Haberler

TESK, Kamyonlara Plaka Tahdidi Konulmasını İstedi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamyoncu esnafının sıkıntılarının "Karayolları Ulaşım Kanunu" ile daha büyüdüğünü belirterek, "Kamyoncu esnafımız acımasız rekabet koşullarında çalışmaktadır.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamyoncu esnafının sıkıntılarının "Karayolları Ulaşım Kanunu" ile daha büyüdüğünü belirterek, "Kamyoncu esnafımız acımasız rekabet koşullarında çalışmaktadır. Acilen plaka tahdidi uygulanmalı" dedi.

TESK Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada, 2003 yılında yürürlüğe giren "Karayolları Ulaşım Kanunu" ile kamyoncuların var olan sıkıntılarının daha da ağırlaştığına dikkat çekti.

Sektördeki temel sorunun, Türkiye'de tüm Avrupa ülkelerindeki kamyon sayısından daha fazla kamyonun bulunması olduğunu belirten Palandöken, "Kamyoncunun çilesinin bir nebze olsun hafifletilebilmesi için öncelikle bu sektöre girişlerin plaka tahdidi uygulanarak önlenmesi gerekir. Yıllardır ticari taksiler için uygulanan plaka tahdidinin bugüne kadar kamyoncu esnafımız için neden uygulanmadığını anlamak mümkün değildir. Plaka tahdidi uygulaması zamanında başlatılabilseydi, bugün ulaşım sektörünün sorunları böylesine büyümez ve kaynak israfı da bu rakamlara ulaşmazdı" dedi.

Kamyoncu esnafının olumsuz ekonomik koşullarda ayakta durmaya çalışırken devletten de hiçbir destek görmediğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Kamyoncularımızın bireysel taşımacılık yapabilmeleri için en az 25 ton istiap haddine sahip özmal taşıtı olması gerekmektedir. 25 ton istiap haddine sahip tek bir kamyon Türkiye'de ve dünyada üretilmemiştir. Kaldı ki sınırlı sermayesine emeğini da katarak kamyonculuk yapan esnafın 25 ton istiap haddine ulaşmak için ikinci bir kamyon alması da mümkün değildir. Sektörün gerçeklerine aykırı bu yanlışlığın bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz."

Karayolu yük taşımacılığının temel aktörü olan kamyoncuların, hava ve denizde yük ve yolcu taşımacılığı yapanlara tanınan ÖTV ve KDV'den muaf akaryakıt desteğinden yararlandırılamadığını belirten Palandöken, "Hükümetimizden kamyoncu esnafının bu önemli ve yaşamsal sorununa da bir çözüm bulmasını bekliyoruz" dedi. (ANKA)

(AS/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title