Haberler

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda 'Akm' Tartışması

TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı'nın Görüşmelerinde, Akm'nin Yıkılması Tartışmalara Sebep Oldu.

TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, AKM'nin yıkılması tartışmalara sebep oldu.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı ele alındı. Ancak komsiyonda Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılması tartışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, Koç'un, AKM'yi 'komünistlerin yaktığını' söylediğini iddia aderken Koç'a ''Elinizde böyle bir belge var mı?'' diye sordu. AKM'nin İstanbul'un önemli bir silueti olduğuna işaret eden Şimşek, şehrin, 'yık, yap, sat' şehri haline geldiğini öne sürerek, tasarıda

öngörülen yapılanma içinde yer alan Danışma Kurulu'nda, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası temsilcilerinin bulunduğuna işaret etti. Şimşek, mimarlar, şehir plancıları odası gibi örgütlerin burada bulunmamasını da eleştirerek, ''Ameliyat ediyoruz, doktor yok'' ifadelerini kullandı.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, tasarıda AKM'nin yıkılmasının öngörüldüğüne işaret ederek, 'Bu tarihi sorumluluğa imza atmayın' çağrısında bulunurken, tasarıyla Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kurulmasının öngörüldüğünü, ancak ajans yerine, neden kurum ya da kurul adının kullanılmadığını sordu.

AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü ise 'AKM yıkılmasın' demenin doğru olmadığını, bunun yerine ne yapılacağının bilinmesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, tarihi ile eskimiş olanın iyi ayırt edilmesi gerektiğini ifade ederek, eskiye tutucu şekilde bağlanmanın yanlış olduğunu, binanın tarihi değeri olmadığını kaydetti. Özyılmaz, ''Eski yapı. Bunun yerine daha iyi bir yapı yapılacaksa, karşı çıkmamak lazım'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, tasarı üzerindeki eleştiriler üzerine AKM'nin yerine, Atatürk'ün adına ve buraya uygun yeni bir 'meydan okuyucu' bina yapmak ve hızla bitirmek niyetinde olduklarının altını çizdi. Koç, AKM'nin statiği ve tamir imkanları açısından artık ayakta duracak vaziyette olmadığını ifade ederek, yakın bir zamanda bunun raporunu sunacaklarını kaydetti. Bu arazinin 1999'a kadar korumaya tabi bir arazi olmadığını anımsatan Koç, ''1990'lı yıllarda, o bölgede gerçek mi sahte mi bilmiyorum

ama bir vaka oldu. Buraya cami yapılacak meselesiyle, bakanlığımız 1999'da müracaat etmiş. Verilen karar, zorlama bir karardır. Ama karar vardır. Karar kaldırılmak üzere. Ben de o kararın kaldırılmasını istiyorum'' dedi.

Binanın, deprem statiği başta olmak üzere bütün incelemelerini yaptıklarını dile getiren Koç, yangından sonra binanın tamirinin mümkün olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

''Yılda 100 milyarın üzerinde ısıtma ve soğutmaya harcıyoruz. Tek övünülecek konu, Alman mimarların yaptığı sahne dizaynıdır. Burası tamamen kullanılamaz projedir. Deprem statiği hesapları hariç, binanın tekrar tamir edilmesi için 120 trilyon gerekiyor. Burası 55 bin metrekare alan. Yanında bize ait bir alan var. Onunla birleştirip, kendi mimarlarımız ve dünya mimarlarıyla açacağımız projeyle, dünya çapında bir kültür merkezi yapmak istiyoruz. Daha çok, daha modern sahne, daha çok kullanım yerleriyle.

Buna karşı çıkmanın manasını anlamıyorum.''

Bakan Koç'un, 'binayı komünistler yaktı' sözünü daha sonra düzelttiğini söylemesi üzerine CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ''Demek komünistler yakmamış'' dedi. ''Öyle olmuş'' diyen Koç'a İnce, ''Demek şeriatçılar yakmış'' diye karşılığını verdi. Bakan Koç, neden kurum ya da kurul kelimesi yerine ajans kelimesinin kullanıldığına da açıklık getirirken bakanlığının ismi olan kültür ve turizm kelimelerinin de Türkçe olmadığını örnek göstererek kimsenin, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ismini

değiştirelim' demediğini ifade etti. Tartışmaların tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı alt komisyona havale edildi.

(AU-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title