulca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992'de ''Sokak Çocukları Gönüllüleri Derneği'' adıyla kurulduklarını, ancak halkın ''sokak çocukları'' sözünü benimsememesi ve ''damgalanma'' tehlikesine karşı daha sonra derneğin adını Umut Çocukları Derneği olarak değiştirdiklerini söyledi.

Derneğin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Kulca, sokakta yaşayan çocuklarla ilgili basın ve medyada çıkan olumsuz olaylar ile haberlerin kendilerini ve bu alanda çalışan dernekleri çok olumsuz etkilediğini anlattı.

Kulca, 1999 yılında anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt'un annesi ile birlikte tinerciler tarafından kaçırılması, tecavüze uğraması ve bu haberin 8.5 ay gündemde kalmasının derneği çok olumsuz etkilediğini belirterek, daha sonra bu olayı yapanların sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlerle ilgisinin olmadığının anlaşıldığını vurguladı.

Şovmen Mehmet Ali Erbil'in şoförünün bıçaklanması, Okmeydanı'nda bir hemşirenin tecavüze uğraması, Üzeyir Garih cinayeti, arkasından da SAT komandosu Yüzbaşı Zeki Şen'in Beyoğlu'nda öldürülmesi haberlerinin haksız yere sokakta yaşayan çocuk ve gençlere mal edildiğine işaret eden Kulca, bunun sonucunda insanlarda ister istemez sokakta yaşan çocuk ve gençlere karşı bir tepki oluştuğunu söyledi.

Bu tepkiye bağlı olarak da insanların sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlere verilecek desteğin boşa gideceğini düşündüklerini dile getiren Kulca, bunun sonucunda bu alanda çalışan dernek ve vakıflara bağış ve desteklerin büyük oranda kesildiğini bildirdi.

Kulca, ''2 yıldan beri çok zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Desteklerin olmaması, bağışların kesilmesi sonucu bir taraftan projeleri kapatmak, bir taraftan çalışanların işine son vermek zorunda kalıyoruz. Borçlar birikti. Su, SSK, elektrik borcumuz var. Alışveriş yaptığımız marketlere borçlar var. Personele ödeme yapamıyoruz'' diye konuştu.

Derneklerin bağışlarla ayakta kaldıklarını, devletten, yerel yönetimlerden ve özel sektörden ciddi anlamda desteğin çok fazla gelmediğini vurgulayan Kulca, ''Genellikle imkanı fazla olmayan dar gelirli vatandaşlardan, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinden gelen bağışlarla yıllardır ayakta kalmayı başardık'' dedi.

-YARIM KALAN PROJELER, KAPANAN BİRİMLER-

Yusuf Ahmet Kulca, iki yıldan beri yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı projeleri iptal etmek, bazı birimleri de kapamak zorunda kaldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bağışların kesilmesi neticesinde Dolapdere'de 3 katlı binada sokakta yaşayan çocuk ve gençlere hizmet veren çamaşırhaneyi kapatmak zorunda kaldık. 4.5 milyar liraya yakın borç oluştu. İcralık olduk. Banvit'in bize 49 yıllığına verdiği, her katı 40 metre kare olan 5 katlı, 22 yataklı gece barınağını gündüz merkezine çevirmek zorunda kaldık. Çamaşırhaneyi de oraya taşıdık ve en azından kiradan kurtulduk.

Avcılar'da 22 yataklı Umutevi projesi vardı, destek bulamadığımız için kapatmak zorunda kaldık. Bir iş adamı Çatalca'da 24 bin metre karelik, 8-9 bin metre kare kullanım alanı olan tatil köyü bağışlamıştı. Orada Mustafa Demircioğlu Yaşam Okulu Projemiz vardı. Bu projede sokaklarda yaşayan çocuk ve gençlerimiz üçer aylık paket programlarla, okuma-yazma, ilköğretim diploması kazandırma, bilgisayar ve cinsel eğitim, psikolojik destek ile spor ve müzik eğitimi gibi farklı sosyal etkinlikleri de barındıran bir eğitim programından geçirileceklerdi. Yaşam Okulu projesinde ayrıca uluslararası ve ulusal yaz ve kış kampları ile çocuk ve gençlik kampları yapacaktık. Aşağı yukarı 300 bin YTL yüzünden bu proje de çalışmıyor.''

-''BİNLERCE ÇOCUK AİLESİNE DÖNDÜRÜLDÜ''-

Özellikle devletin kendileri gibi sivil toplum örgütlerine, derneklere proje bazında destek vermesinin önünün açılması, yerel yönetimlerin ve özel sektörün de desteklemesi gerektiğini belirten Kulca, bu konuda orta ve uzun vadede yatırım ve çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Kulca, ''İleride cinayetlerin, hırsızlık, gasp gibi olayların fazlalaşmasını istemiyorsak, bu çocuklara ve gençlere destek verilmesi ve yatırım yapılması bilincinin yerleşmesi gerektiğine inanıyorum. Dernek olarak yapılan çalışmalar sonucu binlerce çocuk ailesine geri döndürüldü, sokaklardan kurtarılanların bir kısmı evlenip yuva kurdu, vatani görevlerini yaptı. Ama bunları kamuoyuna yansıtamadığımız için insanlar yapılan çalışmaları anlamadılar'' dedi.

Kulca, bu sorunun çözümü için başta devlet olmak üzere, yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar, basın ve medya, sanatçılar, aydınlar, toplumun her kesimine düşen görevler olduğunun altını çizdi.

Kulca, şunları kaydetti:

''Biz Umut Çocukları Derneği olarak iş adamlarından, kamuoyundan ciddi olarak destek bekliyoruz. Bu dernekte çok ciddi tecrübe var, kapanmasını istemiyoruz.Sanatçıların, aydınların bu konuda görev yüklenmelerini istiyoruz. Bu derneğin düzenli bağışlara ihtiyacı var.

Aylık giderimiz 20 bin YTL civarında. 20 şirket her ay 1000'er YTL bağışta bulunsa çalışmalarımızı sürdürebiliriz. Bu olmazsa 40 şirket her ay 500'er YTL veya 80 şirket 250'şer YTL verebilir. Bunu uzatabilirsiniz. Bize bağışta bulunmak ve destek olmak isteyenler, 212-2512528 veya 212-2456747 numaralı telefonları arayabilir veya Yapı Kredi Bankası Gümüşsuyu Şubesi 1006336-2 nolu hesaba bağışta bulunabilirler. Ayrıca, www.umutcocuklari.org.tr web sayfamızı ziyaret edebilirler.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title