Haberler

Şirketler Dikkat!

Güncelleme:

Mahkeme bildirimi, trafik cezası gibi resmi bildirimler artık adresinize posta ile gelmeyecek, e-posta ile elektronik ortamdan iletilecek

Şirketler için imzalı kaşeli tebligat dönemi sona eriyor, e-tebligat dönemi başlıyor. 19.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile firmalara resmi kurumlardan yapılacak tebligatlar elektronik ortamdan iletilecek. Gönderilen e-tebligatlar okunsa da okunmasa da gönderildikten 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacak. Avukat Cevat Kazma konuyla ilgili şirketlerin yapması gerekenleri ve süreci değerlendirdi.

19 Ocak 2013'te yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile sermaye şirketleri, anonim ve limited şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere yapılacak tebligatlar elektronik ortamdan yapılacak. Ancak bunun için şirketlerin PTT ya da Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmet sağlayıcılarından e-posta adreslerini tanımlamaları gerekiyor. Bu işlemin yapılmaması halinde şirketler hukuki ve maddi anlamda sıkıntılar ile karşılaşabilecek.

E-tebligat gözden kaçarsa sorumluluk firmada!

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Av. Cevat Kazma, "Firmalar tebliğ edilecek bildirimler konusunda çok dikkatli davranmalı çünkü gönderilecek her e-tebligat 5 gün sonra tebliğ edilmiş kabul ediliyor ve gözden kaçan her gönderiden firma sorumlu tutuluyor. Örnek vermek gerekirse gecikmiş bir sosyal güvenlik ödemesinin ya da trafik cezasının tebligatı gözden kaçarsa fark edilen zamana kadar geçen sürede ödenmesi gereken miktara faiz işlemiş olacak." açıklamalarında bulundu.

E-Tebligat Düzenlemesi Hangi Şirketler için Zorunlu?

Hazırlanan yönetmelik ile sermaye şirketleri, anonim ve limited şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere; kazai merciler, noterler, Sosyal Güvenlik Kurumu, barolar, belediyeler, il özel idareleri, köy tüzel kişiliği, düzenleyici ve denetleyici ile bazı kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak resmi tebligat ve bildirimlerin elektronik yolla yapılması zorunlu hale getirildi. Sermaye şirketi olmayan şahıs şirketleri ve diğer kişilerin bu hizmeti alması için şuan bir zorunluluk getirilmedi.

E-tebligat sistemi ile ne amaçlanıyor?

Elektronik tebligat sistemi şirketlere daha düşük maliyetle, hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde tebligat yapılmasını ve şirketlerin bildirim ve başvuruları açısından da posta, kağıt, işçilik ve saklama gibi maliyetleri azaltıyor. Çevresel olarak da kağıt israfını önleyen ve dolayısıyla ağaç kesimini ciddi oranda azaltan bu sistemin iş hayatına ve şirketlere önemli katkılar sunması bekleniyor. Cevat Kazma, bu sistemle yargının da hız kazanacağını, hem tebliğ hem de karar sürecinin hızlanacağını belirtiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title