Haberler

Şişecam Topluluğu'nun 2011 Yarı Yıl Finansal Sonuçları Açıklandı

Şişecam'in 2011 Yili İlk Yarı Cirosu 2.400 Milyon TL, Net Kârı 376 Milyon TL

Şişecam'ın 2011 yılı Ocak-Haziran döneminde net satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 2.400 milyon TL'ye ulaşırken, net kârı 376 milyon TL oldu. İlk yarı sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman, topluluğun mali yapısının güçlenmeye devam ettiğini söyledi ve süregelen yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kırman, yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin kısmı bölünmesi yoluyla Beykoz arazisini, Şişecam'da yapılacak bir sermaye artırımına katılmak suretiyle holding şirketine devretmesinin kararlaştırıldığını, bunun gerçekleştirilmesine yönelik değerleme çalışmaları dahil işlemlere başlandığını, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra onay alınmak üzere SPK'ya başvurulacağını bildirdi.

Şişecam Topluluğu, 2011 yılı ilk yarısında toplam 2.400 milyon TL'lik satış geliri elde etti. Şirketin altı aylık finansal sonuçlarına göre bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 17,3 artarken, Şişecam Topluluğu net kârı da yüzde 56'lik artışla 376 milyon TL'ye ulaştı. Şişecam Topluluğu, Ocak–Haziran 2011 döneminde toplam cam üretiminde %16, soda üretiminde ise %14 oranında artışla, yurtiçi ve yurtdışındaki kuruluşlarında toplam 2 milyon ton cam, 940 bin ton soda üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam Topluluğu'nun 2011 Haziran sonu itibariyle mali tablolarının İMKB'de açıklanmasının ardından 2011 yılı ilk yarı sonuçlarına ve topluluğun sürmekte olan yeniden yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman; "2011 yılının ilk üç ayında olduğu gibi ikinci üç aylık döneminde artarak süren başarılı performans neticesinde, yılın ilk altı ayı sonunda yaklaşık 2,4 milyar TL'ye ulaşan toplam satışların, önceki yılın aynı dönemi sonunun satış hacmini % 17,3 oranında aştığını görüyoruz. Satış hacminde önceki yıla göre meydana gelen artışın da etkisiyle 376 milyon TL seviyesinde oluşan toplam net kâr, 2010 yılı ilk altı ay sonu toplam net kârın % 56 üzerinde gerçekleşmiştir" dedi.

Kırman: "Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konsolide satışlarımız % 17,3 artış gösterdi"

2011 yılı Nisan-Haziran üç aylık döneminde konsolide satışların ilk üç aylık dönem satışlarının % 19 oranında üzerinde 1,3 milyar TL olarak gerçekleşirken, altıncı ay sonunda 2,4 milyar TL hacmine ulaşan satışların 2010 yılı aynı dönemine göre % 17,3 oranında artış gösterdiğini belirten Kırman; "2011 Haziran sonu itibariyle, dört üretim grubunda da satışlarımız önceki yıl satışlarına kıyasla iki haneli oranlarda büyüme kaydetti. Gruplar, konsolide satışlar içerisindeki dengeli satış paylarını muhafaza ettiler" dedi. Piyasalarda son aylarda ortaya çıkan dalgalanmaya karşın, yılın başında belirlenmiş olan 4,8 milyar TL yıl sonu konsolide satış hacmi hedefini koruduklarını belirten Kırman; yılın geçen bölümünde programın bir miktar üzerinde bir satış performansı elde ettiklerini açıkladı.

Kırman: "Yapısal tedbirler almak kriz sonrasında rekabet gücümüzü artıracaktır"

Ağustos ayı başından itibaren piyasalarda yükselen tansiyonun ve tedirginliğin ne kadar kalıcı olacağı ve otoriteler tarafından bunun giderilmesine yönelik alınacak önlemlerin, yılın kalan bölümündeki satış performansı üzerinde etkili olacağını ifade ederek, yılsonu hedefine ulaşmada bu durumun belirleyici olacağını söyledi. Kırman şöyle devam etti: "Ekonomimizin büyümesini sürdürmesi önemli. Alınan tedbirlerle bunun kontrollü olarak devam edeceğini düşünüyoruz. Temel sorun olan cari açık sanayi bağlantısında, ithal girdiye dayalı üretimin azaltılması ve özellikle ihracat ayağına bunun yansımasının teşvik edilmesi bizim öteden beri desteklediğimiz bir anlayış. Özellikle rekabet içerisinde olduğumuz ekonomilerin de olumsuzluklarla mücadele ettiği bu dönemde bu tür yapısal tedbirler almak kriz sonrasındaki rekabette gücümüzü artıracaktır. Bu hususları kavrayan ekonomi politikalarının uygulanacağını duymak gelecek beklentilerimiz bakımından bize umut veriyor" dedi.

