Haberler

    Türkiye'ye Gelecek Japon Otomobiller Gecikecek

    Deprem, dünya devi Japon otomobil fabrikalarını da vurdu. Birçoğu fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı. Japon otomobillerin Türkiye temsilcileri, ithalatta aksama ve gecikmelerin yaşanacağını söyledi. Otomotiv yan sanayisindeki kayıplar ise daha büyük.

    Japonya tarihinin en büyük depreminin sadece ülke değil dünya ekonomisine de etkileri oldu. Özellikle borsa ve kurlara yönelik etkileri bugün daha net ortaya çıkacak. Reel ekonomi açısından depremin en büyük etkilerinden birini otomotiv sektörü yaşadı. Bölgede yaşanan gelişmeleri en iyi, sularla birlikte sürüklenen binlerce otomobil görüntüsü anlattı. Çin'in ardından dünyanın ikinci en büyük otomotiv üreticisi olan Japonya'da tsunami bölgesindeki birçok fabrika kapandı. Otomotiv sektörünün global oyuncuları Toyota, Honda, Nissan, Subaru bölgedeki fabrikalarını kapattı ve üretimi durdurdu. Bölgedeki tesislerde ortaya çıkan zararı gidermek hayli zaman alacak.

    Toyota'nın yaptığı açıklamalara göre Yaris Sedan, Scion XB, Scion XD'nin üretildiği iki montaj fabrikasında üretime ara verildi. Japon devi bunun yanı sıra bir yedek parça tesisini de kapattı. Nissan ise dört fabrikada faaliyetlerini durdurdu. Nissan'ın 2 tesisindeki park alanında duran 2 binden fazla araç tsunaminin kurbanı oldu. Honda'nın Sayama, Tochigi ve Hamamatsu tesislerinde de üretime ara verildi. Bu fabrikalarda Accord, CR?V ve Acura üretiliyordu. Honda'da ayrıca bir işçi depremde hayatını kaybetti. Subaru'nun sözcüsü Kenta Matsumoto ise 5 fabrikada üretimi durdurduklarını açıkladı.

    Dünyanın en büyük ağır kamyon üreticisi İsveçli Volvo Trucks da depremin üssü Sendai'deki faaliyetlerine ara verdi. Şirketin tesislerinde 13 bin kişi çalışıyordu. Otomotiv üreticilerinin yanı sıra yan sanayiciler de depremden büyük zarar gördü. Toyota'nın en büyük tedarikçisi Toyota Boshoku Corp. ve Denso Corp. depremde gördüğü zarar nedeniyle artık üretim gerçekleştiremediğini ilan etti. Avrupa bölgesinde satılan araçların çoğunu yine Avrupa bölgesinde üreten Japon markalarının özellikle ABD'ye yönelik ihracatta sıkıntı yaşaması bekleniyor.

    Türkiye pazarında Japon otomotiv markalarının tamamı faaliyet gösteriyor. Toyota pazarın lideri, Nissan, Honda, Mitsubishi onu takip eden markalar. Japonya'da fabrikaların kapanması Türkiye'de yaklaşık yüzde 11 ile 15 arasında pazar payına sahip Japon markalarının durumunu nasıl etkileyecek? Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'ye ithal ettikleri modellerin üretildiği fabrikalarda bir sıkıntı olmadığını ancak yan sanayi tesislerindeki zararın büyük olduğunu, bunun da üretime olumsuz yansıyacağını söyledi. Bozkurt, tedarikçilerde zarar tespiti yapılmaya çalışıldığını ve durumun neleri aksatacağının tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti.

    Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, markanın hasar tespiti için çalışmaya başladığını belirterek, orta vadede depremden olumsuz etkileneceklerini dile getirdi. Sancaktaroğlu, "Japonya'dan pick-up modellerimizi ve X-Trail'i ithal ediyoruz. Deprem nedeniyle tesislerde üretim durdu. Bu yüzden istediğimiz miktarda araç alamayacağız. Hedeflerimizin gerisinde kalırız." diye konuştu. Sancaktaroğlu, geçen yıl Navara ve Pick-Up modeliyle bin adetlik satışa ulaştıklarını, bu yıl ise hedeflerinin çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, lokomotif modelleri Civic'in Türkiye'de üretildiğini hatırlatarak, CR-V'yi de İngiltere'den aldıklarını ancak Accord'un üretildiği tesisin kapandığını ve orta vadede bundan olumsuz etkileneceklerini aktardı.

    Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul ise şirketin Japonya'daki fabrikalarının deprem bölgesi Sendai'ye uzak olduğunu ve felaketten etkilenmediklerini belirtti. Yurdakul, kapanan limanlar nedeniyle lojistikle ilgili olumsuzlar yaşanacağını söyledi.

    Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı ise Hamamatsu Bölgesi'nde bulunan fabrikanın üretiminin devam ettiğini kaydetti. Savcı, Türkiye'de satışını gerçekleştirdikleri modellerin büyük çoğunluğunu Macaristan'dan aldıklarını ifade etti. Subaru ve Yokohama markalarının genel müdürü Toros Kardaş, markaların Japonya'daki fabrikalarında ve ofislerinde ciddi bir hasar olmadığını söyledi.

    İTHAL EDİLEN JAPON MODELLER

    Honda Accord, Subaru İmpreza, Forester, Legacy, Outback, Mitsubishi ASX, Lancer, Outlander, Pajero, Suzuki Grand Vitara, Toyota Prius, RAV4, Land Cruiser, Mazda2, Mazda3, Mazda5, Mazda6, MX-5, Daihatsu Terios, Srion, İnfiniti EX, FX, G ve M serisi.

    ZAMAN

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Otomobil Haberler

    Bakmadan Geçme

    29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title