Haberler

Türkiye'nin İlk "Uzaktan Eğitim Tezli Mezunu" İstanbul Üniversitesi'nden Diplomasını Aldı

Türkiye'nin ilk uzaktan eğitim tezli yüksek lisans programı olan İstanbul Üniversitesi Enformatik Tezli Yüksek Lisans Programı ilk mezununu dün verdi.

Türkiye'nin ilk uzaktan eğitim tezli yüksek lisans programı olan İstanbul Üniversitesi Enformatik Tezli Yüksek Lisans Programı ilk mezununu dün verdi. Hasan Elmas, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Eğitimi bölümünü örgün olarak bitirip İstanbul Üniversitesi Enformatik Tezli Yüksek Lisans programını tercih etti.

Türkiye'de uzaktan eğitimde son yıllarda birçok atılım gerçekleşti. 1970'li yıllarda TRT'nin gündüz yayınlarıyla başlayan uzaktan eğitim serüveninden 40 yıl sonra YÖK tarafından kabul edilen programlar birbiri ardına açılıyor. İstanbul Üniversitesi açık öğretimin öncüsü olan Anadolu Üniversitesine göre uzaktan eğitim ve açık öğretime geç başlasa da bugün Türkiye'nin en önde gelen birkaç üniversitesinden biri konumuna geldi.

Uzaktan eğitimle yapılan yüksek lisans uygulamalarının çoğunluğu tezsiz programlardan oluşurken. Türkiye'nin ilk uzaktan eğitim tezli yüksek lisans programı olan İstanbul Üniversitesi Enformatik Tezli Yüksek Lisans Programı ilk mezununu 14 Haziran'da verdi. Hasan Elmas, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Eğitimi bölümünü örgün olarak bitirip İstanbul Üniversitesi Enformatik Tezli Yüksek Lisans programını tercih etti.

Enformatik ABD Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen programa ilişkin bilgi verirken "Bölümümüz İstanbul Üniversitesi'nin "e-Üniversite' olma yolundaki yapılanmasında, e-öğrenim sürecini hayata geçirme vizyonu ile çalışmalara devam ediyor. Özellikle İstanbul gibi metropollerde yoğun çalışma hayatına sahip tüm bilişim sektörü çalışanlarının uzaktan eğitim tezli yüksek lisans programlarına müracaat etmelerini bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin uzaktan eğitim programındaki ilk yüksek lisans tezine danışmanlık yapan Doç. Dr. Fatih Gürsul ise tezli yüksek lisans uygulamasının örgüne göre tez yazım sürecinde artılarını "Tez Danışmanı ile Tez Öğrencisi arasında sürekli bir iletişim oluyor. Haftalık tez görüşmeleri akşam saatlerinde olduğu için öğretim üyesinin dikkatini dağıtacak unsurlar daha az oluyor. Bu da öğretim üyesinin tez üzerinde daha etkin bir yoğunlaşma sağlıyor" diye anlattı. Doç. Dr. Gürsul bunun yanında öğrencinin tez yazım sürecinde sürekli geri bildirim aldığından daha kaliteli ve kontrollü bir tez ortaya çıktığını belirterek "Kaliteli tezler Türkiye'deki Uzaktan Eğitimine ilişkin "akademik başarı durumu iyi olmayan öğrenci uzaktan eğitimi tercih eder' yanlış algısının düzelmesine katkı sağlayabilir" dedi.

Türkiye'nin ilk uzaktan eğitim tezli yüksek lisans mezunu Hasan Elmas ise düşüncelerini "İş hayatım yoğun olduğu için tezli yüksek lisans programını seçtim. İlk mezun olmanın gururunu yaşıyorum. Ders sürecinde ve tez sürecinde iş hayatım aksamadan yüksek lisans öğrenimimi tamamladım. Yoğun çalışmak yüksek lisans öğrenimine kesinlikle engel değil. Artık öğrenciler için birçok imkanlar var, öğrenci yeter ki istesin" sözleriyle anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Eğitimi bölümünü örgün olarak bitirip İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Tezli Yüksek Lisans mezunu olan Hasan Elmas "Enformatik Bölümü Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans programının sağladığı avantajlardan ilki hemen ders aşamasında görülüyor. Derslerin akşam mesai saatinden sonra olması ve internet üzerinden hocalarla canlı olarak iletişime geçilebilmesi programın öğrencilere sunduğu imkanlardan biri. Özel sektörde çalışan biri olarak derslerin akşam olması ve bunun üzerine derslere evimden katılabilme olanağı bana hem zamandan kazanç sağlamama yardımcı oluyor. Ek olarak evden derslere katılmanın bir diğer avantajı ise fiziksel olarak yorulmanızı engelliyor. Örgün eğitimde olduğu gibi derslere katılım için bölüme gitmek yerine evden ya da işyerinden internet üzerinden derslere katılmak öğrencilerin bedensel olarak yorulmasının önüne geçiyor" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title