Haberler

Suriye'ye "Kardeş Hayvanat Bahçesi" Kuruluyor

Zeynep Yücetaş - Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Türkiye-Suriye Bölgelerarası İş Birliği Programı kapsamında kabul edilen, finansman desteği sağlanan "Kardeş Hayvanat Bahçesi" projesi kapsamında Halep kentinde 730 bin metrekarelik alanda hayvanat bahçesi kurulacak.

Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep'te Burç Ormanları'nda bin dönüm araziye tahsis ettiği, 2001'de hizmete açtığı Türkiye'nin alan olarak en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin kurulması ve işletilmesindeki tecrübesini Halep Belediyesiyle paylaşıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi uzman ekibi, Halep Belediyesince belirlenen 730 bin metrekarelik alanda yapılacak hayvanat bahçesinin projesini hazırlayacak, hayvan barınak ve teşhir alanlarının tasarımını yapacak, iklim koşullarına uygun hayvan türlerini belirleyecek, Halep Hayvanat Bahçesi'nde görevlendirilecek personeli eğitecek, halka seminer verecek ve tanıtım faaliyetlerini yapacak.

Proje çalışmalarının sürdüğü Halep Hayvanat Bahçesi'nin inşaatına gelecek yıl başlanacak, hayvanat bahçesi gelecek yılın sonunda hizmete girecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep ile Halep arasında "kardeş şehir" protokolünün 2005'in kasım ayında imzalandığını belirterek, iki belediyenin kardeş şehir ilişkileri kapsamında birçok konuda deneyimlerini paylaştığını ve birçok yeni projenin ortaya çıkmasını sağladığını söyledi.

Belediye Başkanı Güzelbey, Suriye'de yaşanan son olaylara işaret ederek,

"İlişkilerimiz tamamen kesildi. Onlar da kendi içlerine kapanmış vaziyetteler" dedi.

Gaziantep ile Halep arasında yapılacak yüksek hızlı tren hattı çalışmalarının da durduğunu bildiren Güzelbey, şöyle konuştu:

"En son Halep'te hayvanat bahçesi yapılmasıyla ilgili Türkiye-Suriye İş Birliği Programı'ndan çıkan bir proje var. Projenin yürütücüsü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, uygulama yeri ise Halep'ti. 2 ay kadar önce parası çıktı. Biliyorsunuz bu, Suriye Devlet Planlama Kurumu ve Türkiye Devlet Planlama Teşkilatınca yapılan bir program. Proje imzalandı. Halep Hayvanat Bahçesi'nin bu yıl projesi yapılıyor. 2012 yılında inşaatı bitirilecek. 2012'nin sonunda Halep'te hayvanat bahçesi hizmete girecek. 1 milyon dolar bütçesi var, daha sonra artırabilir. Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin küçük bir modeli olacak."

Suriye'deki olaylara en çok üzülen insanlardan biri olduğunu ifade eden Güzelbey, şunları kaydetti:

"Çünkü, Halep ile Gaziantep arasında çok yakın bir ilişki tesis edilmişti, bu bizim dönemimizde ve bizim gayretimizle yapılmıştı. Türkiye ile Suriye arasındaki vizenin kalkması için en çok çaba gösterenlerden birisi benim. Ayrıca Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından da Türkiye-Suriye ilişkilerine yaptığım katkılardan dolayı devlet nişanı almış biriyim. Gönül isterdi ki Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler bu noktaya gelmesin. Suriye konusunda daha fazla şey yapılması gerektiği inancındayım, köprülerin atılmaması gerektiği inancındayım. Şuna inanıyorum ki Suriye'deki yönetim aklını başına alacaktır. Halka direnen dünyada hiçbir iktidar başarılı olmamıştır. Halkın sesini dinlemek lazım."

Gaziantep'te yapılan resmi bayram kutlamalarına ve festivallere Suriye'den katılımlar olduğunu ama ilk defa bu yıl gelemediklerini belirten Güzelbey, iki ülke halkı arasında hiçbir sorun olmadığını söyledi.

-"Hayvanat bahçesi personeline eğitim verilecek"-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen Tercan da Türkiye-Suriye Bölgelerarası İş Birliği Programı'nın bu yıl İpekyolu Kalkınma Ajansı'na (İKA) devredildiğini hatırlatarak, "Kardeş Hayvanat Bahçesi" projesinin sözleşmesinin geçen haziran ayında İKA ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandığını bildirdi.

Projenin süresinin 8 ay olduğunu ifade eden Tercan, proje kapsamında çalışmaların çoğunun bittiğini, sadece Halep Hayvanat Bahçesi'nde görev alacak personelin eğitiminin kaldığını belirtti.

Tercan, "Halep Belediyesi 730 bin metrekarelik ormanlık alan gösterdi. O araziye uyumlu bir hayvanat bahçesinin projelerini yaptık. Halep Belediyesinin hayvanat bahçesinde çalışmak için belirleyeceği 15 personel burada eğitim alacak. Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi. Tecrübemiz çok fazla. Bu projenin amacı, iki ülke arasındaki teknolojik bilgi alışverişi ve başarılı uygulamaların paylaşılmasıdır" diye konuştu.

Tercan, Halep Hayvanat Bahçesi'nin yapımı aşamasında da destek verebileceklerini, projenin sürdürülebilirliği açısından iki hayvanat bahçesi arasında hayvanların takas ve hibe edileceğini, bakımı konusunda danışmanlık yapacaklarını kaydetti.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title