Haberler

Türkiye'nin İlk "E-Atık Zirvesi" İstanbul'da Yapılacak

Ulusal e-atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'nin ilk "E-Atık Zirvesi", 5-6 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Ulusal e-atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye'nin ilk "E-Atık Zirvesi", 5-6 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Marmara Belediyeler Birliği'nden (MBB) yapılan açıklamaya göre, Avrupa Geri Dönüşüm Platformu'nun destek verdiği İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi'nde (IEEWS 2015),  ulusal e-atık yönetim politikası tartışılacak. MBB'nin ulusal iş ortağı olduğu "E-Atık Zirvesi"nde, kamu ve özel sektördeki paydaşlar bir araya gelecek. Zirvede "Türkiye E–Atık Yol Haritası Raporu" da açıklanacak.

"Cep telefonlarının çöpe karıştığında ölüm makinesine, geri dönüşüme verildiğinde ise altına dönüştüğünü biliyor musunuz?" sorusuna verilen "evet" cevaplarının arttırılması amacıyla gerçekleşecek zirve,  5 - 6 Mart'ta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde yapılacak.

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT – D) ile Enerji Verimliliği Derneği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek zirvenin İTÜ, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO ev sahipliğinde düzenleneceğini belirtti.

"Belediyelerimiz ve başkanlarımızın önem vermesini istiyoruz"

Dünyanın bu alandaki birikimlerinden yararlanmak için de Avrupa Geri Dönüşüm Platformu (ERP) ile yine bu alanda önemli bir kuruluş olan Solving The E - Waste Problem'in de (STEP) zirveye uluslararası ortak olarak destek verdiğini aktaran Altepe, Türkiye'de e-atık bilincinin yeni yeni oluşmaya başladığını kaydetti.

Altepe, bu alanda kamu ve özel sektörün mutlaka ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "E–atık milli servettir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2014'te 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırıldı. Bunun milli ekonomiye katkısı ise 2,5 milyar lira oldu" ifadelerini kullandı.

Atık yönetim konusunda belediyelerin lokomotif görevi üstlendiğini bildiren Altepe, şu değerlendirmeyi yaptı:

"MBB, 172 belediyenin üye olduğu ve bu yıl 40. yılını kutlayan bir birlik. Birliğin kuruluşundan bu yana başta deniz olmak üzere çevre kirliliğini kontrol altına alma ve tamamen ortadan kaldırma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu amaçla tüm belediyelerimizden ve başkanlarımızdan bu zirveye özel önem vermelerini istiyoruz. Özel oturumda dünyadan ve Türkiye'den e-atık ve geri dönüşüm alanındaki örnek uygulamalar sunulacak. Dünyanın birikiminden faydalanmak için bu zirveye katılımı önemsiyoruz. Zirvede ayrıca 'Türkiye E-Atık Yol Haritası Raporu' da açıklanacak."

"Eski cep telefonlarınızı çöpe atmayın"

Recep Altepe, vatandaşlara eski cep telefonlarını da çöpe atmamaları uyarısında bulundu. Çöpe karıştığında çevreye ve sağlığa zarar veren cep telefonlarının aslında yüksek oranda altın ve gümüş gibi kıymetli elementleri bünyesinde barındırdığına işaret eden Altepe, "Verilere göre geri dönüştürülen her bir milyon cep telefonundan ortalama 35 kilogram altın, 35 kilogram da gümüş elde ediliyor" ifadesini kullandı.

Alpete, zirvede Türkiye'de bir ilk olarak e-atık konusunda mücadele edenleri teşvik amacıyla E–Atık Kahramanları Ödülü projesinin hayata geçirileceği bilgisini de verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Altepe Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Onaylı randevu nasıl onaylanır (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Fenerbahçe kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)? Galatasaray kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title