Haberler

"Sıra Gecelerinin Üstatları" Mektepli Oluyor

"alaylı" söz ve müzik ustalarıyla Türk müziğine önemli katkılar sunan Şanlıurfa, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulacak konservatuvar bölümüyle artık "mektepli sanatçılar" da yetiştirecek.

Rauf Maltaş - Tarih boyunca yetiştirdiği

"alaylı" söz ve müzik ustalarıyla Türk müziğine önemli katkılar sunan Şanlıurfa, Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulacak konservatuvar bölümüyle artık "mektepli sanatçılar" da yetiştirecek.

Tarihte birçok şehir yetiştirdikleri şair, yazar, müzisyen, ressam, heykeltıraş ve mimar gibi sanatçılar ile sporcu ve siyasetçilerle anılıyor. Bu şehirler arasından yer alan Şanlıurfa, daha çok "yanık sesli" sanatçılarıyla ön plana çıkıyor.

Bu çerçevede genelde kentteki sıra gecelerinde "usta-çırak" eğitimiyle yetişen; Tenekeci Mahmut, Kazancı Bedih, Nuri Sesigüzel, Mehmet Özbek ve İbrahim Tatlıses gibi onlarca sanatçıyı Türk müziğine kazandıran Şanlıurfa'da, birçok kişi de eğitim ve imkansızlıklar nedeniyle sesini duyuramıyor.

Bu değerlerin eğitilerek, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla HRÜ bünyesinde kurulan konservatuvar, "müziğin beşiği" kentte sevinçle karşılandı.

-HRÜ Rektörü Mutlu-

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde kurulmasını planladıkları konservatuvarın izninin, bir süre önce YÖK'ten çıktığını belirtti.

Konservatuvarın kuruluşu aşamasında, Valilik ve Belediye ile vatandaşlardan da destek beklediklerini ifade eden Rektör Mutlu, konservatuvarın üniversite bünyesindeki en önemli okullardan birisi olmasını hedeflediklerini ifade ederek,

"Konservatuvarımızda, müzikoloji ilk kuracağımız bölümdür çünkü kentimizde daha önce müziğe dair yapılan birçok çalışma ya kaybolmakta ya da başka isimlerde tescil ediliyor. Öncelikle bu bölümü faaliyete geçirmek istiyoruz" dedi.

Kentte müziğe emek vermiş müzisyen ve kişileri, konservatuvar aracılığıyla öğrencilerle de buluşturmak istediklerini dile getiren Rektör Mutlu, şunları kaydetti:

"Konservatuvarımızda çeşitli bölümlerde enstrüman eğitimlerinin yanı sıra ses eğitimi de verilecektir. Bölge müzisyenimizin konservatuvarımızda rahatlıkla eğitim alabileceğini düşünüyorum. Neden bu arkadaşlar burada eğitim almasın. Gayet rahatlıkla burada bu eğitimi alabilmelerini sağlayabileceğimizi tahmin ediyorum. Konservatuvar öğrencilerinin alımı şu anda sınava bağlı yapılmaktadır ama yurt dışındaki birçok üniversitede olduğu gibi belki bizde de gelecekte ilköğretimle başlayıp, konservatuvar eğitimine kadar eğitimler verilebilir. Bunlar yapıldığı takdirde bölgemizde daha çok sanatçı yetiştirebileceğimiz kanaatindeyim."

-Sıra geceleri ekiplerden tam destek-

Şanlıurfa'da bulunan çok sayıda sıra gecesi ekibi de konservatuvarın kurulmasının kendilerine katkı sağlayacağı görüşünde.

Yaklaşık 25 yıldır sıra gecesi ekibi organizatörlüğünü yaptığını belirten Mehmet Sarıdoğan, üniversite bünyesinde konservatuvar bölümü kurulmasını son derece önemli bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

Konservatuvarın da katkısıyla bölgede daha çok müzisyenin yetişeceğine inandığını ifade eden Sarıdoğan, "Sektöre alttan gelen müzik eğitimli sanatçılar fayda sağlar. Bizim ekipte müzik eğitimi alan arkadaşlar var, ancak konservatuvar olsa daha faydalı olur. Devlet sanatçısı yetişir, Urfa müziği daha iyi öğrenilir" dedi.

Sıra gecesi ustalarından Mehmet Öztürk de 20 yıldır müzikle iç içe olduğunu belirtti. Piyasada çok sayıda ekibin bulunduğunu ve kontrol edilemeyecek bir durumun oluştuğunu anlatan Öztürk, artık bilimsel olan değerlerin kabul gördüğünü vurgulayarak, "Şimdiye kadar ki ekiplerin çoğunluğu 'alaylı' dediğimiz müzisyenlerden oluşuyordu. Mektepli olan çok az sayıda ekip var. Sertifika tabii ki önemli keşke biz de sertifikalı olsaydık ama şu anda değiliz, bundan sonra olursa biz de seviniriz" diye konuştu.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Halil Mutlu Harran Üniversitesi Nuri Sesigüzel Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title