Haberler

Ukrayna'daki Yeni Yasaya Ayrılıkçılardan Tepki

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri" liderleri, Ukrayna parlamentosu tarafından dün kabul edilen yasanın doğudaki barış sürecini sabote edeceğini ileri sürdü.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri" liderleri, Ukrayna parlamentosu tarafından dün kabul edilen yasanın doğudaki barış sürecini sabote edeceğini ileri sürdü.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti" lideri Aleksandr Zaharçenko ile "Lugansk Halk Cumhuriyeti" lideri İgor Plotnitskiy, Donetsk'te düzenledikleri basın toplantısında, Ukrayna parlamentosunun dün kabul ettiği ve ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye "özel statü" verilmesini buralarda Ukrayna yasalarına göre seçim yapılması şartına bağlayan yasayı eleştirdi.

Zaharçenko ve Plotnitskiy, yaptıkları ortak açıklamada, yasanın daha önce parlamentoda kabul edilen "özel statü" yasasına ve Minsk mutabakatlarına aykırı olduğunu savundu. Ayrılıkçı liderler, taraflar arasında daha önce sağlanan uzlaşmaya göre, Ukrayna yönetiminin bölgede yerel seçimlerin yapılması için doğudaki temsilcilerle uzlaşma sağlaması gerektirdiğini söyledi.

Ayrıca, doğuda barış gücünün görev yapmasına ilişkin Ukrayna parlamentosunun aldığı kararın Minsk mutabakatlarında öngörülmediğini kaydeden Zaharçenko ve Plotnitskiy, bunun zorlu çalışmalar sonucunda elde edilen barış planına aykırı olduğunu ve Minsk mutabakatlarını çıkmaza sokmaya yönelik bir girişim olduğunu ifade etti.

Zaharçenko ve Plotnitskiy, Kiev yönetiminin doğu bölgelerini ekonomik olarak bloke etmek yoluyla yok etmeye çalıştığını ileri sürdü. Ayrılıkçıların liderleri, dün kabul edilen yasa ve kararların iptal edilmemesi halinde Kiev ile uzlaşmanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Ukrayna parlamentosu, dün, daha önce kabul edilen "Donetsk ve Lugansk'ın bazı bölgelerinde yerel yönetimlerin özel düzenine" ilişkin yasada değişikliklerin yapılmasını kararlaştırdı ve özel statünün ancak bölgede Ukrayna kanunları uyarınca seçim yapılması halinde verilmesini kabul etti.

Parlamentoda ayrıca, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerin geçici olarak "işgal edilen bölgeler" olarak tanınması ve BM ile AB'ye ülkenin doğusuna barış gücü gönderilmesi konusunda başvuru yapılması karara bağlanmıştı.

Ukrayna parlamentosunun kararı, 15 Şubat'ta tarafların üzerinde anlaştığı Minsk mutabakatına aykırı olduğu iddiasıyla Rusya'nın ve ayrılıkçıların tepkisi çekerken, Batılı ülkeler Minsk anlaşmasının bir yıl önce başlayan ve bugüne kadar 6 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaların krizin çözümünde en çıkar yol olduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Donetsk Halk Cumhuriyeti Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

DoktorcumMobil-IOS:

Amerika'nın kucağına oturmuş Ukrayna hükümetinden ve Cumhurbaşkanı Poroşenko'dan başka ne beklenir.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title