Haberler

SSK ve Bağ -Kur Borçlusuna Yeni Bir Af

Hükümet, Yeni Bir Prim Affı İçin Düğmeye Bastı. Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ -Kur Prim Borçluları İçin Yeni Bir Düzenleme Getirilerek Prim Borçları Yeniden Yapılandırılıyor.

Hükümet, yeni bir prim affı için düğmeye bastı. Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur prim borçluları için yeni bir düzenleme getirilerek prim borçları yeniden yapılandırılıyor.

Son dönemde harcama politikası nedeniyle oldukça eleştirilen ve IMF'ye gönderilen Niyet Mektuplarında bir daha af getirilmeyeceğine yönelik yazılı taahhüdü bulunan hükümet, tersi yönde adım atmış olacak.

Yapılması düşünülen düzenleme ile SSK primi borcu bulunan borçluların 9 milyar YTL, Bağ-Kur borçlularının ise 33,1 milyar YTL'lik prim borcu yeniden yapılandırılacak. Sadece belediye çalışanlarının af kapsamı dışında tutulacağı ifade ediliyor. Böylelikle toplamda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 42 milyar YTL'lik prim alacağı yeniden yapılandırılmış olacak.

Geçmiş uygulamalarda hükümet prim borçlularının faiz borcunu silerek ana para borcu üzerinden aylık taksitlendirme yoluyla af yoluna gitmeyi tercih etmişti. Yeni uygulamanın da yine bu şekilde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Bu düzenleme, AKP hükümetinin 2003 ve 2006 yıllarında getirdiği afların ardından üçüncü kez af olacak. Borçlular açısından avantaj getirmekle birlikte, affın eleştirilen birçok yönü sözkonusu. Borçlarını zamanında ödeyen kesim ile ödemeyenler arasındaki eşitlik ilkesinin ödemeyen lehine bozulması, kamuoyunda büyük tepki topluyor.

Türkiye'nin 2007 yılındaki sosyal güvenlik açığının 24 milyar YTL düzeyinde olduğu dikkate alındığında, bunun yaklaşık iki katı, bir başka deyişle ülkenin iki yıllık açığı kadar alacağından vazgeçilmiş olacak.

Bu yeniden yapılandırmanın ardından sağlanması beklenen kısa vadeli finansmanın, bütçenin bu yılki dengelerine olumlu etki yapmasına rağmen uzun vadede alacaktan vazgeçilmesi nedeniyle sorun yaratabileceği konuşuluyor.

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI İLE OTURUP KONUYU KONUŞMAMIZ İCAP EDİYOR"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, SSK ve BAĞ-KUR prim affıyla ilgili hazırlanmış bir tasarı olmadığını belirterek, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.

Unakıtan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin, SSK ve BAĞ-KUR prim affına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “42 milyar YTL'ye ulaşan prim borçlarının affedilmesiyle ilgili düzenlenmenin Mecliste bir tasarıya ekleneceği şeklinde haberler var. Hükümetin bu yönde aldığı bir karar var mı?” sorusuna karşılık Unakıtan, “Maliye Bakanlığı olarak ben konuşursam... Çalışma Bakanlığı ile oturup yeniden bu konuyu konuşmamız icap ediyor. Daha önce kendisiyle, sözlü olarak çok kısa görüştük. Öyle hazırlanmış bir tasarıyı ben görmedim' dedi.

Bir gazetecinin “Af mı, taksitlendirme mi?” sorusu üzerine Unakıtan, “Onu Çalışma Bakanına sorun. Bana tasarı gelmemiş diyorum” karşılığını verirken, “Prensip olarak buna karşı mısınız?” sorusu üzerine ise “Çalışma Bakanı ile görüşüp ondan sora konuşabilirim” diye konuştu.

Unakıtan, “İl Özel İdaresi ile ilgili düzenlemede bütçeye 4 milyarlık bir yük gelecek. Bunun 2 milyarı bu yıl olacaktı. Böyle bir yükü kaldırabilecek durumda mısınız, yoksa ek bir önlem mi gerekecek” sorusuna da “Kaldırabilecek durumdayız” yanıtını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title