Haberler

Tüketici Hakları Derneği Şube Başkanı Yılmaz Açıklaması

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, kayıp kaçak elektrik bedelinin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu, tüketicilere yansıtılmasının yasal olmadığını belirtti.

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, kayıp kaçak elektrik bedelinin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu, tüketicilere yansıtılmasının yasal olmadığını belirtti.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, elektrik faturalarından haksız yere alınmaya başlanan kaçak kullanım bedelinin iptali hakkında 2 kasım 2011'de Danıştay'a dava açıldığını, tüketicilerin ayrıca dava açmalarına gerek olmadığını belirterek, dava sonucunu beklemelerini tavsiye etti.

30 milyondan fazla elektrik abonesinin hiçbir hizmet karşılığı olmayan kayıp kaçak bedelini ödediğini belirten Yılmaz, "Sorumlu olmayan abonelerden yıllık 800 milyon TL kayıp kaçak bedeli alınıyor. Kayıp kaçak elektriğin faturası dürüst tüketicilere kesildi. Elektrik dağıtım şirketlerinin baskısı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kararıyla tüketicilerin elektrik faturasına 'kk bedeli' adı altında kayıp ve kaçak elektrik bedeli yansıtılıyor. Tüketiciler bilerek ya da bilmeyerek kullandığı elektriğe ilave olarak ortalama yüzde 8.6 oranında kayıp kaçak elektrik parası ödüyor. Kaçak kullanılan elektriğin ve yetersiz teknoloji nedeniyle şebekelerde uğranılan elektrik kaybının bedeli dürüst tüketiciye ödettiriliyor. Kayıp kaçağı önlemek yeri ne buradan doğan zararlar 30 milyondan fazla elektrik abonesinin sırtına yüklenmiştir" dedi.

Gerek 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda gerekse Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde ve elektrikle ilgili mevzuatta kayıp kaçak elektrik bedelinin tüketicilere yansıtılacağı konusunda herhangi bir hüküm bulunmadığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Oysa, kayıp kaçak elektrik bedeli elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olup tüketicilere yansıtılması yasal değildir. Yapılan bu haksız uygulama ile kullanılmayan elektriğin, alınmayan hizmetin bedeli dürüst tüketicilerden tahsil edilmektedir. Herhangi bir mal ya da hizmetin karşılığı olmaksızın yapılan bu tahsilat hukuksuzdur. Elektrik faturalarında 'kk bedeli' adı altında kayıp kaçak ifadelerine yer verilerek dürüst tüketici haksız yere

'hırsızlıkla' suçlanmakta ve dürüst tüketicilere hakaret edilmektedir. Oysa, asıl hırsızlık, sorumlusu olmayan ve karşılığında hiçbir hizmet almayan tüketicilerden haksız yere kayıp ? kaçak bedeli alınmasıdır. Elektrik dağıtım şirketleri, teknolojik ve teknik yatırım yaparak kayıp ve kaçakları önlemek yerine işin kolayına kaçarak, kendi yetersizliklerinin faturasını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun yardımıyla milyonlarca dürüst tüketiciye yüklemesi hem insanlık hem de hukuksal bir suçtur. Bu haksız ve hukuksuz uygulamayla tüketicilerden 2011 yılı itibariyle 800 milyon TL dolayında bir bedel alınmış olacaktır. Hiçbir hizmet karşılığı olmayan kayıp kaçak elektrik bedelinin haksız ve hukuksuz uygulamayla dürüst tüketicilerden alınması açıkça bir soygundur. Biz tüketiciler, sorumlusu olmadığımız ve karşılığında hiçbir hizmet almadığımız kayıp kaçak bedelini ödemek istemiyoruz."

Bülent Yılmaz, Tüketici Hakları Derneği olarak 2 Kasım 2011 tarihinde, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde bu haksız ve hukuksuz işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını belirtti.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title