Haberler

Tripolis'te Tarih Günyüzüne Çıktı

Denizli'nin Buldan İlçesi Yenicekent Beldesi'ne 2 kilometre uzaklıktaki antik Tripolis kentinde geçen yıl başlayıp bu yıl devam eden kazı çalışmalarında önemli bulgular günyüzüne çıkartıldı.

Denizli'nin Buldan İlçesi Yenicekent Beldesi'ne 2 kilometre uzaklıktaki antik Tripolis kentinde geçen yıl başlayıp bu yıl devam eden kazı çalışmalarında önemli bulgular günyüzüne çıkartıldı.

Yenicekent Beldesi yakınındaki Tripolis antik kentinde geçen yıl başlayan kazı çalışmalarına bu yıl da devam edildi. Bir yandan kazı diğer taraftan da restorasyon çalışmalarının yapıldığı bölgede, M.S. 2'nci yüzyılda inşa edilen kapalı pazar ve Roma döneminde inşa edildiği saptanan dükkanlar günyüzüne çıktı. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman'ın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, M.S. 5'inci yüzyılda inşa edilip 10'uncu yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen Erken Bizans Kilisesi'nde de kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Yine bu yıl yapılan kazı çalışmalarında, daha önce yeri bilinen, zemini tamamen mozaikle kaplı ev ortaya çıkarıldı. M.S. 4'üncü yüzyılda yapıldığı belirlenen evin, dönemin varlıklı bir ailesine ait olduğu tahmin ediliyor. Tripolis'te ana cadde, ara sokaklarda da inceleme kazıları devam ediyor. 2013 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 100 bin lira, İl Özel İdaresi bütçesinden 893 bin lira olmak üzere toplam 993 bin lira bütçe ile devam edilen kazılarda, 10 arkeolog, 2 restoratör, 20 öğrenci ve 35 işçi görev yapıyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ile çok sayıda protokol üyesi Tripolis'e giderek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Milletvekili Nihat Zeybekci, "Denizli'de 20 antik kent var. Denizli, tarih, arkeoloji ve kültür turizminde dünyada bir numara olabilir. Bu konuda iddialıyız" dedi.

Vali Demir ise "Tripolis antik kenti Lydia, Karia ve Phrygia bölgelerinin kesiştiği noktada. Toprak kayması sonucu yıkılan antik kentte toprak altında kalan birçok değer bozulmamış. 4 bin 616 metrekarelik alanda yapılan jeo-radar taramasında bunu görüyoruz. Bu yıl Erken Bizans Kilisesi, Kemerli Agora dediğimiz kapalı pazaryeri, ara sokak, Roma dönemi dükkanları ve mozaikli evde yapılan kazılarda önemli bulgulara rastlandı. 2014 Yılında Tripolis turizme açılacak" diye konuştu. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Yenicekent Denizli Buldan Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title