Haberler

Tunceli - Kendi Çektiği Belgeselin Galasını Köyünde Yaptı

Ankara'da Lise Öğrencisi Olduğu Dönemde Bir Sendikanın Mitinginde Tutuklan ve Hüküm Giyen Murat Özçelik, 8 Yıl Kaldığı Ulucanlar Cezaevi'ni Konu Aldığı 'ölücanlar' Belgeselinin Galasını, Tunceli'nin Pertek İlçesine Bağlı 150 Haneli Kurmeş Köyü'nde Düzenlenen Şenlikte Gerçekleştirdi.

ANKARA'da lise öğrencisi olduğu dönemde bir sendikanın mitinginde tutuklan ve hüküm giyen Murat Özçelik, 8 yıl kaldığı Ulucanlar Cezaevi'ni konu aldığı 'Ölücanlar' belgeselinin galasını, Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı 150 haneli Kurmeş Köyü'nde düzenlenen şenlikte gerçekleştirdi.

Tunceli'de, yaz ayları ile birlikte düzenlenen festival ve şenliklere artık köylerde eklendi. Çoğu Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Pertek İlçesi'ne 30 kilimotre uzaklıkta bulunan 150 haneli Kurmeş köylüleri, ilk dördünü Almanya'da gerçekleştirdikleri şenliği bu yıl köylerinde düzenleme kararı aldı. Sanatçılarla irtibata geçen köylüler, 3 gün sürecek bir şenlik programı hazırladı. Dün akşam saatlerinde başlayan 5'inci Kurmeş Şenliği'nin ilk gününde bir araya gelen 5 bin kişi, bir taraftan yakınlarıyla özlem giderirken, diğer taraftan Aynur Doğan'nın Kürtçe ve Türkçe türküleriyle eğlendi.

BELGESELİ ANNESİNE ARMAĞAN ETTİ

Köy şenliği aynı zamanda, bir belgesel galasının ilk defa bir köyde yapılmasına vesile oldu. Ankara'da 1995 yılında katıldığı bir sendika mitinginde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Murat Özçelik, 8 yıl kaldığı Ulucanlar Cezaevi'ni anlattığı, 'Ölücanlar' belgesel filmin galasını, kendi köyünde, bir ilke ev sahipliği yapan Kurmeş Şenliği'nde, gerçekleştirdi. Özeçelik, belgesel filmi annesine adadığını belirterek, "Ben 1999 yılında Ulucanlar'a yapılan Hayata Dönüş Operasyonu sırasında ölebileceğimi düşündüm ve hep annemi düşündüm. Cevaevinde yaşadıklarımı filme çektim, filmi anneme adıyorum" dedi.

ŞENLİKLER KÖY MEYDANINDA

Şenliğin bu gün gerçekleştirilecek 2'inci gününde, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve yazar Ali Haydar Gürbüz'ün katılacağı "Asimilasyon ve Göç" konulu bir panel düzenlenecek. Akşam köy meydanında gerçekleştirilecek etkinliklerde ise, Tuncelili bir çok sanatçı ve grup konser verecek. Yine kendiside Kurmeş'li olan ödüllü yönetmen Kazım Öz'ün cektiği, 'D¹r (Uzak)' belgesel filminin gösterimi yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title