Haberler

Telekom'un Tekeli Bitiyor

Türk Telekom'un Dışındaki Diğer Telekom Firmaları da Şehiriçi Görüşme Hizmeti Verecek. Böylece Fiyatlar Yüzde 80 Ucuzlayacak.

Türk Telekom'un dışındaki diğer telekom firmaları da şehiriçi görüşme hizmeti verecek. Böylece fiyatlar yüzde 80 ucuzlayacak.

Uzak mesafe telefon işletmecilerinin (UMTH) büyük bir umutla beklediği şehiriçi görüşmeler için lisans kararı Telekomünikasyon Kurumu'ndan çıktı. Türk Telekom'un pazardaki tekelini ortadan kaldıracak karar sonrası şehiriçi görüşmeler yüzde 80'lere varan oranlarda ucuzlayacak.

Referans Gazetesi'nde Feray Akşit imzasıyla yer alan habere göre Türk Telekom'un (TT) uzak mesafe telekom hizmeti (UMTH) veren şirketler karşısındaki en büyük kozu olan şehiriçi görüşmeler de rekabete açılıyor.

YENİ OPERATÖRE NASIL GEÇİLECEK

* Tüketicinin ilk yapması gereken farklı fiyat tarifeleri hazırlayacak olan operatörlerden birine karar vermesi.

* Seçilen operatöre 'Türk Telekom aboneliğinden çıkıp X operatörün abonesi olmak istiyorum" şeklinde bir dilekçe yazıp verilecek.

* Bundan sonra inisiyatif tamamen operatörde olacak. Operatör Türk Telekom'a başvuracak "X aboneniz bizim abonemiz olmak için başvuruda bulundu" diyecek ve geçiş işlemlerini yürütecek.

* Firmalar arasında geçiş işlemi en geç 10 gün içinde tamamlanacak. Faturaları da Türk Telekom değil, yeni operatör gönderecek.

* Eğer abone isterse numara değişikliğine de gidebilecek. Bu numaranın başında ise tıpkı GSM operatörlerinde olduğu g2ibi üç haneli bir rakam bulunacak.

UMTH firmalarının uzun zamandır beklediği, şehiriçi görüşme lisansları haziran sonunda verilmeye başlanacak. İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Telekomünikasyon Kurumu (TK)yetkilisi, şehiriçi sabit hat pazarını bu ay sonunda rekabete açma kararı aldıklarını söyledi. Lisansların verilmesiyle A tipi lisans sahibi olan tüm telekom firmaları için şehiriçi abone kazanma yolu açılacak. Firmalar şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarındaki gibi şehiriçinde de tüketiciyi ucuza konuşturacak.

Sabit hatlardan şehiriçini aramanın yüzde 80'lere varan oranlarda ucuzlayacağı belirtiliyor. Birçok alternatif telekom operatörünün şehiriçi görüşmeler için altyapısı hazır.

Şehiriçi kavga çıkarmıştı

2004'te sabit telefon pazarında, şehirler ve milletlerarası görüşme hizmeti için lisanslarının verilmesiyle, başlayan serbestleşme süreci haziran sonunda şehiriçi görüşme hizmet lisanslarının dağıtılmasıyla tamamlanacak.

Böylece sektördeki rekabet iyice kızışacak ve UMTH firmaları, sadece uzak mesafede değil, şehiriçinde de TT'nin rakibi olacak. TT'nin martta açıkladığı yeni tarifede de kavga, şehiriçi görüşmelerdeki düzenlemeden kaynaklanmıştı. TT, şehiriçi görüşmelerde yüzde 25'e varan oranlarda zam yaparken, uzak mesafe ve GSM görüşmelerinde yüzde 57 civarında indirime gitti. Bu durum ise UMTH firmalarını ayaklandırdı. UMTH firmaları "TT tekel olduğu için şehiriçi görüşmelerde zam yaptı. Uzak mesafede ise fiyat kırdı" diyerek isyan etti.

