Haberler

Tarihi Rumkale Turizme Kazandırılıyor

Salih Efiloğlu, Tarihi Rumkale'de Toprak Altındaki Yapıların Açığa Çıkarılması İçin Yürütülecek Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarının İkinci Etabının İhalesinin Yapıldığını Söyledi

Mehmet Öztaş - Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, tarihi Rumkale'de toprak altındaki yapıların açığa çıkarılması için yürütülecek bilimsel kazı ve çevre düzenleme çalışmalarının ikinci etabının ihalesinin yapıldığını söyledi.

Efiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep kent merkezine 62 kilometre uzaklıkta, Fırat Nehri kıyısında bulunan tarihi Rum Kale'nin turizme kazandırılması için yürütülen çalışmaların bu yıl da sürdürüleceğini belirtti.

Rumkale'yi turizme kazandırma çalışmalarının birinci etabının ihalesinin 2009 yılında gerçekleştirildiğini ifade eden Efiloğlu, 'Birinci etap çalışma kapsamında Rumkale'nin doğu ve batı giriş ve çıkışları ile kale duvarları restore edildi ve turistler için yürüyüş yolları yapıldı' dedi.

Kalede yapılması planlanan çalışmaların ikinci etabının bu yıl yapılacağını ifade eden Efiloğlu, 'Kalede toprak altındaki yapıların açığa çıkarılması için yürütülecek bilimsel kazı ve çevre düzenleme çalışmalarının ikinci etabının da ihalesi yapıldı' diye konuştu.

Efiloğlu, ikinci etap çalışmaya ilişkin ihaleye 10 firmanın katıldığını, firmalardan 6'sının teklifinin geçerli sayıldığını, bu firmalardan birinin 853 bin 875 lira teklif ederek ihale kapsamındaki işleri yapmayı taahhüt ettiğini bildirdi.

Rumkale'yi turizme kazandırmak için planlanan çalışmaların üçüncü etabının ihalesinin ise bu yıl içinde yapılacağını kaydeden Efiloğlu, üçüncü etap çalışmayla kalenin duvarlarının tamamlanacağını, kale duvarının iç kısmındaki sanat yapılarının ortaya çıkarılacağını ifade etti.

Efiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şu anda Rumkale'ye gitmek isteyen yerli ve yabancı turistler, Yavuzeli üzerinden karayoluyla ya da Nizip üzerinden su yoluyla bölgeye ulaşabiliyor. Yavuzeli üzerinden karayoluyla bölgeye giden turistlerin, nehirden kaleye geçmesi için su yolu ile kendilerine ulaşım imkanı sağlıyoruz. Çok yakın bir zamanda, bölgeye daha rahat ulaşımının sağlanabilmesi için yol genişleme çalışmaları da başlayacak. Amacımız, 2011 yılı sonunda tarihi mekanı yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunabilmek. Rumkale tarihi buluntu ve sanat yapılarının yanı sıra, manzarası ile de hem yerli hem de yabancıları çok etkileyen tarihi bir mekan.'

- FIRAT KÜLTÜR VADİSİ PROJESİ-

Efiloğlu, Gaziantep'in Karkamış ilçesi ile Rumkale arasındaki 50 kilometrelik bir güzergahı kapsayan Fırat Kültür Vadisi Projesi'nin, bölgede turizmin gelişmesi açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Fırat Kültür Vadisi'nin, kültür turizmine kazandırılması için çok etkin çalışmalar yapıldığını dile getiren Efiloğlu, şunları anlattı:

'Sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunan Gaziantep, son yıllarda tarihi ve kültürel mekanları ile de gündeme gelmeye başladı. Bu anlamda, Zeugma Antik Kenti'nin de içinde yer aldığı Fırat Kültür Vadisi, kültür turizmi açısından çok önemli bir potansiyele sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de bölgenin her yönü ile turizme kazandırılması için çalışmalar yapıyor.

Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz başkanlığındaki 7 kişilik ekip Gaziantep'e geldi. Ekip, 24-26 Aralık 2010 tarihleri arasında 3 gün boyunca Fırat Kültür Vadisi'nde araştırma ve inceleme ziyaretleri yaptı. Bu ziyaretlere Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de katıldı. Yapılan gezi ve incelemelerle ilgili olarak da Vali Kamçı başkanlığında değerlendirme toplantıları yapılarak, bölgenin her alanda turizme kazandırılması için yapılması gereken çalışmalar gündeme geldi ve bir çalışma programı yapıldı.'

- RUMKALE-

Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde yer alıyor. Fırat Nehri ve Merzimen Çayı'nın kıyılarından itibaren yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üzerinde bulunan Rumkale, tarihi kalıntıları yanında güzel manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Surları kayalar dik olarak yontularak ve kesme taşlarla örülerek yapılan Rumkale'nin kuzey ve doğudaki surlarında dikdörtgen planlı 7 burç, kuzeyinde ise çok sayıda mazgal pencere bulunuyor.

Tarihi Rumkale'nin tanıtımı için hazırlanan broşürlerde, kaleye ilişkin şu bilgilere yer veriliyor:

'Kalenin güney yönündeki kayalık uzantısı, 12. yüzyılda 30 metre derinliğinde ve 20 metre genişliğinde oyularak uçurum (hendek) haline getirilmiştir. Böylece, savunmaya yönelik olarak kalenin karayla bağlantısı kesilmiş. Fırat Nehri boyunca ele geçen çakmak taşından yapılmış aletler ve diğer kalıntılar, insan oğlunun Rumkale ve çevresinde yontma taş (Paleotik) döneminden beri yerleştiğini ortaya koyuyor. Rumkale ve çevresinin bölgedeki stratejik konumu sebebiyle Med, Pers, Helenistik ve Roma dönemlerinde de iskan gördü.

Hazreti İsa'nın havarilerinden Johannes'in (Yuhanna) Roma Dönemi'nde Rumkale'yi mesken yaparak, kayadan oyma bir odada İncil'in nüshalarını çoğalttığının rivayet ediliyor.

1516'da Osmanlıların eline geçen Rumkale'nin, Halep Eyaleti'nin Birecik Sancağı'na bağlı bir kaza haline getirildi.'

(ŞMÖ-ASL-OSM) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title