Haberler

Soma Kolin Termik Santrali Temel Atma Töreni

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: “17 Aralık'tan sonra Türkiye'de oynanmak istenen oyunların önemli bir kısmı enerji sektöründe oynanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 17 Aralık'tan sonra Türkiye'de oynanmak istenen oyunların büyük bölümünün enerji sektöründe olduğunu ancak hükümetin bu oyunlara gelmediğini söyledi.

Soma'da kurulacak Kolin Termik Santrali'nin temel atma törenine katılan Bakan Yıldız, yaptığı konuşmada en amaçlarının Türkiye'nin enerjide ithalata olan bağlılığını azaltmak olduğunu belirterek, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirme noktasında yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Bugün yeni bir teknolojiyle 510 megavatlık güce sahip, Soma Kolin Termik Santrali'nin temelini attıklarını, 2017 yılında santral açıldığında hangi görevde olursa olsun açılışa gelmeyi dilediğini ifade eden Yıldız, Manisa ve Soma'nın enerji üretiminin yüzde 3,5-4'ünü karşıladığını, rüzgar ve termik santrallerle ülkenin yükünü çeker pozisyonda olduğunu dile getirdi.

Kurulacak santralin doğalgaz ithalatının önlenmesi açısından da önemli faydalar getireceğine dikkati çeken Yıldız, "İnşallah devreye girdiğinde 400 milyon dolarlık, yani yaklaşık 1 milyar liralık daha az doğalgaz ithal etmiş olacağız" dedi.

"Mahallenin delisi biz miyiz"

ABD'de üretilen elektrik içinde kömür oranının yüzde 45'ler civarında olduğunu, dünyada da Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre tüm ülkelere bakıldığında 2035 yılında dünya enerji ihtiyacının yüzde 30'unun kömürden karşılanacağını kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizde hiç böyle bir algı yok. Eller kömürden yapsın, Türkiye'ye gelince kömür kirli olsun. Size soruyorum mahallenin delisi biz miyiz yahu. Başkaları kömürden elektrik üretecek Türkiye üretmeyecek. 17 Aralık'tan sonra Türkiye'de oynanmak istenen oyunların önemli bir kısmı enerji sektöründe oynanıyor. Ama halkımız, vatandaşımız bilsin ki biz bu oyunlara düşmüyoruz. Hem enerji sektöründe hem siyasi olarak. Bunu çok fazla önemsiyorum. Hedefimiz 2023 yılında, başbakanımızın verdiği hedef tüm yerli kömür kaynaklarımızı teknolojik ve kurallarına uygun olarak kullanmak"

İstikrar ve yatırımlar

Kolin şirketinin santrale 1,6 milyar dolarlık yatırım yapacağına işaret eden Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen yatırım yapmanın aslında bir meydan okuma anlamına geldiğini, istikrarın süreceğine olan güveni gösterdiğini kaydetti.

"Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere ekmek yok arkadaşlar. Hamdolsun ekmeğimizi bu Türkiye'nin istikrarını isteyen tüm kardeşlerimizle beraber paylaşacağız. Burada 2 bin 600 yeni ekmek kapısı, istihdam alanı açılıyor" diyen Taner Yıldız, santralin, TKİ ile yaptığı anlaşmayla 136 milyon liralık  yeni gelir kapısı oluşturacağını vurguladı.

Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toprağın altında kömür duruyordu biz de orada oturuyorduk. Bu kömür, AK Parti hükümetlerinde olmadı, yüzyıllardan beri var ama kimse çıkarmadı. Böyle 17 bin megavatlık, 14 milyon tonluk kömürümüz var Türkiye'de. 2023 yılına kadar hepsini yatırımcılara açmış olacağız. 2023 yılında kurulu gücümüzün yüzde 30'unu kömürden sağlamış olacağız."

Termik santral yatırımlarının zeytin ağaçlarını yok ettiği iddialarını hatırlatan Yıldız, 12 yıl önce 91 milyon olan ağaç sayısının 161 milyona ulaştığını belirterek, kömür ve enerji üretirken, tarım ve orman alanlarını, zeytin ağaçlarını ve çevreyi koruyacaklarını, bozdukları alanlar olursa 5 katını yeniden yaparak teslim edeceklerini söyledi.

