Haberler

Türkiye -AB KPK Toplantısında "Soykırım" Ayrılığı

Türkiye -AB Karma Parlamento Komisyonu, "Irkçılıkla Mücadele ve Yabancı Düşmanlığı" Konusunda Hazırlanan, Taslak Rapor Üzerinde Görüş Birliği Sağlanamadı.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun(KPK) Brüksel'de yaptığı toplantıda "Irkçılıkla Mücadele ve Yabancı Düşmanlığı" konusunda hazırlanan taslak rapor üzerinde görüş birliği sağlanamadığı bildirildi. KPK'nın görüşünü yansıtacak belge niteliğindeki raporu ortak kaleme alan İngiliz sosyalist Arlene McCarthy ve CHP'li Şükrü Elekdağ arasında "soykırım" konusunun metne eklenmesine ilişkin görüş ayrılığı yaşandığı belirtiliyor.

ABHaber'e göre, Brüksel'de 26-27 Ekim tarihlerinde yapılan KPK toplantısında "Irkçılıkla Mücadele ve Yabancı Düşmanlığı" konusunda hazırlanan taslak rapor üzerinde görüş birliği sağlanamadı.

Raporu ortak kaleme alan Arlene McCarthy ile Şükrü Elekdağ arasında "soykırım"ın, metne eklenmesi konusunda görüş ayrılığı yaşandığı kaydedilen haberde, 1948'de kabul edilen BM "Soykırımla Mücadele Sözleşmesi"nin ise, herhangi bir olayın "soykırım" olarak kabul edilmesi için yetkili bir uluslararası mahkemenin karar vermesi gerektiğine hükmettiği anımsatılan haberde şöyle devam edildi:

-"SOYKIRIM İNKARINI CEZALANDIRAN AB ANLAŞMASI KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"-

"AB ise Şubat 2008'de kabul ettiği çerçeve anlaşmasına göre bu konuda ya uluslararası mahkemeler veya milli mahkemeler, daha açık bir ifadeyle, AB üyesi üye ülkelerin mahkemeleri karar verebilir. AB anlaşmasına göre soykırımı inkar edenlere bir yıl hapis cezası verilecek. AB çerçeve anlaşması Kasım 2010'da yürürlüğe girecek."

ABHaber, KPK Türk kanadı üyelerinin, raporda Fransa'nın aldığı karara atıfta bulunulması istediklerini belirterek, "Fransa soykırım konusunda uluslararası mahkemenin karar vermesini isteyen bir karar aldı. O açıdan Fransa'nın kararına atıfta bulunulması konusunda KPK Türk kanadı üyeleriyle KPK Avrupa kanadı üyeleri arasında görüş ayrılığı çıktı. Arlene Mccarthy Fransa'nın soykırım konusunda aldığı kararın metne eklenmesine sıcak bakmıyor" dedi.

Bu arada, rapor ile ilgili görüşmelerin, ileriki KPK toplantılarında süreceği de bildirildi.(ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title