"Dalgalanma sonunda piyasa gerçekçi bir kur oluşumu sağlayacaktır"

Toplam satışlar içindeki, Türkiye'den yapılan ihracat ile yurtdışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların payının % 48 mertebesinde olduğunu belirten Kırman; Haziran sonu itibariyle Topluluğun Türkiye'den yapılan ihracatının 471 milyon USD seviyesinde, geçen yıla göre % 22 oranında daha yüksek bir hacimde gerçekleştiğine değindi. Kırman şöyle devam etti: "TL'de son aylarda yaşanmaya başlayan değer kaybına da bağlı olarak uzun bir aradan sonra ihracatın topluluğun kârlılığı üzerindeki olumlu katkısının arttığını hissetmekle beraber, kurlardaki aşırı dalgalı seyrin durularak öngörülebilir bir bant içerisinde istikrarlı hareket eden bir yapıya kavuşmasını bekliyoruz. Bu durum, hem ihracatçılar hem de sanayiciler açısından daha sağlıklı, uzun vadeli kararlar alınmasına elverişli bir ortam yaratacaktır. Bunun yanı sıra bizim dışımızda, küresel ekonomik sorunların etkisi ile ortaya çıktığı görülen bu dalgalanma sonunda piyasanın gerçekçi bir kur oluşumunu sağlayacağını düşünüyoruz."

Kırman: "Haziran ayı sonu toplam net kârımız, geçen yılın ilk altı ayına kıyasla % 56 oranında artış gösterdi"

2011 yılı Nisan-Haziran üç aylık döneminde; 221,8 milyon TL düzeyindeki toplam net kârın, önceki üç ayın % 44, 186,9 milyon TL olan ana ortaklık payına düşen net kârın ise

% 52 oranında üzerinde gerçekleştiğini, birikimliye bakıldığında Haziran ayı sonunda 376 milyon TL düzeyindeki toplam 310 milyon TL ana ortaklık payına düşen net kârın, her ikisinin de önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 56 oranında artış gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Kırman, geçen yıla göre brüt kâr marjında 6 puan, FAVÖK marjında ise 4 puan iyileşme sağlandığını, marjlardaki genişlemenin net kâr artışında etkili olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kırman sözlerine şöyle devam etti: "Haziran sonu itibariyle önceki yılın yaklaşık 185 milyon TL üzerinde, 661 milyon TL seviyesine ulaşan FAVÖK hacmi yıl sonunda 1 milyar TL barajını aşacak. Yılın ilk yarısında 2 milyon tona yaklaşan toplam cam üretimi geçen yılın % 16; 940 bin ton soda üretimi ise % 14 üzerinde. Yılsonu itibariyle üretim hedeflerini yakalayacağız. Bu sayede birim üretim maliyetlerini, girdi fiyatlarında yüksek oranlı artışlar olmaması halinde kontrol altında tutacağız."

"Topluluğun mali yapısı güçlenmeye devam ediyor"

Topluluğun mali yapısının güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Prof. Kırman; Haziran sonu itibariyle konsolide öz kaynakların 2010 yıl sonuna kıyasla % 15 oranında artarak 4,8 milyar TL seviyesinde ulaştığını, 585 milyon TL olan net finansal borcun öz kaynaklara oranının % 12 gibi düşük bir düzeyde olduğunu belirterek, "Topluluğumuzun döviz pozisyonu konsolide bazda artıda. Türkiye'deki döviz pozisyonunda fazlamız, Sadece Rusya'daki şirketlerimizin döviz pozisyonunda bir miktar açık var. Bu yıl TL'nin değer kaybederken, Ruble'nin değer kazanması bizi iki yönlü olumlu etkiledi. Ancak kur riskinin asgari düzeyde tutulmasını esas alan bir finansman politikası izlemekte olduğumuzdan, yıl sonuna kadar Rusya'daki döviz açığımızı daha da azaltmayı hedefliyoruz. Nitekim bir bölümünü bu amaçla kullanmak üzere Rusya'daki şirketlerimiz için Ağustos ayında 2.1 milyar Ruble tutarında 5 yıl vadeli Clup Loan şeklinde bir kredi temin ettik" dedi.

