Haberler

Türkiye'nin "İlk Kazı Demir Yolu Hattı" Hurdalıktan Kurtarıldı

Esma Aygün - Milli kazı olarak bilinen ve bir asra yakındır devam eden Alacahöyük'teki kazılarda çıkarılan toprağı uzaklaştırmak için Atatürk tarafından alınan tarihi dekovil (küçük demir yolu hattı) hurdalıktan kurtarılmasının ardından ören yerinde sergileniyor.

Esma Aygün - Milli kazı olarak bilinen ve bir asra yakındır devam eden Alacahöyük'teki kazılarda çıkarılan toprağı uzaklaştırmak için Atatürk tarafından alınan tarihi dekovil (küçük demir yolu hattı) hurdalıktan kurtarılmasının ardından ören yerinde sergileniyor.

Alacahöyük Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1935 yılında Atatürk tarafından kazı alanlarından çıkarılan toprağı taşımak amacıyla Almanya'da bir firmaya yaptırılan ve uzun yıllar atıl vaziyette bulunan demir yolu hattının Alacahöyük ören yerinde sergilendiğini bildirdi.

Alacahöyük kazılarının bir asra yakındır devam ettiğine işaret eden Çınaroğlu, ilk olarak 1907'de yılında başlatılan kazıların sistematik olarak 1935'de hiç görmediği halde kendi hesabından 3 bin lira vererek Atatürk tarafından başlatıldığını vurguladı.

Kazı çalışmalarının ilk günlerinden itibaren başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Prof. Dr. Çınaroğlu, kazıların 15'inci gününde "Hitit Güneş Kursları"nın bulunduğunu, 1983'e kadar ödeneğin kesilmesinden dolayı kazıların aralıklarla devam ettiğini, 1996 yılından bu yana da kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildirdi.

Atatürk'ün Alacahöyük kazılarına çok önem verdiğini dile getiren Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, şu bilgileri verdi:

"Arkeolojik kazılarda karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi kazılan alanından çıkarılan toprağın uzaklaştırılmasıdır. Kazı toprağı ortaya çıkınca yüzde 10 kabarıyor, bu yüzden de çalışmaları engelliyor. Alacahöyük'teki kazılarda da aynı sorunlar yaşanıyor. O dönemlerde Yunanistan'da küçük demir yolu hattına döşenen vagonlarla toprağın kazı alanından uzaklaştırıldığı öğreniliyor. Zamanın Nafa Vekili (Kazı işleri) Başkanına ve Afet İnan'a bu vagonlardan söz ediliyor. Afet İnan da Atatürk'e kazı toprağının uzaklaştırılması konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, Atatürk'ten 3 adet vagon alınması talebinde bulunuyor. Atatürk, 'Siz arkeolojik kazı mı yapıyorsunuz, oyun mu oynuyorsunuz. 3 tane aletle kazımı yapılır' diyor. Almanya'nın ünlü bir firmasına 30 adet vagon siparişi veriliyor. Bu sistem Türkiye kazılarında ilk defa kullanılıyor. Hatta yabancı kazılara da borç olarak vagonlardan veriliyor. "

Çınaroğlu, Kültepe ve Acemhöyük kazılarında da kullanılan bu vagonların zamanla unutulduğunu dile getirerek, "Vagonlar Alaca'daki Eskiyapar kazı alanında hurdaya atılmıştı. Dönemin kaymakamıyla görüşerek bu vagonların önemini anlattık. Nasıl bağlanacaklarını bildiğim için 3 tanesini bağlayarak müze bahçesine kurduk. Atatürk'ün mirasını bu şekilde yaşatmaya çalıştık" diye konuştu.

Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, 2009 yılına kadar hurdalıkta olan vagonlardan 3 tanesinin iki yıldır Alacahöyük Ören yerindeki müze bahçesinde sergilendiğini, diğer vagonların da Türk Tarih Kurumuna devredildiğini sözlerine ekledi.

- ÇORUM

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni ne? Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu mu? Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı mı? MB Faiz kararı ne zaman açıklanacak? Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title