Haberler

TOKİ, Gecekonduları Yıktı, Ortaya Tarihi Kent Çıktı

Güncelleme:

TOKİ'nin, Nevşehir'de 90 milyon TL harcayarak kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda 5 bin yıllık tarihi bir kent çıktı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda tarihi birkent çıktı. TOKİ, bölgedeki gecekonduların yıkımı için 90 milyon TL harcadı; yeraltındaki antik şehrin ortaya çıkarılması üzerine saha terk edildi. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, tarihi kentin 5 bin yıllık Hitit'lere dayandığını düşündüklerini söyledi.

YENİ BİNALAR İÇİN TEMEL ATILACAKTI

Nevşehir Kalesi'nin eteklerindeki gecekonduları ve çürük binaları yıkan TOKİ, bölgedeki 600 bin metrekarelik alanı tamamen temizledi. TOKİ, bin 500 dolayında gecekonduyu yıktı ve bu çalışma için de 90 milyon TL harcama yaptı. TOKİ, yeni binaların yapımına başlayacağı sırada, yeraltında tarihi bir kente rastlandı.

Bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bakanlık, tarihi kentle ilgili inceleme yapacak ve kentin hangi uygarlığa ait olduğunu ortaya koyacak. Restorasyonun ardındansa yeraltı kentinin, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağı öğrenildi.

"90 MİLYONU ZARAR OLARAK GÖRMEYİZ"

TOKİ Başkanı Ergün Turan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgede yaşayan vatandaşları başka yere taşıyarak dönüşüme başladıklarını belirterek "Gecekonduları yıkınca altından yeraltı şehri çıktı. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bilinen bir yeraltı şehri değilmiş. Tamamen yeni bir keşif. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor" dedi.

Turan, bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydederek "Projeyi şehrin dışına taşıyacağız. Bu harcadığımız 90 milyon TL'yi de zarar olarak görmüyoruz. Bu durumun Sayıştay'a takılacağını da düşünmüyorum." diye konuştu.

ÜRGÜP TAŞINDAN KONUT

TOKİ'nin yöresel mimariye uygun konut yapacağını belirten Ergün Turan, bunun en güzel örneklerinden birini Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde gerçekleştirdiklerini söyledi. Turan, Ürgüp'te düşük gelirli vatandaşlar için 960 sosyal konut yapıldığını ve bu yapılarda yöresel taşların kullanıldığını ifade etti. Turan, konutların mart ayında teslim edileceğini açıkladı.

"ŞEHİR 5 BİN YILLIK, HİTİT'LERE DAYANIYOR"

Bölgeye villa tipi evler yapmayı planladıklarını belirten Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, "Burada 2 bini tapulu 7 bin civarında hak sahibi vardı. Yeraltı şehri tespit edilince tüm çalışmayı durdurduk. TOKİ de bu konuda çok anlayışlı hareket etti. Şimdi, onlarla şehir dışında arazi takası yapılacak" dedi.

Arkeologlarla çalışma başlatıldığını belirten Ünver, "400 bin metrekareye yakın, dünyanın en büyük yeraltı şehri. 7 kilometrelik yürüyüş yolu var. Kiliseler, su yolları, su küpleri, galeriler ve çeşmeler bulduk. Bölgenin Hititlere dayandığını yani 5 bin yıllık olduğunu öngörüyoruz. Çünkü kentteki diğer yeraltı şehirleri de aynı döneme ait" diye konuştu.

"ÜSTÜ ANTİK PARK OLACAK"

Ünver, yeraltındaki kentin temizliği, kazısı ve yüzeyde yapılacak çalışma için ihale açacaklarını belirterek "Burası tamamen temizlenecek. Yeraltında sanat galerileri, yürüyüş yolları, el sanatları merkezleri ve butik oteller olacak. Şehrin üstüne de Türkiye'nin en büyük antik parkı yapılacak. Köksüz bitkiler dikilecek. Yeraltı şehrinde yürüyüşler yapılacak" dedi.(Kaynak: Habertürk)


Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Nevşehir Kalesi Hasan Ünver Ürgüp Komik - İlginç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (22)

KAAN:

Tokinin maşallahı var nereye kazma vursa tarih fışkırıyor . . . toki neden hep tepeleri, tarihi alanları, eski yerleşim yerlerini seçiyor . . . neden 90 milyon lirayı gözünü kırpmadan harcıyor ve sonunda tarihi alan bahane edilerek terk ediliyor. . . bina yapılacak alana gelişmiş teknolijik araçlarla zemin etüdü yapılarak başlanmıyormu. . . . kısaca şunu sorayım milletimin hazinesini kime sattınız. . .

22
4
yanıtYanıtla
Ada ne gerek var ada:

Toki istanbul bahçeşehir tahtakale mahallesindede antik kent kalıntılarını yok etmeye çalıştı, müze yetkilileri çıktı kurtardı zor bela, zaten bu TOKİ nin önüne bunlarda çıkmasa sömürgesini kuracak

15
1
yanıtYanıtla
KEMAL BULGAN:

İNŞALLAH BU İYİ DEĞERLENDİRİLİR.

15
1
yanıtYanıtla
seçkin:

ülkemize trizm için ğelir kaynağı coksevindim

15
0
yanıtYanıtla
tunakan:

birde oradan çıkan tarihi eserlerin neler olduklarını söyleseler güzel olurdu inşallah oradan çıkacak tarihi eserleri duman etmemişlerdir küp ten başka bir bilgi yok mantıksız durum o kadar büyük alan bulunuyor bir tane eser yok.

11
3
yanıtYanıtla
DOGRUYOLDAYIM:

Bu haber yabancılardan gizli tutulmalı, yabancı arkeologlar duyarsa biz sadece keşfimizle kalırız.

6
7
yanıtYanıtla
birgul soyal:

zaten villa yapılması mantıksızdı çünkü turistler yapılacak vilaları görmeye gelmiyordu tarih için geliyordu antik park çok iyi bir fikir en azından turisti şehrin içinede çekmiş oluruz eski yaşlılarımız önceden buraya turist geldiğini anlatıyor şimdi atıl durumda olan çürümeye bırakılmış eski cezaevide kurtulmuş olur çünkü yok oluyor duyurulur

11
1
yanıtYanıtla
xboy:

komple nevşehirin, ankara ulusun, istanbul eskişehirin altını kaldırsan zaten tamamı tarih. .

11
1
yanıtYanıtla
Ali:

Haberde gecekondular yıkıldı altından tarih çıktı falan gibi şeyler yazmışsınız gecekondu ile alakası yok. Bölgede yıkılan evlerin 90''ı en az 70 yıllık binalardır eskidir bahçeli geniş evlerdir ancak hiç birisi GECEKONDU değildir. Nevşehir Belediyesi o bölgede yaşayan insanlarla tek tek sözleşme imzalayarak kentsel dönüşümün başlatılması için 1 yıl uğraştı aslında halkı ikna çalışmasıydı bu çünkü kimse anne bababasının hatta dedesinden kalan evin yıkılmasını istemiyordu ancak mecbur bırakıldılar.

10
2
yanıtYanıtla
şoför:

Ülkemizin her yeri çok değerli. Vatandaşım dışarıya uyma, uyuma, kendin ol, iri ol, diri ol.

12
0
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title