Haberler

Star Rafinerisi'nde Altyapı Tamam

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden STAR Rafinerisi'nde altyapının yüzde 95 oranında tamamlandığını belirterek, 2018 yılında üretime başlayacak tesisin, ülke ekonomisine yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayacağını bildirdi.

TOLGA ALBAY - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim kampüsü içinde yapımı devam eden STAR Rafinerisi'nde altyapının yüzde 95 oranında tamamlandığını belirterek, 2018 yılında üretime başlayacak tesisin, ülke ekonomisine yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayacağını bildirdi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olarak başladıkları yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli STAR Rafinerisi'nde altyapı yatırımının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Rafinerinin 2018 yılı itibarıyla üretime başlamasının hedeflendiğini anlatan Yavuz, bu kapsamda hummalı bir çalışmanın devam ettiğini ifade etti. Yavuz, "Rafineride ilerleme olarak yüzde 33'ünü tamamladık diyebiliriz. Bugüne kadar 2 milyar dolarlık harcama yaptık. Altyapı, yüzde 95 oranında tamamlandı. Şu anda makine ve ekipman montajının yapılabilmesi için gerekli altyapılar kuruluyor. Rafineri ekipmanlarının gelmesi bu ay sonundan itibaren başlıyor. 2016 ve 2017 yılları tank yapımları, makina ve ekipmanların montajlarıyla geçecek. 2018 başında da rafineri hizmete girmiş olacak" diye konuştu.

Halen inşaatta 4 bin kişinin çalıştığını, bunun gelecek yıl 10 bine ulaşacağını kaydeden Yavuz, çalışanların yüzde 98'inin Türk işçi ve mühendislerden oluştuğunu, bunu, rafineri yapım teknolojisinin öğrenilmesi açısından çok önemsediklerini söyledi.

Türkiye'de rafineri ve petrokimya ürünlerinde tüketim hızının büyüme hızının yaklaşık iki katı olduğuna dikkati çeken Yavuz, kişi başına düşen otomobil sayısındaki hızlı artışın dahi tek başına bu yatırımların önemini gösterdiğini vurguladı.

"Ülkenin artan refahını üretim gücümüzle desteklememiz gerekiyor" diyen Yavuz, şöyle devam etti:

"Rafinerimiz aynı zamanda yüzde 100 yerlileştirme projesi yani tamamını ithal ettiğimiz ürünleri İzmir'de üretmeyi hedefleyen bir proje. Sadece Petkim'in rekabet gücüne değil tüm ülkenin cari açığının kapanmasına çok önemli destekler sağlayacak. Rafinerinin üreteceği 10 milyon ton rafinaj ürününün tamamı ithal ediliyor. Türkiye'nin dizel ithalatı yerli üretimin çok üzerinde. Biz ithalatı ikame edecek dizel, jet yakıtı ve LPG'yi bu rafineride üreteceğiz. STAR Rafinerisi, bugünkü petrol fiyatlarıyla Türkiye'ye yıllık 2-2,5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlayacak. Cari açıkta hükumetin aldığı tedbirlerle son dönemde düşüş var, bu tip üretime yönelik bir kaç projeyle problem kolaylıkla çözülebilir."

Babayiğit şirketler

Farklı grupların rafineri yatırımı yapmak üzere çalışma başlatmasıyla ilgili Yavuz, Türkiye için acil ihtiyaç noktasının rafineri değil petrokimya tesisi olduğunu kaydetti.

Yavuz, "Bizim rafinerimizden sonra Türkiye'nin bir başka rafineri yatırımı ihtiyacı belki 2020'li yıllardan sonra ortaya çıkabilir. Türkiye'nin daha acil olan ihtiyacı petrokimya yatırımlarıdır. Petkim bugün itibarıyla ihtiyacın ancak yüzde 20'sine yanıt verebilir durumda. Pazar da hızla büyüyor. Türkiye'nin 5 tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var. Rafineri yatırımını tamamladıktan, hammadde ithalatını ortadan kaldırdıktan sonra yeni petrokimya yatırımları düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin başka bölgelerinde de petrokimya yatırımlarına ihtiyacının olduğunu anlatan Yavuz, "Bu konuda babayiğit şirketlere ihtiyacımız var. Açık bir ekonomide tek üretici olmak avantajlı değil. Tüm rakipleriniz ithalatçı oluyor, olaylara aynı gözlükle bakamıyorsunuz. Petrokimyada yeni yatırımcılarının konuşlanmasını biz de arzu ederiz" diye konuştu.

Yeni petrokimya tesisi için hangi bölgenin düşünüldüğüyle ilgili ise Yavuz, önceliklerinin 2018'e kadar öngördükleri 10 milyar dolarlık yatırımları bütçeleriyle paralel şekilde tamamlamak olduğunu, başka işleri konuşmak için 2018'in beklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kurdaki oynaklığın yatırım hedeflerini etkileyip etkilemediğine ilişkin de Yavuz, Goldman Sachs'ın SOCAR Türkiye'ye yüzde 13 hisseyle katılmasının bu anlamda önemli avantajlar sağladığını ifade etti.

Yavuz, rafineri yatırımının Petkim'in ithalat bağımlılığını da tamamen ortadan kaldıracağına da vurgu yaparak, yıllık 100 milyon dolarlık bir tasarruf hedeflediklerini, bunun şirketin daha yüksek katma değerli üretime geçişi ve rekabet gücünün artmasında kritik önemde olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Kenan Yavuz Türkiye Petkim Star Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title