Haberler

Ülkü Erakalın'dan €œsanatla 60 Yıl" Gösterisi

Sanat Yaşamındaki 60. Yılını Çeşitli Şehirlerde Gerçekleştirdiği Tek Kişilik Gösterilerle Kutlayan Yeşilçam'ın Ünlü Yönetmenlerinden Ülkü Erakalın , Bu Kez Kuşadası'nda Sahne Aldı. Kuşadası Kütüphane Derneği (Küksad)'ın Davetlisi Olarak Kuşadası'na Gelen Ünlü Yönetmenin Gösterisine Kuşadalılar Büyük İlgi Gösterdi.

Sanat yaşamındaki 60. yılını çeşitli şehirlerde gerçekleştirdiği tek kişilik gösterilerle kutlayan Yeşilçam'ın ünlü yönetmenlerinden Ülkü Erakalın , bu kez Kuşadası'nda sahne aldı. Kuşadası Kütüphane Derneği (KÜKSAD)'ın davetlisi olarak Kuşadası'na gelen ünlü yönetmenin gösterisine Kuşadalılar büyük ilgi gösterdi.

Türk sinema dünyasının ünlü yönetmeni Ülkü Erakalın , sanat yaşamındaki 60 yılını anlatan 'Yıldızlar Gökte Yaşar ' isimli tek kişilik gösterisini Kuşadası Kütüphane Salonu'nda sahneledi. Çeşitli illerden sonra “Sanatla 60 yıl" adı altında sahneye koyduğu gösteride, Yeşilçam 'da yönettiği filmlerde oyuncularla yaşadığı anılarını, tiyatro, müzik ve gazetecilik yaşamını anlatan Erakalın , acı-tatlı hatıralarını izleyicilere aktardı. Kuşadalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği gecede, Erakalın 'ın filmlerinden bölümler perdeye yansıtıldı.

Türk Sineması 'na 60 yıl hizmet veren yönetmen Ülkü Erakalın, gösteri öncesi yaptığı açıklamada “Sanatla 60 yıl “adlı gösterisine ilişkin bilgi verdi. Bütün anılarını 4 yılda hazırladığı bu gösteriye sığdırdığını belirten Erakalın , Türkan Şoray 'dan Ediz Hun 'a, Filiz Akın 'dan Hülya Avşar 'a kadar Türk Sineması 'nın bütün ünlülerinin, kamerasının karşısından geçtiğini kaydetti. Oyunun seyirciyi kimi zaman güldürüp, kimi zaman da ağlattığını belirten Erakalın , Lekeli Kadın filminde Türkan Şoray'a ağlaması için attığı tokatı da anlatıyor. Filiz Akın, Fatma Girik, Hülya Avşar, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve daha nice yıldızın nasıl şöhrete kavuştuğunu da oyunda gözler önüne seren Erakalın , gösterisinde ayrıca Bedia Muvahhit , Cahide Sonku gibi Türk Sineması'nın değerlerine yer veriyor.

ÜLKÜ ERAKALIN KİMDİR ? 1934 yılında İstanbul'da doğan Ülkü Erakalın, önce gazetecilik, sonra reji asistanlığı yaptı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Müzik Bölümü mezunu olan Erakalın, sanat hayatına 1958 yılında başladı. İlk deneyimlerini Lütfi Akad'ın asistanlığını yaparak edinen sanatçı, 1961 yılında yönetmenlik yaptığı sinema sanatında, ilk eserini 'Unutamadığım Kadın' filmiyle sergiledi. Müzisyenlik deneyiminin yanı sıra, "Duygu Film" adlı bir şirketle yapımcılık işinde de bulundu. Genellikle anılarını içeren dört kitap yazdı. Bir filmde oyuncu olarak rol alan Erakalın, 1970'li yılların seks filmleri furyasında bir çok filmin yönetmenliğini yaptı. 200 civarında filme imza attı. Önemli filmleri arasında Çatallı Köy (1968), İki Süngü Arasında (1973), Yazgı (1976) ve Ben Sana Mecburum (1976) bulunuyor. 1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, Üvey Ana Milano Çocuk Filmleri Festivali - 1971, Birincilik Ödülü Afacan Küçük Serseri ve 1. İstanbul Uluslararası Film Festivali - 1976, Birincilik Ödülü, Ben Sana Mecburum aldığı ödüller arasında yer alıyor. Yazdığı kitaplar ise Fotoğraflar Siyah-Beyaz Anılar Renkli, Yeşilçam'dan Son Yapraklar Belge ve Anılarla Türk Sinemasının Kırk Yılı, Film Karelerine Gizlenen Anılar, Direklerarası'nın Son Direkleri bulunuyor.

(ZH-İK) 23.02.2008 00:57 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title