Haberler

Tüccar, Tütüne Peşin Para Verdi

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, önceki yıllarda ektiği tütünün parasını hasattan 6-7 ay sonra alan üreticilere, bu yıl ilk kez uygulanan teşvik sistemi kapsamında daha dikime başlamadan, üründen elde edeceği kazancının tamamı denilebilecek oranda...

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, önceki yıllarda ektiği tütünün parasını hasattan 6-7 ay sonra alan üreticilere, bu yıl ilk kez uygulanan teşvik sistemi kapsamında daha dikime başlamadan, üründen elde edeceği kazancının tamamı denilebilecek oranda avans verildi.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede tütün üretiminin yoğunluklu olarak yapıldığı Tirkeş Köyü'nü ziyaret ederek, burada tütün dikimi yapan üreticilerle görüştü.

Başkan Okur, tütün tarlasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün üretimine teşvik etmek amacıyla üreticiye verilen yüksek avansın ve ürünün kilosunun bu yıl 15 lira olacağı beklentisinin tütün üretimini artırdığını ifade etti.

Saruhanlı'da geçen yıl 30 bin dekar alanda tütün üretildiğini, bu yıl ise bu rakamın 50 bin dekara ulaşacağının tahmin edildiğini dile getiren Okur, şunları kaydetti:

"Tütün üretiminde bu yıl en az yüzde 20 ile 30 arasında artış bekliyoruz. Üreticinin fiyat konusundaki beklentisi ise baş fiyatın 15 lira olmasıdır. Geçen yıl bu fiyat 8 lira olarak açıklandı, daha sonra 10 liraya kadar çıktı. Bu yıl inşallah 15 lira olur. Tütünde bu yıl bir ilk de yaşandı. Eskiden kota uygulaması konulan tütüne, bu yıl üretimin artırılması için tüccar yüksek miktarlarda avans verdi. 10-15 bin lira avans alanlar oldu. Üretici, daha ürününü dikmeden parasını almış oldu. Tütüncü eskiden hasattan 6-7 ay sonra parasını alabiliyordu. Durum böyle olunca üretim cazip hale geldi."

Başkan Okur, gerek Saruhanlı'da gerekse Ege'nin diğer bölgelerinde yetişen tütünün kalitesi bakımından, piyasada aranan ürünlerin başında geldiğini de sözlerine ekledi.

Tirkeş Köyü Muhtarı Çetin Karadağ ise ağustos ayında gerçekleşen üzüm hasadına yetişebilmek için tütün ekimini her yıl olduğu gibi bu yılda erken yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Mart ayının 20'sinden sonra dikime başladık. Mayıs ortalarında yaprak kırma işine, yani hasada başlayacağız. Köyümüzün yüzde 80'i tütün üretiyor. Köylü parasını peşin aldı diyebiliriz. Tütün bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek."

Tirkeş köyünden tütün üreticisi Ali Aslan da, bu yıl 70 dekar arazide tütün dikimi yaptığını söyledi.

- MANİSA

Kaynak: AA / Yerel

Saruhanlı Aydoğan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title