Haberler

Suda Büyük Tasarruf

Güncelleme:

2000 yılında 3.3 milyon nüfuslu İzmir'de 237 milyon metreküp su üretilirken, yüzde 22'lik nüfus artışına rağmen bu yıl kente verilen su miktarı yüzde 23 azalarak 184 milyon metreküpe düştü. İzmir, 2008 yılında "Avrupa'nın en kurak 2. kenti" olmuştu.

Su tasarrufu ve yeni su kaynakları yaratma çalışmalarına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Su kayıplarını en aza indirme" hedefinde önemli mesafeler kaydetti. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu (Eurostat) tarafından 2008 yılında "Avrupa'nın en kurak ikinci kenti" olarak belirlenen İzmir, aradan geçen süre içerisinde uygulanan başarılı politika ile su sıkıntısını aştı; kente verilen sudan da önemli oranda tasarruf sağladı. 11 ilçede oluşturduğu 392 izole sayaç bölgesinde su arızalarına ve kayıplarına GPRS'li uzaktan okuma sistemiyle müdahale eden, basınç ayarlamaları yapan ve arızalı şebekeleri sürekli yenileyen İZSU, su üretiminde önemli oranda tasarruf etti. Kaçakların önlenmesi ile birlikte nüfus artışına rağmen kente verilen su miktarı azaldı. 2000 yılında 237 milyon 313 bin metreküp su üretilirken, 2008 yılında bu rakam 192 milyona, 2014 yılının Ocak – Kasım döneminde de 171.7 milyon metreküpe düştü. Kente verilen bu miktarının 2014 yılı sonunda yaklaşık 184 milyon metreküp olacağı belirtildi. 2000 yılına oranla nüfus yüzde 22 artarken, kente verilen su miktarı da böylece yüzde 23 oranında düşmüş oldu.

11 ilçede yürütülen "Su Kayıpları Projesi"nde 392 izole sayaç bölgesinin kısa süre sona 41 sayaç bölgesinin ilave edilmesi ile birlikte 433'e çıkacağını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni bağlanan ilçelerde şebekeleri yenilenen Menemen'de de izole sayaç bölgesi oluşturma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Projenin, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan diğer ilçelerde uygulanacağını ifade eden yetkililer, "Suyu korumak ve tasarruflu kullanmak durumundayız. Çünkü İzmir su yönünden fakir bir il. Küresel iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada kuraklık tehlikesi mevcut. Yürüttüğümüz çalışmalarla 2000'li yıllara oranla kente verdiğimiz su miktarı büyük oranda düştü. Bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanan ilçelerde de aynı çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

İzmir'de neler yapılıyor?

Uygulanan "Su Kayıpları Projesi" ile kent merkezindeki ilçeleri 1500 – 2000 hanelik izole sayaç bölgelerine ayıran ve bu bölgelerin tüketimlerini, basınç bilgilerini izleyerek kaçaklara müdahale eden İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 2008 yılında verileri SMS aracılığıyla bilgisayardan alabilmek için uzaktan okuma sistemine geçti. Böylelikle hafta bir kez izole sayaç bölgesine gidilerek yapılan okumalar yerine bölge sayaçlarının su tüketimi ile sayacın giriş ve çıkış basınç değerleri, SMS aracılığıyla günlük olarak bilgisayara ulaştırıldı. Uygulanan sistem oldukça başarılı oldu. 2013 yılında sistem yenilenerek GPRS ile uzaktan okuma yapılmaya başlandı. Bu sistem su kayıplarını önemli oranda engelledi.

Kent merkezinde zamanla eskiyen ve kaçaklara neden olan 600 kilometrelik şebeke borusu ve branşman hattı yenilendi.

Branşman ve şebeke yenilemeleri nedeniyle arıza ve kaçak oranında yüzde 11 azalma sağlandı.
İZSU bünyesinde dinleme ekibi sayısı artırıldı. Şebekedeki en ufak sızıntı sesini dijital olarak kaydedip arızanın yerini anında gösteren yeni cihazlar satın alındı.

Kurulan SCADA sistemi ile isale ve iletim hatlarındaki arızalara kısa sürede müdahale edildi. Bakım ve onarımları sürekli yapıldı. Sorunlu hatlar yenilendi.

Su sayaçlarının giriş ve çıkış basınç değerlerinin daha hızlı takip edilmesi ve su kayıplarının azaltılması amacıyla GPRS'li izlemeye geçildi.

İzole sayaç bölgelerinde basınç kontrol vanaları montajı yapılarak içme suyu şebekesinde gerekli olan yerlerde basınç ayarlaması yapıldı. Yüksek basınç nedeniyle şebekelerin arızalanması ve su kayıplarının önüne geçildi.
Yeşillendirme çalışmalarında daha fazla su isteyen geniş yapraklı ağaçlar yerine, iğne yapraklı ağaçlar tercih edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title