Haberler

"Taklitçi Çin" Patent Sıralamasında 5'inci

Uluslararası Patent Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan: "Bundan 5 yıl önce çok gerilerde olan Çin, 19 bin küsur rakamlarla dünyada 5'inci sıraya yükseldi" "Bugüne kadar 'taklitçi, ucuzcu' ...

CEM ŞAN - Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Coşkun İrfan, "taklitçi" olarak bilinen, ucuz mallar üretmesiyle tanınan Çin'in, buna rağmen 5 yıl önce çok gerilerde olduğu dünya patent sıralamasında 5'inciliğe kadar yükseldiğini söyledi.

İrfan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçlendirme ve eğitim, patent vekilliği sınavlarına hazırlık çalışmaları ve üye olan firmaların bilinçlendirilmesi, dünyadaki gelişmelerden haberdar edilmesi gibi alanlarda hizmet verdiklerini belirtti.

Dünya çapında ülkelerin patent istatistikleri ve sıralamasının, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yapıldığı bilgisini veren İrfan, 2012 yılına kadar senede 40 bin civarında patentle Japonya'nın birinci sırada olduğunu hatırlattı.

Geçen sene 49 bin patentle ABD'nin birinci sıraya çıktığına dikkati çeken İrfan, şöyle devam etti:

"İkinci sırada 38 bin patentle Japonya var. 3'üncü sıraya Almanya yerleşti. Daha önce 3'üncü sırada olan Güney Kore ise 4'üncü sıraya düştü. Bundan 5 yıl önce çok gerilerde olan Çin, 19 bin küsur rakamlarla dünyada 5'inci sıraya yükseldi. Bugüne kadar 'taklitçi, ucuzcu' olarak bildiğimiz Çin, aynı zamanda katma değerli ve patentli ürünlerle çok yüksek bir artış kat ederek dünya piyasasında, ticaret hayatında hızla yükseliyor. Türkiye olarak bu rekabette yerimizi almamız gerekiyor. Her ülkenin göreceli üstünlükleri var. Bu alanda patent çalışmasıyla ülkeler, dünya çapında üne kavuşabilir. Örneğin telekomünikasyon alanında dünyada bir numara; ABD. Elektronik aleminde bir numara Japonya, iki numara Güney Kore. O ülkelerin uluslararası çeşitli markalarını da dikkate aldığımızda bu markaların satış oranları da bu sıralamayı doğruluyor."

Türkiye'nin, gerçeklerine dayalı, öz kaynaklarını değerlendirerek patentleme alanında yeni bir iş modeli geliştirmesi gerektiğini vurgulayan İrfan, ithalata dayalı ürünlerle başarı ve rekabet imkanının çok az olacağını anlattı.

"Bursa, patent sayısını 5 yılda 13 kat artırdı"

İrfan, Bursa'nın, patent konusunda son 5 yılda büyük mesafeler kat ettiğini bildirdi.

Bu ilin 2009 yılında 28 olan tescilli patent sayısının, bu yıl 297'ye yükseldiğine işaret eden İrfan, "Bursa, Türkiye'de en büyük sıçramayı yapan ildir. Türkiye patent sıralamasında birinci sırada İstanbul var. Bursa da 5 yıl önce 4'üncü sırada iken bugün ikinci sıraya yükseldi. İzmir, Ankara gibi illerde 5 yılda yükselme katsayısı 2-3 iken Bursa 13 kata kadar yükselmiştir" ifadesini kullandı.

Bursa'da yakalanan ivmenin, Türkiye ortalamasında da elde edilmesi gerektiğini dile getiren İrfan, bu yapılabilirse ülkenin uluslararası patent sıralamasındaki yerinin çok daha yukarılara çıkabileceğini kaydetti.

İrfan, Bursa'da patent sayılarının çoğunluğunun, otomotiv ve makine sanayisi alanlarında olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Bursa aynı zamanda bir tekstil kenti. Tekstilde de daha çok marka ve tasarım tescilleri var ama patent tescili lazım. Marka uzun ömürlü bir konu ama tasarım, moda gibi gelip geçicidir. Patent ise 20 yıl ömrü olan korumaya sahip. Onun için tekstil sektörünün de nanoteknolojik çalışmalarla kimya sanayisine önem vermesi gerekir. Bursa, üniversite, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve diğer kurumlarla çalışma kültürünü geliştirerek tekstil alanında da büyüyebilir. O zaman katma değeri çok yüksek ürünler yapabiliriz. Kilogram bazında 2,5 avrodan vazgeçip belki 10 avrolara çıkacak bir satış potansiyeli yakalayabiliriz." - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Japonya Türkiye Ekonomi Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title