Haberler

'Türkiye'nin İdari Yapısı' Konulu Konferans

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun, Türkiye'nin idare sisteminin 'valilik' üzerine oturduğunu belirterek, 'Zamanında valilerin yetkileri tam olsaydı terör ve Türkiye bu hale gelmeyecekti' dedi.

Uzun, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Prof. Dr. A. Nafi Baytorun Konferans Salonu'nda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Topluluğu tarafından düzenlenen 'Türkiye'nin İdari Yapısı' konulu konferansta yaptığı konuşmada, idarecilerin uyması gereken konular hakkında bilgiler verdi.

İdari yönetimde valilerin önemine değinen Uzun, ülkede başarılı valilerle sıçrama yapan iller olduğunu belirterek, alınan kritik kararlarla da illerin talihlerinin değiştiğini söyledi.

Türkiye'de sistemin valiler üzerine oturduğuna dikkate çeken Uzun, şöyle konuştu:

'Zamanında valilerin yetkileri tam olsaydı terör ve Türkiye bu hale gelmeyecekti. Vatandaşların şikayetini rahatça idarecilere iletebilmesi gerekir. Bunun aksi durumunda ipler kopar. Kamu görevlisine bir vatandaşımız bir şikayette bulunamayacaksa orada ip kopar. Orada ne şahsa, ne devlete güven, ne vatandaşa ne de aileye güven kalır. Her zaman başbakanımız valilere, kaymakamlara, belediye başkanları ve idarecilere 'halka kapınız açık olsun' diyor. 'Halkın yanına gidin, onları kucaklayın' diyor. Milletvekillerine 'hafta sonu Ankara'da değil de memleketinize gidin' diyor. Niye? 'gidin de koklayın halkın kokusun alın' diyor. Yoksa bu memlekette başka türlü olmaz. Herkes elini taşın altına sokmadan memleket olmaz.'

TBMM'de kararlar alınıp illere gönderildiğinde idarecinin uygulamayı iyi yapamaması durumunda sıkıntıların olacağını aktaran Uzun, şöyle devam etti:

'Eğer vatandaşımız devletin kapısına rahatça gidebiliyorsa orada iş tamamdır. İdareciliğin kitabı yoktur. Bir takım kurallara bağlıyız ama kitabi kurallara değil. Toplumun kurallarına da bağlıyız. O toplumdaki kurallar ne ise onların işlenmesi gerekiyor. İcra eden karar verenden üstündür. Ankara'da kanun çıkartılır illere gönderilir ama icra eden önemlidir. İşte Türkiye'nin idare sistemi valilik üzerine oturmuştur.'

Konferansın ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan Uzun'a plaket verdi.

Konferansa, TBMM Başkan vekili ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Vali Vekili Servet Güngör, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Fatih Erkoç, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

(İHD-CNR-ŞMÖ-NÖZ) - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title