6 ayda 248 milyon TL'lik yatırım yapıldı

2011 yılı ilk altı ayı sonunda 248 milyon TL (160 milyon USD) yatırım harcaması yapıldığını ifade eden Kırman; Yenişehir/Bursa'daki Cam Ambalaj dördüncü fırın yatırımı ile Rusya'da Kirishi ikinci fırın yatırımının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek Rusya ve Bulgaristan'daki yatırımlara yılın son çeyreğinde başlanacağını açıkladı.

"Topluluğun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalar hız kesmeden sürüyor"

2011 yılı ilk yarı sonuçlarını ilişkin değerlendirmelerden sonra Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Kırman, topluluğun sürmekte olan yeniden yapılandırma çalışmalarına ilişkin aşağıdaki açıklamalarda bulundu. Ahmet Kırman'ın açıklamaları şöyle:

"Şirketlerimizin sermaye ve iştirak yapılarının sadeleştirilmesi, şirketler arasındaki çapraz iştirak ilişkilerinin; faaliyet konuları, mali ve ekonomik bütünlükleri ile konsolidasyon esaslarını da gözeten bir hiyerarşik yapı içerisinde giderilmesi yönünde Topluluğumuzda başlatılmış olan yeniden yapılandırma çalışmaları;

• İMKB'de işlem görmekte olan hisseler hariç olmak üzere, Topluluk şirketlerimizin, Topluğumuzun dışındaki kuruluşların portföyünde bulunan hisselerinin Holding ya da ilgili grup şirketlerinde toplanması,

• Şirket birleştirmesi ya da bölünmesi, faaliyetleri sona ermiş olan şirketlerin tasfiyesi,

• Yeni birincil halka arzlar ve hisseleri halen İMKB'de işlem gören şirketlerimizin halka açıklık oranlarının ikincil halka arzlarla yükseltilmesine ilişkin değerlendirilme çalışmalarının yapılması,

• Topluluğun esas faaliyet alanındaki işlere odaklanmasına yönelik olarak, faaliyet konusu dışında kalan aktiflerin elden çıkarılması

ana başlıkları altında özetlenebilecek işlemler yapılarak belirli bir plan ve zamanlama çerçevesinde, kesintisiz bir şekilde sürdürülmektedir.

Bugüne kadar bu amaçla yapılmış olan işlemlerin, alınan inisiyatiflerin hem mevcut yatırımcı tabanımız hem de piyasa profesyonelleri tarafından son derece olumlu karşılandığını izliyor ve bu doğrultuda geri bildirimler alıyoruz. Önceki yıllarda yapmış olduğumuz işlemlerimize değinmeden, bu yıl yapılan ve yılsonuna kadar tamamlanmasını hedeflediğimiz, karara bağlanmış çalışmaları kısaca belirtmek istiyorum.

Paşabahçe Beykoz Arazisinin Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin Kısmı Bölünmesi Yoluyla Şişecam Holding'e Devri

117.000 metrekare bir yüzölçümüne sahip olan Beykoz arazisi Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş. aktifinde kayıtlı bulunmaktadır. Üretim faaliyetinin sona ermesinden sonra depo olarak kullanım dışında atıl bir duruma gelmiş olan bu kıymetli arazinin, hissedar değerini maksimize edecek şekilde en iyi şartlarda, satış ya da satış dışı gelir sağlayacak diğer alternatiflerin belirlenerek, değerlendirilmesi hep gündemimizin ön sıralarında yer alan bir konu olmuştur.