ADSL İÇİN TELEFON ŞART DEĞİL

Türk Telekomun ADSL hizmeti sırasında vatandaşlara sabit hat çekilmesi yolundaki şartını Kocaeli Tüketici Hakem Heyeti reddetti. Karara göre artık ADSL için sabit telefon edinme mecburiyetine gerek kalmadı, hakem heyeti bu kararını ülke genelinde yaygınlaştıracak.

Yüzde 100 alternatif

Uzak mesafe telefon görüşmelerini ucuza getirmek için telekom firmalarını kullanan tüketiciler, lisansların verilmesiyle şehiriçi görüşmelerini de bu operatörler üzerinden yapabilecek. Sabit hatlardan şu anda UMTH operatörleri vasıtasıyla görüşme farklı alternatiflerle yapılıyor. Bunlar arasında "calling card" ve A tipi lisansların verilmesi ile başlayan "sürekli abonelik" alternatifleri var. Calling card'da görüşmeler arama kartındaki bir numarayla yapılırken, diğer sistemde ise operatörün abonesi olunuyor.

Uzak mesafe görüşmelerini sürekli abone olarak alternatif operatörlerden yapan tüketicilere 2 fatura gidiyor. Uzak mesafe görüşmelerin faturası alternatif operatörlerden şehiriçi görüşmelerinki ise TT'den geliyor. Şehiriçi lisansların verilmesinden sonra alternatif operatörler şehiriçini de kapsayan tek fatura gönderebilecek.

ABONE UCUZA KONUŞACAK

Şehiriçi görüşmeler için lisanslar Haziran sonunda verilmeye başlanacak

A tipi lisans sahibi firmalar şehiriçi abone kazanma yolu açılacak.

UMTH firmaları şehiriçinde de Türk Telekom'un rakibi olacak.

Böylece Türk Telekom'un pazardaki tekeli ortadan kalkacak.

Şehiriçi telefon görüşmeleri, yüzde 80'lere varan oranlarda ucuzlayacak.

Türk Telekom'dan ayrılmak isteyenlerin işlemleri 10 günde tamamlanacak.

Geçiş işleminde abonenin kullandığı eski numara değişmeyecek. 

"Ben artık TT abonesi olmak istemiyorum" diyen tüketiciler, alternatif operatöre abone başvurusu yapacak. Alternatif operatör de dilekçe ile TT'ye başvurarak geçiş işlemini yapacak. Geçiş işleminin en geç 10 günde tamamlanacak.

Şehiriçi bedava olabilir

Telekom firmalarının şehiriçi hizmeti verebilmesi için öncelikle A tipi lisansa sahip olmaları gerektiğini belirten Süperonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, TK ile bunun dışında ayrıca bir lisans anlaşması daha imzalanacağını söyledi.

Şehiriçi görüşmelerinin rekabete açılmasıyla serbestleşmenin tamamlanacağını belirten Ünsal, "Geçen hafta yerel alan paylaşımı anlaşması imzaladık. Bundan sonra TT santrallarının içine kendi santrallarımızı de koyabileceğiz. Bu büyük bir gelişme. Şehiriçi görüşmelerini de yaptırmaya başlamamız ile birlikte artık sektör tam serbest hale gelecek. Yeni bir dönem başlıyor" dedi.

TT dışında diğer operatörlerin de şehiriçi görüşmeler yaptırmaya başlamasıyla fiyatların "bedava" denecek seviyelere kadar ineceğini belirten Ünsal, "Tek eksiğimiz vardı o da şehiriçi hizmeti verememek. Örneği eskiden ABD ile görüşme 1 dolara yapılırken nasıl 8 cente indiyse, şehiriçi görüşmeler de ucuzlayacak. Hatta planlarımız arasında ABD'deki gibi, düşük bir ücret karşılığında abonelerimizi şehiriçi ile bedava konuşturmak bile var" diye konuştu.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title