Haberler

Suçluyu Henüz Bulamadılar

8 Hastada Ameliyat Sonrası Endoftalmi Denilen Ameliyat Sonrası Göz Enfeksiyonu Tespit Edildi. Sağlık Bakanlığı Tarafından Toplatılma Kararı Verilen Solüsyon 8 Hastada Kullanıldı.

İzmir'de, 8 hastanın Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geçirdikleri katarakt ameliyatı sonrasında enfeksiyon nedeniyle bir gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine, Sağlık Bakanlığı İzmir'e çıkartma yaptı.

SAĞLIK BAKANI GÖREVLENDİRDİ

Olay üzerine İzmir'de düzenlenen basın toplantısına, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İl sağlık müdürü Op. Dr. mehmet Özkan, Göz Hastalıkları Uzmanı Şeyda Uğurlu katıldı.

Şencan, ameliyat olan hastaların şikayetleriyle başlayan süreçte hastaların endoftalmi şüphesiyle yatarak tedavi ve daha ileri tetkikler için Ege, dokuz Eylül Üniversite ve Atatürk Eğitim Hastanelerine sevk edildiklerini vurguladı. Konuyla ilgili hemen inceleme başlatıldığını, Sağlık Bakanı'nın talimatıyla görevlendirildiklerini belirten Şencan, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı, bu olayın idari, enfeksiyon, hekim dahil her yönüyle inceleneceğini ve sonuçlar kesinleştikçe basınla paylaşılacağını söyledi.

"BAKTERİ BELLİ, KAYNAĞI BELLİ DEĞİL"

Prof. Dr. Recep Öztürk de 8 hastada ameliyat sonrası endoftalmi denilen ameliyat sonrası göz enfeksiyonu tespit ettiklerini, kültür alınan 8 hastadan 5'inde "pseudomonas aureginosa" denilen bakterinin ürediğini söyledi. Yapılanların ön çalışma olduğunu, çok daha ileri çalışmalar yapılacağını kaydeden Öztürk, "Bu bakterilerin birbirine benzediği, olayın yüksek olasılıkla aynı kaynaktan geldiği, bu bakterinin bir kaynaktan bulaşmış olduğunu ön çalışmalar gösteriyor. Ameliyat süreçlerini gerek ameliyat hazırlık sürecini sonrası yapılanları çok ayrıntılı bir şeklide inceliyoruz. Ameliyathanenin havalandırmasından tutun, kullanılan tüm sıvılara kadar incelemeleri hem kayıtlardan hem mevcutlardan yapılıyor. Şu ana kadar hastalardan üretilen mikrobun kaynağını ortaya koyan bir kaynak tespit edilmiş durumda değil. özellikle şu anda yoğun olarak sıvılara yönelik incelemeler devam etmektedir. Bu endoftalmi dediğimiz göz cerrahisi enfeksiyonları dünyada gelişmiş ülkelerde binde bir -iki düzeyinde görülüyor, buna komplikasyon diyoruz. Bu hastanede 10 binin üzerinde ameliyat yapılmış, endoftalmiye rastlanmadı. Bilgi işlemden çıkardığımız ön kayıtlara baktığımızda bugüne kadarki süreçte hastane ameliyat sisteminde bir sıkıntı gözükmüyor. Fakat salgın dediğimiz, nereden kaynaklandığını saptamamadığımız bu olayda ilk defa birden 8 olguyla karşılaşılmış durumdayız" diye konuştu.

Öztürk, bir soru üzerine, enfeksiyon kaynağının lens olmayacağının ortaya çıktığını söyledi. Bir hastaya lens takılmadığını, diğerlerine de üç ayrı lenslerden kullanıldığını o nedenle lenslerden şüphelenmediklerini kaydeden Öztürk, sıvılarla ilgili araştırmalarının sürdüğünü belirtti.

AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDILAR

Öte yandan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, Sağlık Bakanlığı tarafından içinde partükül olduğu gerekçesiyle toplatılma kararı verilen solüsyonun 8 hastaya kullanıldığını açıklamak zorunda kaldı. Partiküllerin içinde ne olduğunun önemli olduğunu, bazılarının enfeksiyona yol açabileceğini belirten Kerman, tıbbi malzemelerle ilgili herhangi bir şikayet, sorun geldiğinde nasıl bir yol izlediklerini anlattı. Toplatılması istenen ürünlerin toplanmasından firmaların sorumlu olduğunu belirtip, Türkiye'de 1 milyon 200 bin ürün çeşitliliği olduğuna dikkat çeken Kerman, elektronik takip sistemi ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kerman, "Firmanın yapmadığı işin bizim tarafından yeterince takip edilemediğini söyleyebilirim. Bu bizim kusurumuz" dedikten sonra, gelen bir soru üzerine Pazartesi günü kullanılmaması gereken bu ürünle ilgili uyarının sağlık kurumlarına yapılacağını kaydetti.

"LENSLERİN ENFEKSİYON KAYNAĞI OLMADIĞI KESİN"

Öte yandan Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Şencan da şunları söyledi:

"Sıvılarla da ilgili işlem yapılacak bu birimde durdurulduğu gibi bu birimde kullanılan malzemelerden çok şüphelenilenler varsa şüphe ortadan kaldırılıncaya kadar hiçbir yerde kullanılmaması elbetteki temin edilecek. Bu konuda herhangi bir tereddüt yok. Bu sorumluluk malzemeyle, hekimle, sistemle kimle ilgiliyle işlem yapılacak. Enfeksiyonun lenslerden kaynaklanmadığını kesinleştiren bulgular var. Bunlarla ilgili sorular her dikkati başka tarafa toplayıp sorumluluğu gözden kaçırmamıza yol açar. Sıvı için de. Sıvı şüpheli, kuvvetli şüphelilerden birisi ancak sadece bu sıvıya yüklenmek diğer taraflardaki incelemeyi azaltmaya neden olmasın. Gerçekten bir kaynak belirlensin ondan sonra konuşmak doğru olacaktır" dedi. Prof. Dr. Öztürk de, "Doğrudan bir solüsyonu gerçek anlamda suçlamadan ortaya net delilleri koymadan konuşuyoruz. Ortada şu anda bir mikrop üremiştir. Bu bir salgındır. Olaya neden olan salgını yapan bakterilerin sıvıdan üretildiğine dair elimizde hiçbir kanıt yok" dedi. öztürk, göz içi yıkama solüsyonlarını yanısıra hastalara antiseptik, üç çeşit damla ve antibiyotik kullanıldığını, bunların da inceleneceğini söyledi.

AĞIR BİR ENFEKSİYON

Göz hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şeyda Uğurlu, hastaların kör olma riskliyle ilgili bir soruyu, "Bu aşamada net birşey söylemek doğru olmaz. Agresif bir organizma. O yüzden tüm hastalar maksimum tedaviyi almaktalar. Ağır bir enfeksiyon, bekleyip görmek lazım. Bu kadarı kör olur, demek doğru olmaz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Mike Tyson Jake Paul maçı ne zaman, hangi kanalda 2024? Hemşireler Günü mesajları ve sözleri 2024! Hemşireler Günü ne zaman 2024? Dünya hemşireler günü tarihi nedir? 11 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 11 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 11 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 11 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık izle! (2024-TÜRKÇE DUBLAJ) Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık filmi Türkçe dublaj full nereden izlenir? 11 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 11 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 11 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 11 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 11 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 11 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title