Haberler

Trakya'nın Yer Altı Cenneti Dupnisa

Demirköy İlçesine Bağlı Sarpdere Köyü Yakınlarındaki Trakya'nın Turizme Açılan Tek Mağarası Dupnisa İçindeki Doyumsuz Sarkıkları ile Ziyarete Gelenleri Hayran Bırakıyor.

Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü yakınlarındaki Trakya'nın turizme açılan tek mağarası Dupnisa içindeki doyumsuz sarkıkları ile ziyarete gelenleri hayran bırakıyor. Dupnisa'nın 'Kız Mağarası' olarak bilinen bölümünde yaşayan 11 türden yaklaşık 60 bin yarasanın kış dönemini geçirmesi için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor. Dupnisa'nın Sulu ve Kuru Mağaza bölümleri ile yıl boyunca ziyaretçilere açık tutuluyor.

Türkiye mağara literatüründe en çok bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa mağaralarının içinde, sürekli akışa sahip bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu ve derinliği yer yer 2 metreye kadar ulaşan göletler bulunuyor. Dupnisa Islak, Kuru ve Kız Mağazalar bölümünden oluşuyor.

Kuru ve Sulu Mağaralar'da süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip olan dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile perde bayrak taşları ve damlataş havuzları yer alıyor. Kız Mağarası oluşum halinde damlataşlar bulunan ve koniler halinde yarasalar nedeniyle tamamen ziyarete kapalı tutulurken, Sulu Mağara ise doğası. yarasaların kışı geçirmeleri için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor.

2003 yılı içinde Dupnisa Mağaraların ziyarete açıldığını belirten Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş, "Dupnisa mağaraları toplam uzunluğu 2 bin 720 metre olan Kız, Sulu ve Kuru mağaralardan oluşuyor. Bunlardan Kız Mağaranın içerisinde yaşattığı yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme tamamen kapalıdır. Sulu mağaranın 250, kuru mağaranın ise 200 metresi turizme açıktır. Yarasaların olmadığı kuru mağara ise yılın 12 ayı sabah saat 09 .00'dan gün batımına kadar turizme açıktır" dedi.

Dupnisa Mağaralarının Kırklareli'ne 58, İstanbul'a ise 230 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Zekeriya Kurtulmuş, "Mesafeyi kısaltabilmek için şuan yürüyüş yolu olarak kullanılan 12 kilometrelik Beypınar ile Dupnisa arasındaki bölümde yol yapım çalışması düşünülüyor. Bu çalışma başladıktan sonra ise ulaşım daha da kısalacak" dedi.

DUPNİSA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa, Karadeniz'in serin ikliminin etkisi altında kalan, Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan, Mutlu (Rezve) Deresinin Istranca Dağlarını derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede yer alıyor.

Yeşilin her tonunda yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede bulunan ve ikinci Jeolojik zamanın Jura 'günümüzden yaklaşık 180 milyon yıl önce oluşmuş' mermerler içerisinde gelişen mağaralar, birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluştuğu sanılıyor. 2 bin 720 metre uzunluğunda olan mağaranın üst katını, Kuru ve Kız Mağaraları, alt kısmını ise Sulu Mağara oluşturuyor. İçinden devamlı su akışı olan yer altı nehri akan ve deniz yüzeyinden yüksekliği ise 345 metre olarak hesaplandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title