Haberler

Tepsiler, İğne Oyasıyla Buluştu

Firdevs Demir, gümüş söz tepsilerine iğne oyası motiflerini yapıştırıp üzerini camla kaplayarak, yeni bir sanat dalı ortaya çıkardı

Kütahya Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğreticilik yapan Firdevs Demir, gümüş söz ve nişan tepsilerine ipek iplikle işlediği iğne oyası motiflerini yapıştırıp üzerini camla kaplayarak, gözalıcı yeni bir sanat dalı ortaya çıkardı.

İğne oyası işlemeciliğini yaşatmak ve yeni nesillerin bu el sanatını benimsemesini sağlamak amacıyla yaklaşık iki yıldır Halk Eğitim Merkezi'nde kurslar verdiğini belirten Demir, şöyle devam etti:

"İğne oyası, Osmanlı döneminden günümüze ulaşmıştır. 'Sultan Küpesi' denilen işleme, sultanlarımızın giysilerinde kullanıldığı için bu adı almıştır. Yeni nesillere iğne oyasını anlatıp güncelleyip gündelik yaşantımıza katarak bu geleneği devam ettirmeye, bu işlemeleri çeyiz sandıklarından çıkararak gençlerimize sevdirmeye ve özendirmeye çalışıyoruz."

Demir, bir kişinin, iğne oyası işlemeli tepsiyi boyutuna göre 2-3 ayda, tepside kullanılan çiçek motiflerinden birini ise bir günde hazırlayabildiğini belirterek, tepsilerin fiyatlarının 500 lira ile 1500 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title