Haberler

Türk Dili Konuşan Ülkelerin Kültür Bakanları Biraraya Geldi

Türk dili konuşan ülkelerin Kültür Bakanları, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'nin (TÜRKSOY) "24. Dönem Daimi Konsey Toplantısı" kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dönem başkanlığında bir araya geldi.
Azerbaycan Medeniyet ve Turizm Bakanı Ebulfez Karayev, Kazakistan Kültür ve Bilgi Bakanı Vekili Beibit İssabayev, Kırgız Kültür ve Bilgi Bakanı Sultan Rayev, Türkmen...

Türk dili konuşan ülkelerin Kültür Bakanları, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi'nin (TÜRKSOY) "24. Dönem Daimi Konsey Toplantısı" kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dönem başkanlığında bir araya geldi.

Azerbaycan Medeniyet ve Turizm Bakanı Ebulfez Karayev, Kazakistan Kültür ve Bilgi Bakanı Vekili Beibit İssabayev, Kırgız Kültür ve Bilgi Bakanı Sultan Rayev, Türkmenisten Kültür ve Teleradyo Yayınları Bakanı Gulmurad Muradov, Başkurdistan Başbakan Yardımcısı ve Kültür ve Ulusal Siyaset Bakanı İldus İlişev, Gagavuz Yeri Kültür İdaresi Başkanı Dimitri Kambur, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, Tataristan Kültür Bakanlığı adına Radik Dimatdinov ve Tiva Kültür ve Bilgi Siyaseti Bakanlığı adına Galina Sürün Alekseyevna, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün huzurunda saygı duruşunda bulundular. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Türk dili konuşan ülkelerin Kültür Bakanları, Anıtkabir'i ziyaretlerinin ardından "24. Dönem Daimi Konsey Toplantısı"nın açılış törenini gerçekleştirmek üzere TÜRKSOY'un hizmet binasına geçtiler. Toplantı programı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve konuk ülke Bakanları 9. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması'nda yapılan tablolardan oluşan serginin açılışını yaptılar.

Serginin açılışının ardından TÜRKSOY 24. Dönem Konsey toplantısı başladı.

Bakan Günay, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk dünyasının TÜRKSOY çatısı altında yakınlaşmasının arkasında hiçbir siyasi amaç, ülkelerin içişlerine karışmak gibi bir düşünce olmadığını söyledi. Günay, "Bizim temel amacımız ve işlevimiz, Türk dili konuşan halkların sosyokültürel benzerliklerini ortaya çıkarmak, halklar arasında kültürel işbirliğini geliştirmek, bu arada dünya ve bölge barışına katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

Azerbaycanlı Konuk Bakan Karayev, bu yıl gerçekleştirilecek, İslam Konferansı Örgütü Kültür Bakanları toplantısının Bakü'de yapılacağını belirterek, Avrupa Birliği Kültür Bakanları toplantısının da bir İslam ülkesinde yapılabileceğinin altını çizdi. Karayev, salonda bulunan bakanları, Avrupa Birliği Kültür Bakanları toplantılarında yer alınması konusunda çalışmalar yapmaya davet etti.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak da Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin hiçbir baskıya boyun eğmeden, kültürünü yaşatmış bir halk olduğunu belirtti. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın bir arada bulunmasının önemine dikkat çeken Öztoprak, Kuzey Kıbrıs'ta her 5 kişiden birinin yüksekokulda öğrenim görüyor olmasından gurur duyduklarını kaydetti.

-CENGİZ AYTMATOV'UN NOBEL ADAYLIĞINA TÜRKSOY'DAN DA DESTEK

İlk oturumun sonunda, Bakan Günay, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı'nın Cengiz Aytmatov'un Nobel adaylığı konusunda başlattığı çalışmalara katkıda bulunmak üzere salondaki Kültür Bakanlarına çağrıda bulundu. Aytmatov'un haklı bir üne sahip olduğunu belirten Günay, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural başkanlığında oluşturulan "Cengiz Aytmatov İçin Nobel Komitesi"nin, Aytmatov'u 80. doğum yılında Nobel'e aday göstermek üzere yaptığı hazırlık çalışmalarına kendilerinin de destek vereceğini kaydetti. (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title