"Yargı mensuplarımıza rahatlıkla anlatabiliriz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, törene ilçede görev yapan başsavcının da katıldığını hatırlatarak, "O yüzden ben başsavcımıza da, yargı mensuplarına, yürütmeye, yasaya her birine beraber sesleniyorum. Bir yatırım yapacaksak bir dava açılıyor, davadan dolayı 1,5 yıl bekleyen yatırımımız var. Yazık günah değil mi bu yahu. Bununla alakalı her türlü kanuni düzenlemeyi, yönetmeliği, mevzuatı yapabilecek durumdayız. Ülkemizin gelişmesi, ilerlemesi ve büyümesi adına her birimize düşen görevler olduğuna inanıyorum. ve yargı mensuplarımıza da biz bunları rahatlıkla anlatabiliriz. Biz neyi bozuyoruz, neyi bozmuyoruz, neyi yapıyoruz, bunları anlatabiliriz. O yüzden her birimizin bu manada daha da dikkatli davranacağına inanıyorum ve böyle olduğuna da inanıyorum" diye konuştu.

Törende Kolin Termik Santrali'nin kurulmasına destek veren köylerin ismini okuyarak vatandaşlara teşekkür ettiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir kısım iyi niyetli vatandaşları tenzihen söylüyorum. Geliyorlar İstanbul'dan İzmir'den 15-20 kişi. 'Biz sivil toplum örgütüyüz' diyorlar, başlıyorlar tencere tava çalmaya, yatırımı engellemek için. Ama bu köydeki vatandaşlar ve Soma bize kucak açtı, bizim önümüzü açtı.

Derdimiz nedir ' Türkiye'nin siyasi istikrarını sürdürülebilir hale getirmek, iyi niyetle ve yapıcı bir gayretle çalışıyoruz. Bu ekip, başta sayın başbakanımız ve diğer mesai arkadaşları 16 Aralık'a kadar iyi niyetliydi de 17 Aralık'tan sonra mı kötü niyetli oldular ' Böyle bir şey düşünülebilir mi, kabul edilebilir mi ? 30 Mart'taki seçimler yalnızca belediye başkanı seçmek değil Türkiye'nin siyasi istikrarını seçmek anlamına geliyor. "

Kurulacak tesisin emisyon değerlerinin çok düşük olduğunu, çevreci bir yatırım olduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Çevreyi kirletmeyeceğiz çevreye rağmen değil çevreyle beraber olacağız. O yüzden biz hem çevreye, ormana, yeşile, zeytin ağaçlarına ama hem de aynı zamanda yerli kömürümüze ve yerli kaynaklarımıza müracaat ediyoruz. Toplumda ve devlette bu ortak dili oluşturmak için hep beraber seferberlik ilan edeceğiz."

Bakan Yıldız, konuşmasını Soma ve Manisa'nın "Fahri hemşehrilik" teklifini büyük bir onurla kabul ettiğini belirterek sonlandırdı.

Diğer konuşmalar

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise 800 milyon dolara malolacak bu yatırımın ilçeye yeni istihdam olanakları getireceğini söyledi.

Törende konuşan TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş ise 510 megavat gücündeki termik santralin 3,5 milyar kilovat saatlik enerji üreteceğini bildirdi.

Kolin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ise özel sektörün yapacağı en büyük termik santrallerden birine yatırım yaptıklarını ve 2017 Ocak ayı başında devreye almayı planladıklarını ifade ederek, "Biz bu ülkenin geleceğine, istikrarına güvenerek böyle bir yatırıma girdik. Allah istikrarı, geleceğimizi bozmasın. Hepimizin bir görevi var. Bu ülkede istikrarın devamı için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

"İşe alımlarda bölge sakinlerini tercih edin"

Butona basarak termik santralin temelini atan Bakan Yıldız, tören sonrası maden işçileriyle fotoğraf çektirdi. Bakan Eker'in alandan ayrılacağı sırada bölgede ikamet ettiklerini ifade eden vatandaşlar, işe alımlarda farklı bölgelerden insanların tercih edildiğini iddia etti. Bunun üzerine Bakan Yıldız, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş'a talimat vererek işe alımlarda bölge sakinlerine öncelik verilmesini istedi. - Manisa

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Türkiye Soma Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title