Haberler

"Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'nde Doğal Yaşam Tehlikede"

Doç. Dr. Ali Ünlükara, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'ne akan derelerin ve yer altı sularının, tarımsal sulamada kullanılması sonucu göl alanının giderek küçüldüğünü ve doğal yaşamın tehlikeye girdiğini belirtti.

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ünlükara, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'ne akan derelerin ve yer altı sularının, tarımsal sulamada kullanılması sonucu göl alanının giderek küçüldüğünü ve doğal yaşamın tehlikeye girdiğini belirtti.

Ünlükara, yaptığı açıklamada, Develi Ovası'ndaki Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'nin dünyanın önde gelen doğal hayat alanlarından birisi olduğunu belirtti.

Sultan Sazlığı'nın, kuşların göç yolu üzerinde bulunduğunu ve çok sayıda kuşun bu bölgede kuluçkaya yattığını ifade eden Ünlükara, "Tatlı ve tuzlu ekosistemler, geniş sazlık ve bataklık alanlar, bu alanları çevreleyen çayır, mera ve step alanları gibi değişik karakterdeki habitatlardan oluşan Sultan Sazlığı, zengin besin varlığıyla başta su kuşları olmak üzere barındırdığı yaban hayatı yönünden, sadece ülkemizin değil Avrupa ve Ortadoğu'nun da en önemli sulak alanlarından birisidir" dedi.

Sultan Sazlığı'na akan derelerin ve yer altı sularının kullanılması sonucu göl alanının giderek küçüldüğünü ve kuş cennetindeki doğal yaşamın tehlikeye girdiğini öne süren Ünlükara, şöyle devam etti:

"Bu tehlikenin önlenmesi için hem kuş cennetinin kurtarılması, hem de 57 bin 666 hektar arazinin sulanması amacıyla Seyhan havzasından, Kızılırmak havzasında kapalı havza niteliğindeki ovaya, Zamantı nehrinin suyu aktarılacak. Su aktarımı amacıyla inşa edilen Zamantı Regülatörü ve Derivasyon Tüneli tamamlandı. Su dağıtım şebekeleri inşa edilerek tüm ova sulamaya açılacak.

Yarı kurak iklim bölgesi içerisinde yer alan Develi Ovası'nda sulamanın başlamasıyla tuzluluk ve taban suyu problemlerinin ortaya çıkması muhtemeldir. Özellikle Develi Ovası'nın kapalı havza niteliğinde olması nedeniyle sulamanın daha dikkatli yönetilmemesi durumunda tuzluluk ve drenaj problemleri daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilecektir. Sulama uygulamaları esnasında ve su naklinde meydana gelen kaçakların Sultan Sazlığı'nda su seviyesini yükseltmesi, sazlığın su kalitesini değiştirmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilecektir. Bu nedenle ova henüz sulamaya açılmadan önce toprakların özellikle tuzluluk açısından özelliklerinin belirlenmesi son derece önemlidir. "

-TOPRAK TUZLULUĞUNUN BELİRLENMESİ ÇALIŞMASI-

Bu tur sorunların önüne geçebilmek için "Develi Ovası Toprak Tuzluluğunun Belirlenmesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Haritalanması" konulu çalışma başlattıklarını belirten Ünlükara, çalışma tamamlandığında, ilerde meydana gelecek sorunların nedenleri ve çözümlerinin üretilmesi için veriler elde edileceğini, bu verilerin havzalar arası su naklinin meydana getireceği değişikliklerin belirlenmesi açısından da önemli bir referans oluşturacağını kaydetti.

Türkiye'nin sulamaya açılan tarım alanlarında tuzlulaşma ve sodyumlulaşmanın ciddi bir sorun haline geldiğine de dikkati çeken Ünlükara, "Ülkedeki tarım topraklarının yaklaşık 1, 5 milyon hektarında tuzluluk ve sodyumluluk, 2, 7 milyon hektarında ise ıslaklık sorunu olmak üzere toplam 4, 2 milyon hektar tarım alanında tuzluluk ve drenaj sorunu mevcuttur. Bu yüzden sulanan alanlarda toprak tuzluluğunun sebeplerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesine ihtiyaç vardır" değerlendirmesinde bulundu.

- KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title