Haberler

TSK, Suriye'ye Askeri Harekat Başlattı! IŞİD'e Bomba Yağıyor

Güncelleme:

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon tarafından Suriye'nin Cerablus kentine askeri harekat başlatıldı. Savaş uçakları ve Türk tankları IŞİD'i bombaladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri savaş uçakları tarafından Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin IŞİD denetimindeki Cerablus kentine askeri harekat başlatıldı. Saat 04.00'te başlayan harekatta Cerablus'taki IŞİD hedefleri savaş uçakları, tank ve obüs topları ile çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alındı.

Askeri kaynaklar, Cerablus operasyonunda havadan 12 hedefin vurulduğunu açıkladı. 10.30 itibarıyla da topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam ediliyor.

Karadan da harekat başlaması ve sınırda bekleyen tankçı birlikleri için geçiş noktaları oluşturuldu.

Terörist örgüt IŞİD'in Suriye topraklarından Reuters Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan ilçeye gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler sızdığını duyurdu. Askeri kaynaklar ise Özel Kuvvetlerin Suriye topraklarına girdiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. TSK'nın Suriye'nin Cerablus bölgesine yönelik başlattığı operasyonun adı 'Fırat Kalkanı' olarak belirlendi.

IŞİD VURULDU

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.

ASKERİ KAYNAKLAR : 81 HEDEFE 294 ATIŞ YAPILDI

Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açmaya başladı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Daha sonra atışlar devam etti. 10.30 itibarıyla topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam ediliyor.

İlk hava harekatı ise saat 06:08'de başladı. Saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.


12 HEDEFTEN 12'Sİ TAM İSABETLE VURULDU

Operasyonun ardından askeri kaynaklardan yapılan ilk açıklamaya göre belirlenen hava kuvvetlerince belirlenen 12 hedeften 12'si de tam isabetle imha edildi.


Sınırda tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor

F-16'LAR DA IŞİD'İ VURDU

Hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar iştirak etti. Şuan itibarıyla Keklice'de ve Cerablus bölgesinde tespit edilen bölgelere F-16'larla hava taarruzu icra edildiği bildirildi. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tankların da Suriye tarafındaki anlık çıkış ve görülür IŞİD hedeflerini vurduğu kaydedildi.

KOMUTA KADEMESİ GENELKURMAY'DA

DHA'ya bilgi veren askeri kaynaklar; "Harekâtın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargâhındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi'nde (Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve J Başkanları) ve Kuvvet komutanlıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet Komutanları ve karargâhın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor" dedi.


OPERASYONA KATILAN BİRLİKLER

TSK, harekata katılan birimleri de açıkladı:

- Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil),
- Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar - ÇNRA) ,
- Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,
- Muharebe birlikleri,
- Lojistik destek unsurları,
- Lojistik destek unsurları,
- Hava Kuvvetleri'nin hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil)

OPERASYONUN AMACI

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

TSK OPERASYONLARI ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.


Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

DAKİKA DAKİKA OPERASYON

* 04:00'da Sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı.

* 04:05 daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinalarıyla geçitler açılmaya başlandı.

* 05:45'te topçu ve ÇNRA atışları sona erdi.

* 06:08 ilk hava harekatı icra edildi.

* 06:10 hava harekatı icra edildi.

* 06:30 h ava harekatı icra edildi.

* 07:00 TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı, müteakiben atışlar kesildi.

* 07.30 KEKLİCE ve CERABLUS bölgesinde tespit edilen hedeflere F-16'lar hava taarruzu devam ediyor.

Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruluyor.

* 07.25'de Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

* 07:50 Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 12'sinin tam isabetle vurulduğu teyit edildi.

SIK SIK PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

İlçe merkezinin büyük oranda boş olduğu ve birçok kişinin son günlerdeki gelişmeler nedeniyle evlerini terk ederek güvenli gördüğü yerlere gittiği Karkamış'ta ise Suriye sınırında sık sık patlama sesleri duyuldu.

İlçede heyecana neden olan patlamaların ardından hedef alınan yerlerden yükselen siyah dumanlar da yine Türkiye tarafından çıplak gözle izlenebildi. Sık sık Karkamış semalarında görünen savaş uçakları, Cerablus ve çevresindeki hedeflere bomba yağdırdı.


TANKLAR HAZIR BEKLİYOR

Karkamış'ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletiliyor. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Cerablus'a harekatta topçu atışları ve uçakların bombardımanı devam ederken askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda, 'harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak' olduğunu kaydedildi.

SAHRA HASTANESİ KURULDU

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi'ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD'den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus'un karşısındaki geniş bir bölgeyi 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti.

KARKAMIŞ'A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış'a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor.

Jandarma ekipleri de araçlarıyla veya yaya olarak kontrol noktalarına gelenlere 'geri dönün' uyarısında bulunuyor.

1500 ÖSO ÜYESİNİN GİRMESİ BEKLENİYOR

Sınırın Türkiye tarafında yaklaşık 1500 ÖSO üyesi, Cerablus'a girmek için bekliyor. ÖSO üyelerinin beklediği Türkyurdu köyü, geçtiğimiz günlerde Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen alanın içinde yer alıyor.

CELABRUS KARKAMIŞ'IN KARŞISINDA

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bir tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı.

Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü.

Dün de Cerablus'tan atılan havan topları Karkamış'a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı.

İlgili Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title