Haberler

Tarabya Madalyası" Eski Alman Meclis Başkanı Süssmuth'un

Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine sağladığı katkılarından dolayı bu yılki "Tarabya Madalyası" Almanya Federal Meclisi (Bundestag) eski Başkanı Rita Süssmuth'a verildi. Süssmuth bu madalyayı alan üçüncü kişi oldu.

Berlin'in tarihi Paris Meydanı'ndaki Adlon Hotel'de yapılan ödül törenine Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile bazı eski ve yeni Alman Milletvekilleri katıldı.

Lammert ödül töreni öncesinde yapmış olduğu konuşmada törene davet edildiğinde "seve seve katılacağını" söylediğini belirterek, Süssmuth'un hem meclis başkanı iken hemde sonrasında Türk Alman ilişkilerini güçlendirmek için yapmış olduğu faaliyetlerden övgüyle bahsetti.

"Bu ödül Rita Süssmuth'a boşuna verilmiyor" ifadesini kullanan Lammert, Türk-Alman ilişkilerinin Alman ulus devletinin kurulmasından önceye dayandığını ve iki yüz yıldan daha fazla bir zamana dayandığını ifade etti.

Almanya'nın Türkiye ile olan ilişkilerin bir çok Avrupa ülkesiyle olan ilişkilerinden daha eskiye dayandığını belirten Lammert, "Türkiye ile ilişkilerimiz bir çok Avrupa ülkesinden daha sağlamdır" dedi.

Dışişleri Bakanı Steinmeier ise yapmış olduğu konuşmada Almanya ve Türkiye arasında çok önemli ekonomik ve siyasi köprüler inşa edildiğini kaydederek, "Siz Rita Süssmuth bu konuda gerçekten çok önemli bir katkı sağladınız" diye konuştu.

Almanya'da 3 milyondan fazla Türk'ün yaşadığını hatırlatan Steinmeier, Süssmuth'un her zaman adil, yabancı düşmanlığı olmayan, ön yargı olmadan yaşanan bir Almanya için mücadele ettiğini belirtti.

Süssmuth ise ödüle layık görülmekten dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Türkiye ve Almanya'nın ilişkilerinin güçlenmesinde Türk-Alman üniversitesinin önemine dikkat çekti.

İki ülke arasında sadece kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine odaklanılmaması gerektiğine dikkati çeken Süssmuth, "Bilimsel olarak da ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Türk-Alman üniversitesi bu konuda önemli bir rol oynuyor" dedi.

Tarabya madalyası Türk-Alman ilişkilerine vermiş olduğu katkılardan dolayı ilk kez 2010 yılında eski Alman Başbakanı Gerhard Schröder'e ve 2011 yılında Türk iş adamı Bülent Eczacıbaşı'na verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Norbert Lammert Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title