Haberler

Türkiye Suriye Çerkezlerini Unutmadı

Suriye'de çatışan iki tarafın arasında kalan Çerkezlere yardım için 4,5 ay önce kurulan Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi, müthiş bir operasyona imza atarak 66'sı çocuk yaklaşık 200 Çerkez'i Türkiye'ye getirdi.

Suriye'de çatışan iki tarafın arasında kalan Çerkezlere yardım için 4,5 ay önce kurulan Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi, müthiş bir operasyona imza atarak 66'sı çocuk yaklaşık 200 Çerkez'i Türkiye'ye getirdi.

Suriye'de özellikle Şam ve Humus kentleri ile İsrail sınırındaki Golan bölgesindeki Biracam, Barika, Kisva'da bulunan ve Osmanlı döneminde Hicaz Demiryolu'nun korunması için gönderilen çok sayıda Çerkez'in Suriye ordusu ve muhalifler arasında kalması Türkiye'deki Çerkezleri harekete geçirdi. Suriye'deki Çerkezlere yardım için Dr. Nusret Baş'ın başkanlığında Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi kuruldu. Komite ilk etapta 200 aileden oluşan yaklaşık 500 kişiyi Türkiye'ye getirerek, akrabalarının ya da imkanı olan Çerkezlerin yanına yerleştirdi. Bu süreçte imkanı olanlar ikinci evini bu ailelere tahsis etti ve ailenin okul, hastane, yemek, giyim gibi tüm ihtiyaçlarını karşıladı. İmkanı olmayanlar ise aileleri sık sık arayarak psikolojik destek verdi. Ancak Suriye'de kalan Çerkezlerin evlerinin bombalanması ve rejime bağlı Şebbiha milislerinin kız çocuklarını taciz etmeye başlaması, kapsamlı bir operasyon ihtiyacını ortaya çıkardı. Suriye'den mahsur kalanlarla hem Arapça, Türkçe, Çerkezce yayın yapan internet siteleri ve sosyal medya üzerinden, hem de tek tek telefonlarla irtibata geçilerek Türkiye'ye gelmek isteyenlerin listesi belirlendi. Geceli gündüzlü çalışan ekip ilk etapta 200'e yakın aile belirlerken, bu ailelerin getirilmesi için özel bir uçak kiralandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve AFAD'a da bilgi verilerek, ailelerin ilk etapta Gaziantep'teki bir kampta bir süre misafir edilebilecekleri güvencesi alındı. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra ailelerden 27 Mart sabahı Beyrut'a gelmeleri istendi. Aralarında Karaçay Türklerinin de bulunduğu Çerkezler, aileleri ve yanlarına alabildikleri eşyaları ile defalarca kontrol noktasından geçerek Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na geldi. Beyrut'taki havalimanına gelen Çerkez bir kadın, "Bugün (dün) yola çıktık, yolda herhangi bir tehlike yoktu. Şam'dan geliyoruz. Bizim aileden kimseye bir şey olmadı, sadece bir amcamın oğlu vefat etti" dedi.

Bir diğer Çerkez ise, "Şam'ın Kisve Mahallesi'nde durum sürekli değişiyor. Günlük yaşam bazen çok kötü, bazen normal oluyor. Ama hiç güvenlik yok. Bizim gibi gençleri zorla askere alıyorlar. Benim bir yıl tecilim vardı ama o da sona erdi. O yüzden buraya geldim. Yoksa beni de askere alacaklardı" diye konuştu.

66'sı çocuk 178 Suriyeli Çerkez, Türkiye'den gelen kiralık uçakla yerel saatle 23.45'de hareket ederek, yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından Gaziantep Havalimanı'na indi. Ellerinde Çerkez bayrakları ve çocukları ile yeni bir hayata adım atan Çerkezleri burada komite üyeleri sarılarak karşıladı. Çerkezler, Türkiye hükümetine ve komiteye teşekkür etti. Kafile içerisinde yer alan bir Çerkez, "Başımıza çok büyük felaketler geldi. Allah, bizi kendi rahmeti ile sakladı şimdiye kadar. Çok şeyler gördük. Türkiye'nin iyilikleri sayesinde, bize bakarsanız, yardım edersiniz diye buraya geldik. Aramızda komşuluk hakkı vardır. Biz de bu hakla buraya geldik" diye konuştu.

Dr. Nusret Baş ise, yapılanın bir "tarih" olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yurtdışında ilk kez sivil operasyon yapılıyor. Önümüzdeki süreçte de bu seferlere devam etmek istiyoruz. Bu mesele Türkiye'nin meselesidir. Zorlu bir süreç oldu. Suriye'de gerçekten bir dram var. İnsanlar yerini yurdunu terk ederek bilmediği ülkelere gidiyorlar. Bunlar Türkiye'deki Çerkezlerin akrabaları. Bunları Türkiye'nin muhtelif yerlerine akrabalarının yanlarına yerleştireceğiz. İlk defa böyle bir operasyon yapılıyor. Çünkü savaştan insanları kaçırıyoruz. Ancak asıl problem bu savaş bittikten sonra başlayacak. Paylaşım olacak ve bu paylaşımda Türkiye'nin Çerkezlerin haklarına sahip çıkması lazım" dedi.

Nizip'teki kampa yerleştirilen Suriyeli Çerkezlerin mutluluğu ise gözlerinden okunuyordu. - BEYRUT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Suriye İsrail Beyrut Şam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title