Haberler

Umur Talu Basın Danışmanlarıyla Buluştu

Güncelleme:

Marmara Belediyeler Birliği Tarafından Düzenlenen Eğitim Seminerlerine, Gazeteci - Yazar Umur Talu ile Devam Edildi.

Marmara Belediyeler Birliği’nde gerçekleştirilen eğitim programları çerçevesinde, Gazeteci - Yazar Umur Talu’nun katılımıyla “Belediye - Basın İlişkileri” konulu bir seminer yapıldı. Seminer kapsamında, “belediyelerin basına bakış açısı”, “basın – yayın kuruluşlarının belediyelere ve başkanlara yaklaşımı”, “gazeteci – belediye başkanı ilişkileri”, “belediyelerin basında yer bulmaları için yapması gerekenler”, “ haber yazılırken dikkat edilmesi gereken hususlar” ve “yerel basın - ulusal basın arasındaki farklar” konuları masaya yatırıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan, Birlik çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Belediyeciliğin tüm alanlarında olduğu gibi, basın-halkla ilişkiler konusunda da eğitim programı, seminer ve konferanslara devam edeceğiz. 2010 senesinde, belediyelerin basın danışmanlarına ve çalışanlarına yönelik, geniş kapsamlı bir Abant programımız olacak” dedi.

TALU: “KOLTUĞUMA ASKERLER OTURDU”

Eski bir Marmara Belediyeler Birliği çalışanı olarak, seminer vermekten mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Haber Türk gazetesi yazarı Talu, “Marmara Belediyeler Birliği’nde çalışmış bir insanım. Kısıtlı imkânlarla bir şeyler yapmaya çalışıyorduk. Birliğimize ait bir tane kepçemiz vardı. Tuzla, Pendik, Maltepe dolaştırır, her semtin ihtiyacını görmeye çalışırdık. Burada çok güzel günlerimiz geçiyordu. Ancak 1980 ihtilaliyle hepimiz işimizden olduk. Koltuğuma askerler oturdu” dedi.

Umur Talu, açıklamalarına, şu ifadelerle devam etti;

“BELEDİYECİLİK, SIÇRAMA TAHTASI DEĞİLDİR”

“Belediyecilik hiç kimse için yükselme ve zengin olma yeri olmamalıdır. Ancak günümüzde ne yazık ki, genellikle halk için değil, bir yerlere sıçramak için veya zengin olmak için başkanlık yapılıyor. Belediyecilik, sıçrama tahtası değildir.”

“DALAN DÖNEMİNDE İLİŞKİLER TUHAFLAŞTI”

“Dalan’la birlikte tuhaf bir belediye-basın ilişkileri başladı. O dönemde, başbakandan sonra, Bedrettin Dalan’ın ismi konuşuluyordu tüm yurtta. Dalan döneminde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye’nin ikinci adamı konumuna gelmişti resmen. Dalan döneminde çoğu gazeteci, akçeli işlere bulaşmıştır. Akçeli işlere bulaşmayanlar da Dalan tarafından gazetecilere yapılan değer ve sevgi gösterisine aldanmıştır. Dalan, bu oyuna gelen gazetecileri de kullanmıştır. Dalan daha sonra kendisini iyi bir yere getiren gazeteci ve yazarlarla da ilişkiyi kesti. Doğrudan medya patronlarıyla ilişki kurdu. İsim verecek değilim ama, Dalan döneminde muhabirlikten müteahhitliğe yükselen gazeteciler oldu. Bu durum, belediyecilik için de, basın için de, insanlık için de çok kötü bir şey.”

“HABERLER ABARTMADAN YAZILMALI”

“Belediye başkanları için, basın mensuplarıyla iyi ilişki kurup haber yayınlatmak doğru değildir. İkili ilişkiler geliştirerek değil, iyi icraatlar yapılarak basına konu olunmalı. Basın danışmanları, her konuda belediye başkanlarını uyarmalı. Bir spor muhabiri, Aziz Yıldırım’ın emir kulu olursa, gazetecilik yapamaz. Kısır bir döngüye girer. Basın danışmanları da belediye başkanlarının tam güdümünde olursa, kurumuna faydalı olamaz. Ayrıca Basın danışmanları, belediyelerin ve başkanlarının faaliyetlerini abartmadan servis etmeli. Çok abartılı haber metinleri geçtiği oluyor elimize. Haberler dürüstçe yazılmalı ve içinde insan unsuru olan öğeler, haberin içerisinde kullanılmalı.”

“AJANS HABERCİLİĞİ ÇOK KÖTÜ”

“Günümüzde gazetecilik değişti. Artık her şey ajans haberciliğine dönüştü. Bugün ‘nasılsa ajans gönderiyor’ diyerek, haber merkezlerini kaldıran büyük gazeteler biliyoruz. Ajans haberciliği gerçekten çok kötü… Monolog bir yapıya giriliyor, her yerde basmakalıp haberler yayınlanıyor. Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinde ölen İHA muhabiri İsmail Güneş’i düşünün. Arkadaşımızın üzerinden fotoğraf makinesi, kamera ve laptop çıktı. Bir kişi hem fotoğraf çekiyor, hem haber yazıyor, hem de kameramanlık yapıyor.”

“GAZETECİLER HALKIN İÇİNE GİRMELİ”

“Gazeteciler halkın içine girmeli. Bakın Hıncal Uluç hayatında bir kez özel aracından inip Metrobüse bindi, tam sayfa yazı yazdı. Şuradan şuraya gerçekten 15 dakikada gidiliyormuş diye. Gazeteciler ve belediyeciler halkın içine karışmalı ki sorunları tespit edebilsinler.”

“KARTELLEŞME OLMASIN”

“Medyamız tarafsız olmayı öğrenmeli. Bursa’da üzücü bir maden patlaması yaşandı. Bazı medya organları, bu haberi neredeyse görmezden geldiler. Bazılarıysa, abarttı da abarttı… Ama aynı medya organları, kendi personeline karşı daha da gaddar oluyor, hakkını aramak isteyen gazetecileri kapının önüne koyabiliyor. Bu gibi sorunlar çözüldüğü zaman, kendimiz için de, karşımızdaki için de objektif olabilmeyi öğrendiğimiz zaman, Türk basınında sorunlar aşılacaktır. Ben, basınımızın gelecek yıllarda iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Yeter ki kartelleşme olmasın, yeter ki çok seslilik, artarak devam etsin.”

BASIN DANIŞMANLARININ SORULARINI YANITLADI

Gazeteci – Yazar Umur Talu, İstanbul’un ilçe belediyeleri başta olmak üzere Marmara bölgesinin dörtbir yanından gelen basın danışmanlarının sorularını tek tek yanıtladı. Seminerin sonunda Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan tarafından, Talu’ya çini işlemeli hatıra tabak hediye edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (23 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 23 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title