Haberler

Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu" Çalıştayı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, “Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, "Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz" dedi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ORSAM) " Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu: Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler" adlı raporu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) düzenlenen çalıştayda açıklandı.

Çalıştayda bir konuşma yapan AFAD Başkanı Oktay, Suriye'de yaşananların 4. yılına girdiğini ve 20 milyonluk ülke nüfusunun neredeyse yarısının evlerinden ayrılarak başka ülkelere sığındığını anlattı. Kalanların çoğunun da kendi ülkesinde mülteci durumuna düştüğünü kaydeden Oktay, bu mültecilerin bir milyona yakınının Türkiye'de bulunduğunu ve dünyadaki mültecilerden en iyi durumda olanlarının Türkiye'dekilerin olduğunu söyledi.

Türkiye'deki kamplarda çok güçlü bir sistem kurduklarını bildiren Oktay, ayrıca kamp içi ve dışında bulunan Suriyelilerin 470 bine yakınının biyometrik kayıt altına alındığını vurgulayarak, "Suriyeli mültecilerin tamamını kayıt altına aldığımızda ihtiyaç analizi yapabileceğiz" dedi.

Bu sistemi uluslararası kuruluşlarla da paylaşıp, ihtiyaçlar konusunda yardım istediklerini ancak yeteri kadar yanıt alamadıklarını aktaran Oktay, "Uluslararası camiadan yükün paylaşılmasını istiyoruz. Kesinlikle bir defaya mahsus popülist yaklaşımlara girmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın 11 bin, ABD'nin 2 bin, Norveç'in bin, İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın beş yüzer, Danimarka'nın 140, Belçika'nın 130, Macaristan'ın 10 mülteci alacağını açıkladığını hatırlatan Oktay, "Bizim sadece bir gecede 10 bin Suriyeli mülteci aldığımız durumlar oluyor" dedi.

Bu insanların evlerine dönemediği sürece sorunun çözümünün bulunamayacağını vurgulayan Oktay, çözüm noktasında herhangi bir ışık görülmediğini ve uluslararası toplumda da konuya ilişkin bir sahiplik olmadığını anlattı.

Bir gazetecinin Suriyelilerin seçimlerde oy kullandığına yönelik iddiaları sorması üzerine Oktay, Türkiye'de oy kullanmanın şartlarının belli olduğunu ve bu iddiaların spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi. Suriyelilere verdikleri kimliklerin sadece kayıt sistemi için olduğunu vurgulayan Oktay, kimliklerin nüfus cüzdanı olmadığını sözlerine ekledi.

Suriye'deki kriz konusuna siyasi çözüm bulunmasını ve Türkiye'deki misafirlerin bir an önce evine dönmesini istediklerini ifade eden Oktay, "Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Hatta Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz. Kalırsa ne olacak? Ümit ediyoruz ki kalanların yüzdesi fazla olmaz ve bu sorun bir an önce çözülür. Türkiye için bu ne ilk ne de son göç hareketidir. Dolayısıyla, Türkiye bu konuda deneyimlidir" değerlendirmesini yaptı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Bakmadan Geçme

Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidiyor mu, eleme mi oynuyor? Real Madrid Alaves maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Alaves maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Zaniolo sakatlandı mı, ne zaman sahalara dönecek? Tottenham Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Tottenham M.City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, maddeleri nelerdir? Tottenham Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Tottenham M.City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Yasemin Allen kimdir? Yasemin Allen kaç yaşında, nereli?
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title