Haberler

Tarih Yazan Kadınlar Konuştu

19 Başarılı Kadın Biyografisi TRT-1 ekranlarında

Tarihin Tozlu Sayfaları Arasındaki İsimleri

İçlerinde Türkiye'nin ilklerinin de yer aldığı İdol kadınların hayatları sinema tadında Televizyon ekranlarına taşınıyor.

TRT-1'in Eylül ayında yayınlamaya başlayacağı, KATRE YAPIM'ın hazırladığı NİSVAN " Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar" adlı belgesel yapıt; Osmanlıdan günümüze Türkiye'nin Öncü ve Başarılı Kadınlarının hayatlarını anlatıyor.

Projenin yapımcısı Mustafa Karadiş, " 17 bölümü 1 yıl gibi bir zamanda çekebildik. Her şeyin en iyi olması adına çok uğraş verdik. Sonuçta Nisvan Kadınları, tarihsel bir dönemi anlatıyor. O kıvamı yakaladığımızı düşünüyorum. Projemizde yer alan bütün oyuncular inanılmaz güzel performans sergilediler. Ancak, Hülya Koçyiğit, Hale Soygazi, Elif Tayhan gibi duayenlerle çalışmak başka bir duygu. Sıfır kapris, inanılmaz profesyonellik ve oyunculuk, günümüz oyuncuları için örnek insanlar. Kadınların elde ettiği hak ve özgürlüklerin teminatı ve gizli kahramanları olan bu kadınlar, birey olarak verdikleri mücadelenin, gelecekte kadınlar adına alınan yolda, ne kadar önemli olduğunu belki de tahmin bile edemezlerdi. Ancak; bu gün geriye baktığımızda bu hayatlar, verilen mücadele, elde edilen başarı günümüz kadınlarına Yol Haritası niteliğinde." dedi.

KOÇYİĞİT, ''MÜFİDE İLHAN AKRABAMDIR''

"NİSVAN" Belgeselin de Türkiye'nin İlk Kadın Belediye Başkanı Müfide İLHAN'ı oynayan Hülya Koçyiğit önemli bir bilgiyi de paylaştı. Koçyiğit, ''Müfide İlhan benim akrabamdır. Ve benim tanıdığım tanıştığım bir hanımefendidir. Çok önemli bir isim olduğu ve ilk belediye başkanımız olması ayrıca çok büyük saygım olduğu için seve seve oynamayı kabul ettim.''dedi

Nisvan belgeseli için kameralar karşısına geçen Hale SOYGAZİ ise, ''Cahide Sonku gerçek bir stardı. Biliyorsunuz O nu daha önce de canlandırmıştım. Çok keyifli çekimlerdi. Ekibi çok sevdim, güzel bir iş ortaya çıktığına eminim.

ELİF TAYHAN : ''FERİHA HANIMLA İZLEMEK İSTERDİM''

Tüm hayatını Nisvan için anlatan ve geçtiğimiz aralık ayın da hayatını kaybeden Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü Feriha Sanerk'i oynayan oyuncu Elif Tayhan çekimler de çok duygulandığını belirterek, ''Çekimler sırasın da bizlere Emniyet Müdürü İnci Aksoy ve Çanakkale İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş çok destek oldu. Feriha Sanerk çekimlere başladığımız da hayattaydı. Ancak, şuan maalesef aramızda olmayan idol kadınlarımızdandır kendisi. Bu anlamda benim için özel anlam ifade ediyor oynadığım rol. Feriha hanımın hayatta olup da beraber belgeselini izlemeyi çok isterdim. Fakat bana kendi kıyafetlerini gönderdi. Ben gerçek kıyafetleri ile onu oynadım. Benim için çok büyük bir onur ve gururdu. Türk polis teşkilatı kapılarını sonuna kadar bizlere açtı. Hatta çekimler de gerçek polisler oynatıldı.''dedi

Selma ÖZKANLI : ''Ben Cumhuriyetimizin ilk kadın milletvekillerinden Satı Kadını canlandırdım. Kazan'da yapılan çekimler inanılmaz keyifliydi. Ancak; Meclis çekimlerinde göz yaşlarıma hakim olamadım.

Duygu Yetiş '' Yıldız Moran'ın senaryosunu okuduğum da çok gururlandım. Yaptığı ve yapmaya çalıştığı şeyler güçlü bir kadını anımsattı bana. Ayrıca; Özdemir Asaf ve fotoğraf aşkı da beni çok etkiledi.''

Kadın hakları ve sorunlarının, kadına şiddetin Ülkemiz gündemini meşgul ettiği şu günlerde, sorunları değil çözümleri konuşabilmek adına, Başarılı Kadınlar kavramı üzerine yoğunlaşmanın daha doğru olacağını söyleyen Yapımcı Mustafa Karadiş " Türk Kadını başarılıdır. Önümüzde yüzlerce, binlerce örneği var, biz bunların sadece bir kısmının hayatını konu alan bir belgesel serisine başladık. Türk toplumu, hep sorun konuşmak, hep sorun dinlemek istemiyor. Başarıya aç bir toplum olduk. Başarı hikayeleri duymak istiyorlar.

unutulan idol kadınlarımız bugün yaşıyor olsalardı, kadınları daha ileriye nasıl götürürüz üzerine bir yaşantıları olurdu. Halbu ki, bu kısır döngü içinde, kadın sorunlarını haykırmanın dipsiz kuyuya taş atmaktan öte gidemiyor olduğunu fark edemiyoruz bile…

Erkekler dünyasında, mesleklerin ilk kadın temsilcilerini anlatıyor olmak gurur verici. Öncü Kadınlarımız örnek alınması gereken bu hayatları ile yeniden var olacaklardır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title