Haberler

Ttk Başkanı Halaçoğlu, Ermeniler'in Toplu Mezar Çağrısını İha'ya Değerlendirdi

Türk Tarih Kurumu (Ttk) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermenilere ve Süryanilere Ait Olduğu İddia Edilen Mardin'deki Toplu Mezarın Roma Dönemine Ait 2 Bin Yıllık Mezar Olduğunu Açıkladı.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermenilere ve Süryanilere ait olduğu iddia edilen Mardin'deki toplu mezarın Roma dönemine ait 2 bin yıllık mezar olduğunu açıkladı.

Halaçoğlu, "2 bin yıl önce bu topraklarda Türkler bile yaşamıyordu, biz kendimizden eminiz, tarihimizle yüzleşiyoruz. Onlar da iddialarının arkasında dursunlar" dedi. İsveçli bazı bilim adamlarının Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde bulunan toplu mezarın Ermenilere ait olduğunu iddialarına 'Gelin Birlikte açalım' diye çağrıda bulunan TTK Başkanı Prof. DR. Yusuf Halaçoğlu, teklifine olumlu cevap geleceğine inandığını söyledi. Toplu mezarların bilim adamları eşliğinde açılması çağrısını İHA muhabirine değerlendiren Prof. Halaçoğlu, Mardin'deki toplu mezarların Ermenilere ve Süryanilere ait olduğunu iddia eden ve bu konuyu İsveç Parlamentosu'nda taşıyan Prof. Davıd Gaunt'a 11 Aralık 2006 tarihinde TTK olarak 'Gelin birlikte açalım" diye çağrı yaptığını ve bu çağrıya 16 Ocak tarihinde "Kazılarda hiçbir kısıtlama yapılmaması ve bölgedeki insanlarla görüşme yapılmasına izin verilmesi" şartıyla olumlu cevap aldığını hatırlattı. Bunun üzerine Gaunt'a, 17 Ocak tarihinde "Tüm şartlarınızı kabul ediyoruz, Ermeni bilim adamları olmak üzere istediğiniz bilim adamları ile birlikte gelin, misafirimiz olun toplu mezarlarda inceleme yapalım. Ancak toplu mezar inceleme sonuçlarını birlikte ortak bir basın açıklaması ile tüm dünyaya duyuralım. Eğer toplu mezarlar Ermenilere ya da Süryanilere ait ise biz özür dileyeceğiz ama değilse siz Türk milletinden özür dileyeceksiniz" şeklinde mektup yazdığını belirten Halaçoğlu, meslektaşı Gaunt'tan olumlu cevap geleceğini umduğunu söyledi. Halaçoğlu, 22-30 Mart tarihlerinde Türk ve yabancı basın mensuplarının da katılımı ile Mardin'deki toplu mezarda bir kazı yapacaklarını duyurdu. Bu çağrıyı 'Türkiye toplu mezarları açtırmıyor" şeklindeki spekülasyonları önlemek için yaptığını söyleyen Halaçoğlu, Mardin'deki toplu mezarın Ermenilere ya da Süryanilere ait olmadığından emin olduğunu söyledi.

"UZAKTAN RAHİPLERİN RAPORU İLE SOYKIRIM SUÇUNDA BULUNMAK BİLİMSEL OLARAK AYIPTIR"

