Haberler

Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarına Başkan Alıcık'tan Vefa

Atatürk tarafından da ödüllendirilmiş olan, Cumhuriyet döneminin ilk kadın Muhtarı Gül Esin (Gülkız Übbül) Nazilli'deki mezarı başında anıldı.

Cumhuriyetin 10. kuruluş yılında Aydın'ın Karpuzlu ilçesi merkez Demirdere köy muhtarlığına 500 oy alarak seçilen ve görev yaptığı 2 yıl içerisinde Türk kadını için çalışan Muhtar Gül Esin, köy odası başta olmak üzere çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması ve modern kıyafete geçişte önemli rol oynadığı bilinmektedir. Kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmişti. Geçtiğimiz yıl Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın ziyaret ettiği Gül Esin'in Eğriboyun Aile Mezarlığındaki harap mezarını yaptırmıştı. 8 Mart dünya kadınlar gününde Gül Esin'in mezarını ziyaret ederek karanfil bırakan Başkan Haluk Alıcık, "Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesinden sonra 7 erkek adayla yarışarak oyların tamamını alan ve Türkiye'nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül hanımı bir kez daha andık. 20 yıl ilçemizde yaşamış ve yaşamını burada kaybetmiş örnek kadınlarımız arasındaki kadın muhtarımızı saygıyla anıyoruz" dedi.

MEZARI RESTORE EDİLDİ

Geçtiğimiz yıl Nazilli Belediyesi olarak ülkeye hizmet etmiş her büyüğümüze sahip çıktığımız gibi ülkemizin ilk bayan muhtarına da en azından ölümünden sonra sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Haluk Alıcık, "Kadın muhtarımız ilk kez 2011 yılında Aydın'da büstü dikilerek hatırlandı. Maalesef bu konuda geç kalınmış bir durum söz konusu. Biz de Nazilli halkı olarak bu konuda duyarsız kaldık. Geçen yıl farkına vardığımız durumdan sonra kadın muhtarımızın en azından mezarını restore ederek tüm kadınlarımıza ve Türk halkına örnek olan bu insanı sonsuza dek hatırlanmasını sağlamak istedik."

2 YIL MUHTARLIK YAPMIŞTI

Başkan Alıcık, 2 yıl gibi kısa sürede olsa görev yaptığı sürece önemli hizmetlere imza atmış Gül Esin, Ulu Önder Atatürk'ün de sevgisini kazanmış. Muhtarlık yaptığı 2 yıllık sürede önemli çalışmalara da imza atan Muhtar Gül, köy odası başta olmak üzere çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması ve modern kıyafete geçişte önemli rol oynadığı bilinmektedir. Kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin (Gülkız Übbül), kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmişti. Atatürk ile zaman zaman mektuplaştığı da bilinen Gülkız Übbül, 1970 yılında taşındığı Nazilli'de 20 yıl yaşamış ve 1990 yılında da 89 yaşında vefat etmiştir" dedi.

Başkan Alıcık, Mezarlık ziyaretinden sonra ise Nazilli'nin 22 mahalle muhtarı içinde tek kadın muhtarı olan Turan Mahalle Muhtarı Serpil Akçasakız'ı da makamında ziyaret ederek, çiçek takdim etti ve kadınlar gününü kutladı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Haluk Alıcık Nazilli Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title