Bu amaca ulaşılabilmesi için Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin kısmı bölünmesi yoluyla Beykoz arazisini, Şişecam'da yapılacak bir sermaye artırımına katılmak suretiyle Holding şirketine devretmesi kararlaştırılmış, bunun gerçekleştirilmesine yönelik değerleme çalışmaları dahil işlemlere başlanmış olup, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra onay alınmak üzere SPK'ya başvurulacaktır.

Bu yönde bir işlem yapılmasının kısaca gerekçesini açıklarsak; bilindiği üzere Yeniden Yapılandırma çalışmalarımızın temelini, üretim gruplarının esas faaliyetleri ile ilgili alanlar dışında aktif edinmemesi, varsa sahip olunan bu tür aktiflerin üretim faaliyetinde bulunan şirketlerin bünyelerinden çıkarılması, bütünüyle esas faaliyetlere odaklanılarak operasyonel ve finansal verimliliklerinin artırılması oluşturduğundan, Beykoz arazisinin; Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş. bünyesinde bulunduğu sürece, satış dışında başka bir yöntemle değerlendirilme alternatifi olmayacaktı. Ayrıca, doğru alıcı, doğru fiyat bulununcaya kadar bu kıymetli gayrimenkul, öngörülemeyen bir süre boyunca, söz konusu şirketimizde faaliyeti ile ilgili olmayan bir aktif olarak, durmaya devam edecekti.

Bilindiği üzere şirketimiz hakkında düzenlenen analist raporlarının hemen hemen tamamında, tarafımızca telaffuz edilmiş olmamasına rağmen, hisseleri İMKB'de işlem görmeyen tek Grubumuz Cam Eşyasının ana şirketi "Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin hisselerinin halka arz edilebileceği, bu yönde bir adımın Topluluğumuzun daha şeffaf bir yapı kazanmasına katkıda bulunarak, Şişecam değeri üzerinde olumlu katkı sağlayacağı yorumları yer almaktadır.

Yeniden Yapılandırma çalışmalarımızın temel amacını, Topluluğumuzun hissedar değerini maksimize edecek tüm yapılanma alternatiflerinin belirlenmesi oluşturduğundan, henüz bir çalışma bulunmamakla beraber, sadece yerel değil, uluslararası bilinirliği de yüksek ve saygın bir marka olan "Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin, önümüzdeki dönemde piyasa koşullarına, Topluluk stratejilerine bağlı olarak, hisselerinin halka arzı gündeme gelebilecektir.

Hisseleri halka açılacak bir şirkete ortak olmak isteyecek yatırımcıların, değerli faaliyet dışı aktiflere sahip şirketlerden ziyade, diğer değerlendirme kriterleri yanında, esasen ana faaliyet alanında performansı yüksek ve gelecekte de iyi performans göstereceği beklenen şirketlere yatırım yapmayı tercih ettikleri dikkate alındığında, ileride uygun şartlar oluştuğunda "Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş." hisselerinin halka açılması yönünde bir inisiyatif alınmasının gündeme gelmesi halinde, vakit kaybetmeden uygulamaya geçilebilmesi ve hissedar değerinin maksimize edilmesi için, söz konusu şirketimizin her yönüyle bu tür bir işleme hazır bir yapıda olmasının gerekli olduğu görülecektir.

Sonuç olarak özetlersek; Beykoz arazisinin "Paşabahçe Cam Sanayii A.Ş.'nin kısmı bölünmesi yoluyla Şişecam Holding bünyesine devri kararı;

• Söz konusu arazinin süre kısıtlaması olmadan hissedar değerini maksimize edecek en uygun şartlarda değerlendirme esnekliğinin elde edilmesine,

• Üretim şirketlerimizin ana faaliyetleri ile ilgili olanlar dışında aktif taşımamalarının sağlanmasına,

• Yeniden Yapılandırma çalışmalarımızın temellerinden birini oluşturan, yeni birincil halka arzlara ilişkin hazırlık yapılmasına,

yönelik olarak atılmış bir adımdır.

Camiş Elektrik Üretim A.Ş. Mersin Kojen İşletmesinin Soda San. A.Ş.'ye Kısmı Bölünme Yoluyla Devri

Yeniden Yapılandırma çalışmalarımız kapsamında, Camiş Elektrik Üretim A.Ş. Mersin Kojen İşletmesinin, bu şirketimizin kısmı bölünmesi yoluyla Soda San. A.Ş.'ye devrine yönelik yetkili kurumdan onay alınmasına yönelik işlemlerin başlatılması kararlaştırılmış ve bu konu özel durum açıklaması ile kamuya duyurulmuştur.