"Mezarların Ermeni mezarı olmadığından nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz" sorusuna ise Halaçoğlu, "Biz Ermeni konusunda ciddi araştırmalar yaptı. Tüm arşivleri inceledik. Bu konuda katliam yapıldığına ilişkin tek ciddi somut iddia Osmanlı arşivinde yer almaktadır. Ermeni kafilelerine katliam yapan kişilerin tespiti için araştırma grupları oluşturulmuş ve 1915 yılında Dİvan-ı Harb mahkemesinde yargılananların 67'si bu suçtan idam edilmiştir. Bizim herşeyden haberimiz var. Uzaktan rahiplerin ve seyyahların raporları ile 'soykırım' iddiasında bulunmak ayıptır, bilimselliğe uymaz. Soykırım kapsamında toplu mezar olduğunu iddia ettikleri köy, Ermeni'lerin göç yollarına çok uzak. Kimse katliam yaptığı kişileri 40 kilometre uzaktaki mezarlara gömmez. Burada 200 bin Ermeni'nin öldürüldüğünü iddia ediyorlar o halde binlerce toplu mezar olması gerekiyor" diye konuştu. TTK Başkanı Halaçoğlu, 1915 yılında 1.5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğü iddialarının bilimsellikten uzak olduğunu vurgulayarak, "1.5 milyon Ermeni öldürülmüş olsa savaş sonrası 1 milyon 200 bin Ermeni yaşayamazdı" dedi. Ermeni nüfusunun azalmasının asıl sebebinin Kafkasya'da Ermenilerin açlıktan ve hastalıktan ölmelerine bağlı olduğunu belirten Halaçoğlu, bu konuyla ilgili ellerinde yabancı kaynaklar da dahil olmak üzere her türlü bilimsel belge olduğunu kaydetti. Halaçoğlu, Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki toplu mezarlardaki kemik kalıntılarından hangi ırka ait olduğunun nasıl anlaşılacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Toplu mezarlar sıra sıra değil rasgele, üst üste insanların atıldığı mezarlardır. Ayrıca bu mezarların kemik yapılarından 90 yıllık mı yoksa 2 bin yıllık mı olduğu çok rahat tespit edilebilir. Bu mezarlar 2 bin yıl öncesine ait çıkarsa o tarihte bu topraklarda bırakın Ermenileri Türkler bile yoktu. O zaman ne diyecekler." Halaçoğlu, iddialara neden olan toplu mezarların Türk Arkeologların yaptığı incelemelere göre Roma dönemine ait olduğunun tespit edildiğini belirterek, ancak inanmayanlara tüm dünyanın önünde her türlü incelemeyi ve kazıyı yaptırmaya hazır olduklarını bildirdi. Türkiye'yi kendi tarihiyle yüzleşmeye çağıranları, kendi iddialarının arkasında durmalarını söyleyen Halaçoğlu, arşivler başta olmak üzere bu iddialarla ilgili tüm teklifleri basının önünde açmaya hazır olduklarını söyledi.

"DİNK ÖLDÜRÜLMESEYDİ TTK'DE KONFERANSA ÇAĞIRACAKTIM"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Halaçoğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ermeni asıllı Türk vatandaşı Hrant Dink'in öldürülmesi olayını başta Ermeniler olmak üzere birçok ülkenin Türkiye'ye siyasi baskı olarak kullandıklarını söyledi. Dink'in son söylemlerinde özellikle Fransız TV5 televizyonuna yaptığı yorumlarda, Avrupa devletlerinin Ermeni halkını bağımsız devlet vaadiyle kandırdıkları şeklinde olduğunu hatırlatan Halaçoğlu, bu bağlamda Dink'in düşüncelerinin Türkiye'nin tezleri ile aynı yönde olduğunu kaydetti. Dink'in ayrıca Diyarbakır'da Kürtlere 'Bizim geldiğimiz oyuna gelmeyin" çağrısını hatırlatan Halaçoğlu, "Eğer Dink öldürülmeseydi kendisini Türk Tarih Kurumu'nun bir konferansına davet edecektim. Kendisi için çok üzüldüm. Aydın bir kişiydi. Konuşarak anlaşabileceğimizi düşünüyorum aynı çağrıyı diğer Ermenilere de yapıyorum" dedi. "Hepimiz Ermeniyiz" sloganını da özellikle basında bazı köşe yazarları tarafından yönlendirildiğini ve toplumun diğer kesimlerinde büyük tranvalara yol açtığını belirten Halaçoerşivinde yer almaktadır. Ermenğlu, bu yönde olacak kötü olaylardan basının direk sorumlu olduğunu söyledi. Halaçoğlu, ayrıca 850 yıl birlikte yaşayan Ermeni ve Türklerin birdenbire birbirlerine nasıl düşman olduklarının iyi araştırılması gerektiğini belirterek, Birinci Dünya Savaşı döneminde İngiliz ve Rusların Ermeni çetelerine silah yardımı yaptığını kaydetti. Bu çetelerin savaş döneminde 122 bin Türk'ü öldürdüğünün tarihi belgelerle ortada olduğunu belirten Halaçoğlu, tüm bunların bilim adamları ışığında konuşulması gerektiğini söyledi.

(SC-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title