Haberler

Tarihi Kilise Tahrip Edildi, Ermeni Derneği Suç Duyurusunda Bulundu

Batman'ın Sason İlçesi yakınlarındaki Surp Asvadazin Meryemana Kilisesi'nin tahrip edilmesi üzerine harekete geçen merkezi İstanbul'daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Sason Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Batman'ın Sason İlçesi yakınlarındaki Surp Asvadazin Meryemana Kilisesi'nin tahrip edilmesi üzerine harekete geçen merkezi İstanbul'daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Sason Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Dağcı, Bir ay önce kilisemiz sağlamdı. Çobanların durumu bize bildirmeleri üzerine yaptığımız hasar tespit çalışmalarında tarihi kilisenin ön cephesi ile tavanının bir bölümünün yıkıldığını görüp şoke olduk dedi.

Sason'a bağlı Puşeng Köyü yakınlarındaki Mereto Dağı zirvesinde bulunan Surp Asvadazin Meryemana Kilisesi'nin ön cephesi ile tavanının bir bölümünün yıkılması, merkezi İstanbul'da bulunan Sason Ermenileri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel Derneği'ni harekete geçirdi. Dernek Başkanı Aziz Dağcı, kilisenin kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildiğini ileri sürdü.

Sason Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan Dağcı, Kilisemizden ne istediler bilemiyoruz. Geçen 29 Temmuz'da kilisenin mukaddes günü için İstanbul ve çeşitli illerden gelen Ermeni cemaati tarafından kurbanlar kesildi ve kilisenin gününü kutladık. Ayrıca dini ibadetlerimizi de yerine getirdik. Fakat bir süre önce kiliseye zarar verildiği bize bildirildi. Yaptığımız hasar tespit çalışmalarında kilisenin ön cephesi ile tavanı tamamen tahrip edilmiş durumda. Birileri, sırf Ermeni cemaatinin dini ibadetini yerine getirmemesi için bu yıkıma yönelmiştir dedi.

KİLİSENİN TAVANI BİR AY ÖNCE SAĞLAMDI

Bazı arkeolog ve ilçe yetkililerinin de aralarında bulunduğu 15 kişilik bir heyetle Mereto Dağı'ndaki kilesede tespitte bulunduklarını söyleyen Başkan Dağcı, şunları söyledi

Bu tarihi kilisenin sağlam olduğuna dair fotoğraf ve görüntüler elimizde var. Kilise tavanının da sağlam olduğuna dair fotoğraflar elimizde duruyor. Kilisenin yıkılan, tahrip edilen yerlerinin Sason Cumhuriyet Savcılığı vasıtasıyla keşif ve tespitinin yapılmasını istiyoruz. Kiliseyi tahrip eden ve yıkan kişilerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Suç işleyen kişilerin tespiti için gerekirse uzaydan Mereto zirvesinin 29 Temmuz ile 21 Ağustos 2012 tarihleri arasındaki güvenlik kameralarının da incelemeye alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca önemli yapıtlarımızın koruma altına alınmasını bekliyoruz. Kültür-Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehriban Karaaslan'ın da yapıtlara seyirci kaldığı gün gibi ortadadır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Batman Sason Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title