Bu yönde bir yapılamaya gidilmesinin temel gerekçesini, Soda San. A.Ş. ile Camiş Elektrik Üretim A.Ş. Mersin Kojen İşletmesi arasındaki operasyonel sinerjinin, faaliyetin tek bir şirket çatısı altında sürdürülmesi suretiyle mali bütünleşmenin sağlayacağı finansal verimlilik artışıyla desteklenerek, Topluluğumuzun dört ana faaliyet konusu içerisinde bulunan soda üretiminin daha rekabetçi imkânlar elde edilerek yapılabilmesi oluşturmaktadır.

Soda üretiminde buhar en önemli girdilerden birini teşkil etmekte olup, Camiş Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde Mersin Kojen İşletmesinin ilk hattının devreye alındığı 2006 yılına kadar, soda fabrikamızın buhar ihtiyacı, fabrikanın buhar kazanlarının kullanılması suretiyle elde edilmekteydi. Kojen santrallarında elektrik yanında buhar da elde edilmesi nedeniyle, Soda fabrikamızla sinerji oluşturularak, soda üretim verimliliğinin artırılması amacıyla Mersin Kojen yatırımı yapılmıştır.

Camiş Elektrik Üretim A.Ş.'nin 2 hatlı Mersin Kojenerasyon Santralinden halihazırda yılda 2 Milyar Kwh elektrik ve tamamı Soda San. A.Ş.'ye satılan 4 Milyon Ton buhar elde edilmektedir. Soda üretimi için ihtiyaç duyulan buharın tamamının bu yolla karşılanmaya başlanmasıyla Soda tesislerinde buhar üretimi yapılmasına son verilmiştir.

Farklı bir şirket bünyesinde olmasına karşın, esasen Soda San. A.Ş.'nin tamamlayıcı bir işletmesi konumunda olan Mersin Kojen santralinin hedeflendiği şekilde Soda San. A.Ş.'ye devir işleminin gerçekleşmesi sonucunda, operasyonel sinerji yanında, finansal anlamda da verimlilik artacaktır.

Soda San. A.Ş.'nin, Camiş Elektrik Üretim A.Ş. Mersin Kojen işletmesini devir alması, Soda San. A.Ş.'nin ve Mersin Kojen İşletmesinin bağımsız değerleme kuruluşları tarafından bulunacak değerleri üzerinden, Camiş Elektrik Üretim A.Ş. hissedarları olan Trakya Cam San. A.Ş., Anadolu Cam San. A.Ş. ve Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.'ye payları oranında Soda San. A.Ş. hissesi verilmek suretiyle gerçekleşecektir.

Bu işlemi Topluluğumuzun Yeniden Yapılandırılması açısından değerlendirdiğimizde, bu kararın;

• Mersin Kojen İşletmesinin, halka açık bir şirket olan Soda San. A.Ş. bünyesine dahil olması, hisseleri halka açık olmayan en büyük şirketlerimizden birisinin zımni olarak halka açılmasının sağlanarak şeffaflığın artırılması,

• Yetkili kurullarımız tarafından karar alınması halinde, piyasa koşullarına da bağlı olarak, bu devir işlemi sonucunda hisse edinmiş şirketlerimizden ikincil halka arz yapılmak suretiyle, Soda San. A.Ş.'nin halka açıklık oranının yükseltilmesi,

imkânı elde edilmesi amaçlarıyla alındığı görülecektir.

Cam-Ser Madencilik A.Ş.'nin Camiş Madencilik ile Birleştirilmesi

Bu yılın başında, yeniden Yapılandırma çalışmalarımız kapsamında, önceki yıllarda satın alma suretiyle Topluluğumuz bünyesine katılmış olan Cam-Ser Madencilik A.Ş.'nin, Camiş Madencilik A.Ş. ile birleştirilmesi kararlaştırmış, bu doğrultuda birleşme işlemi Haziran ayı sonu itibariyle tamamlanmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title